Ana sayfa » Güncel » AĞBABA: “İŞÇİLERİN YÜZDE 85’İ SENDİKALI DEĞİL, BAĞIMSIZ TOPLU SÖZLEŞME HAKKI GÜVENCE ALTINA ALINMALI…”

AĞBABA: “İŞÇİLERİN YÜZDE 85’İ SENDİKALI DEĞİL, BAĞIMSIZ TOPLU SÖZLEŞME HAKKI GÜVENCE ALTINA ALINMALI…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanan 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereğince iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2022 Temmuz ayı istatistiklerini değerlendirdi.

İŞÇİLERİN YÜZDE 85’İ SENDİKA ÜYESİ DEĞİL…

İstatistiklere göre, Türkiye’de 15 milyon 987 bin işçiden, 2 milyon 280 bininin sendika üyesi olduğunu belirten Ağbaba, “İşçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkı, kağıt üstünde kalmış bir haktır. Ne yazık ki her 100 işçinin 85’inin sendika üyeliği bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMSIZ TOPLU SÖZLEŞME HAKKI GÜVENCE ALTINA ALINMALI…”

Türkiye’de çalışan işçi sayısındaki artış ile sendika üyesi olan işçi sayısındaki artış arasındaki farkın dikkati çekici olduğunu aktaran Ağbaba, şöyle devam etti:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre, Ocak 2022’den Temmuz 2022’ye kadar geçen sürede çalışan işçi sayısındaki artış 693 bin kişi iken sendika üyeliğindeki 6 aylık artış sadece 91 bin kişidir. Sendikaların önüne konulan ‘iş kolunda yüzde 1’lik örgütlenme baraj şartı’ sendikaların ve işçilerin örgütlenmesinin önündeki en büyük engeldir. Temmuz ayı sendika istatistiklerine göre toplam 218 işçi sendikasının sadece 60’ının toplu sözleşme yapma yetkisi bulunmaktadır.

158 işçi sendikasının yüzde 1’lik örgütlenme baraj şartını yerine getiremediği için toplu sözleşme yapabilme yetkisi yoktur. Toplu sözleşme yapabilme önündeki yasal engeller, işçilerin sendika üyesi olsalar dahi daha düşük ücretlerle çalışmasına neden olmaktadır. Yüzde 1 baraj şartı kaldırılmalı, sendikaların özgür ve bağımsız toplu sözleşme hakkı güvence altına alınmalıdır.”

Ağbaba, mevcut sendikalar yasasının bir an evvel değiştirilmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki yasal tüm engellerin kaldırılması gerektiğini de kaydetti…

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com