Ana sayfa » Güncel » KAVCIOĞLUNDAN İTİRAF: “ENFLASYON BEKLENENDEN UZUN SÜRECEKTİR…”

KAVCIOĞLUNDAN İTİRAF: “ENFLASYON BEKLENENDEN UZUN SÜRECEKTİR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin sunum yaptı.

Kavcıoğlu, “Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamalar küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir” dedi.

“ENFLASYON BEKLENENDEN UZUN SÜRECEKTİR…”

Kavcıoğlu, “Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun sürebileceği düşüncesiyle alınan Para Politikası kararları finansal piyasalarda belirsizliğe ve ekonomide yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİ YAPISAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDEDİR…”

“Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir” diyen Kavcıoğlu, “Cari dengemizdeki iyileşme eğilimi devam etmektedir. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir” dedi.

“KREDİLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ…”

Kavcıoğlu, “Finansal istikrar açısından ticari kredilerdeki gelişimin uyumunu yakından takip etmekteyiz. 6 ay öncesine göre kredi artış miktarı 3,9 katına, 2021 tamamının ise 2,5 katına çıkmıştır” dedi.

FAİZ AÇIKLAMASI…

Kavcıoğlu, “Likidite, teminat ve zorunlu karşılık araçlarını etkin olarak kullanıyoruz. Parasal aktarımın etkinliği açısından etkinliği hissedilir adım attık. Teminat düzenlemeleri kapsamında ilk olarak Mayıs ayında para takası ve bankalararası para işlemleri için DİBS sepetinin kapsamını değiştirdik. Ekonominin potansiyeli ile uyumlu bir parasal büyümeyi gözeterek, tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON TAHMİNİ…

Yıl sonu enflasyon tahminine ilişkin açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, “2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e; 2023 yıl sonu tahminimizi ise 6,3 puanlık bir güncelleme ile yüzde 12,9’dan yüzde 19,2’e yükselttik. Her iki yıl için başlangıç koşullarındaki güncelleme tahminler üzerinde sırasıyla 4,1 ve 4,4 puan kadar etkili oldu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve gıda fiyatları varsayımlarındaki güncellemeler 2022 yılı enflasyon tahminlerini sırası ile 7,4 ve 3,0 puan kadar yukarı çekerken; 2023 yılı enflasyon tahminlerini 0,1 ve 1 puan yükseltti” dedi.

“DİJİTAL PARA DA SONA DOĞRU GELİYORUZ…”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu, “Dijital parada sona doğru geliyoruz. Bu konuda bir geri adım yok. En kısa zaman güzel haberler vereceğim” ifadelerine yer verdi.

“NAZAR DEĞMESİN…”

YUVAM hesaplarına ilişkin konuşan Kavcıoğlu, “Hesaplarda çok iyi bir noktaya geldik. Planladığımız rakamlara tam ulaşmasada planladığımız noktaya doğru gidiyor. Son dönemde biraz daha hızlandığı için nazar değmesin diye üzerinde konuşmayalım” dedi.

“ADALETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM…”

CDS’lerin sürekli yükselmesine ilişkin soruya yanıt veren Kavcıoğlu, “Olumsuz yansımaları var ama bunun çok adaletli olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com