Ana sayfa » Güncel » ÇEPNİ: “AKP, ALİAĞA VE ÇEVRESİNDE YAŞAYAN BÖLGE HALKINI ÖLÜME TERK EDİYOR…”

ÇEPNİ: “AKP, ALİAĞA VE ÇEVRESİNDE YAŞAYAN BÖLGE HALKINI ÖLÜME TERK EDİYOR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bakanlık izin verdi: Brezilya’nın asbestli gemisi Aliağa’da sökülecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümü için izin verdiği ortaya çıktı.

Uzmanlar ise gemi için ”asbest bombası” uyarısında bulunuyor. Bakanlığa başta sosyal medya olmak üzere toplumun birçok kesiminden tepki yağıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın asbestli gemi sökümüne izin vermesine tepki gösteren isimlerden TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni İz Gazete’ye konuştu.

“ALİAĞA DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL…”

“Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” diyen HDP İzmir Milletvekili Çepni, konuyla ilgili meclise bir çok kez araştırma ve soru önergesi verdigini anımsatarak,” Aliağa’nın 40 yıldır tüm dünyanın en zehirli atıklarının toplandığı çöp deposu haline getirildi.

Havamız suyumuz ve toprağımız hayat değil ölüm saçıyor. Ne Sao Paulo gemisini ne de başka zehirli bir gemiyi istemiyoruz. Bu konuyu bir çok kez meclis gündemine taşıdım. Soru önergesi ve araştırma önergeleri verdim. Bu iktidar insana, çevreye hiç bir zaman değer vermemistir. Aliağa dünyanın çöplüğü değildir. Bunun tek sorumlusu AKP iktidarıdır” dedi.

“İNSANA VE ÇEVREYE ZARAR VERİYOR…”

Aliağa bölgesinde 22 adet tesiste yılda yaklaşık 900 bin ton hurda gemi söküldüğüne dikkat çeken Ekolojist Çepni, hurda gemi söküm işlemlerinin çevre ve insan sağlığı açısından kirletici unsurlar taşıması nedeniyle, kontrol altında bulundurulması ve çevre açısından gerekli önlemlerin alındığı bölgelerde yapılması gereken çevresel riski yüksek faaliyetler olduğunu söyledi.

Genellikle 20 yaş ve üzeri gemilerin yapımında izolasyon maddesi olarak kullanılan asbestin sökülmesi, geçici ve nihai depolanması, hurda gemilerde faaliyet türlerine göre farklı türde atıkların, ağır metallerin, madensel yağların, Poliaromatik Hidrokarbonların, Poliklorlü Bifenillerin bulunduğu bilgisini paylaşan Çepni, bu gibi tehlikeli atıkların insan sağlığına zarar verdiğini ve çevre kirliliği oluşturduğu uyarısında bulundu.

TÜRKİYE ASBESTLİ GEMİ SÖKÜMÜNDE BİRİNCİ

Çevresel riski yüksek olan ve gerçekleştirilmesi halinde gerekli özel önlemlerin alınması ve uygulanması maliyetleri de yükselten gemi sökümlerinin Avrupa ülkeleri tarafından tercih edilmediğini belirten Ekolojist Çepni, bu konuda Türkiye`nin lider olarak yer aldığı eleştirisinde bulunarak, “AKP iktidarında kötü olan her konuda dünya birincisi yapılan Türkiye ne yazık ki Gemi Söküm Sektöründe de dünya birincisi haline getirildi. Türkiye’nin yanında ise Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkeler olması bu liderliği sorgulatmaktadır” sözleriyle tepki gösterdi.

“AKP ÇEVRE HALKINI ÖLÜME TERK EDİYOR…”

Tehlikeli atıkların sınır ötesi taşınması ve bertarafı ile ilgili olarak 1992 tarihli Basel Sözleşmesinin ardından 2017de “Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü” başlıklı Hong Kong Sözleşmesi`nin TBMM tarafın onaylandığını anımsatan Çepni, sözleşme hükümlerini işaret ederek, “Söküme gelen gemilerin yapısında ne tür tehlikeli maddeler kullanıldığı ve bununla ilgili envanterinin çıkartılması, gemilerin tehlikeli atıklardan arındırılması zorunludur.

Yine gemi geri dönüşüm planı özel olarak her gemi için detaylı olarak hazırlanmalıdır. Planda Geri Dönüşüm Tesisi içerisinde geri dönüşümü yapılamayacak tehlikeli maddelerin bertaraf edilmesi veya çevreye zarar vermeyecek şekilde muhafaza edilmesi net olmalıdır. Malesef rant ve para hırsı içinde olan AKP iktidarı Aliağa’da bu sözleşme koşullarını denetleniyor, yanlışlara göz yumuyor ve tehlike altındaki çevre halkını ölüme terk ediyor” diye konuştu.

“GEMİNİN SÖKÜMÜNE ASLA İZİN VERİLMEMELİ…”

2015 yılı Ocak ayında Aliağa`ya getirilen zehir yüklü gemi Kuito’nun mevzuat hükümlerine aykırı olarak Türkiye karasularına getirildiğini, Çevre Mühendisleri Odası ve İzmir Barosu’nun yürüttüğü hukuki süreçlere rağmen baştankara edilerek çok kısa süre içerisinde söküldüğünü, söküm işlemi tamamlandıktan aylar sonra İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiğini anımsatan HDP’li Çepni, ithalat görüntüsü altında başka ülkelerin kabul etmediği tehlikeli atıkların ülkeye getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtilerek şöyle konuştu:

“Gemi hakkındaki iddialar ile ilgili olarak sorularımıza ilgili kurum, kuruluş ve kişiler tarafından belgelerle birlikte cevap verilmeden, kamuoyu bilgilendirilmeden geminin ülkemiz karasularına girişine izin verilmemeli, söküm işlemi gerçekleştirilmemelidir. Aksi durumda, sürecin hukuksuz yürütüldüğü ve fiili durumla tehlikeli atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecektir. Biran an önce bu yanlıştan dönülmeli ve Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümüne asla izin verilmemelidir…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com