Ana sayfa » Siyaset » GEZİCİ ARAŞTIRMA: “MİLLET EKONOMİK KRİZİ MİLLET İTTİFAKI ÇÖZER DİYOR..”

GEZİCİ ARAŞTIRMA: “MİLLET EKONOMİK KRİZİ MİLLET İTTİFAKI ÇÖZER DİYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Gezici Araştırma Merkezi 28-29 Mayıs tarihleri arasında 14 ilde 1570 kişiyle görüşerek yaptığı anket sonuçlarını açıkladı.

Cumhuriyet’in haberine göre, cumhurbaşkanlığı adaylğını açıklayan Recep Tayyip Erdoğan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gerisinde kaldı. Anket sonuçları şöyle:

‘MİLLET İTTİFAKI ÇÖZER..’

“Size göre ülkenin ekonomik sorunlarını kim çözer” sorusunun yöneltildiği katılımcılardan, kararsızlar dağıtıldığında, “Millet İttifakı” diyenlerin oranı yüzde 51.6; “Cumhur İttifakı çözebilir” diyenlerin oranı ise yüzde 48.4.

‘MUHALEFETE GÜVEN ARTIYOR..’

“Muhalefet partilerinden çıkacak bir lider ülkeyi daha iyi yönetir mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 56.8’i “Evet” yanıtını verirken “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 43.2 oldu.

‘SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İSTENİYOR..’

Katılımcılara 6’lı masanın kurulmasını sağlayan “güçlendirilmiş parlamenter sistem” de soruldu. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yerine parlamenter sisteme geçilmeli mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 55.3’ü “Evet geçilmeli”, yüzde 44.7’si ise “Hayır, devam etmeli” yanıtını verdi.

GÜCÜ KİM BIRAKIR?..

Araştırmada, 6’lı masadaki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu sıralanarak “Hangisi seçilirse başkanlık sistemindeki gücü bırakarak demokratik parlamenter sisteme geçmeyi sağlar ve size bu güveni kim verir?” sorusu da yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 72.5’i tercihini Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandı. Kılıçdaroğlu’nu sırasıyla yüzde 17.3 ile Akşener, yüzde 3.5 ile Karamollaoğlu, yüzde 3.1 ile Babacan, yüzde 2.4 ile Davutoğlu ve yüzde 1.2 ile Uysal takip etti.

İLK TURDA KAZANAN YOK

Ankette Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki olası senaryolar da yer aldı. Katılımcılara, “İlk turda Kılıçdaroğlu, Erdoğan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer adaylar olursa kime oy verirsiniz” diye soruldu. Yanıtlara göre bu senaryoda 50+1’i sağlayan isim olmazken ilk sırayı yüzde 44.7 oyla Kılıçdaroğlu, ikinci sırayı yüzde 41.2 oyla Erdoğan, üçüncü sırayı ise yüzde 9.6 oyla Demirtaş aldı. “Diğer adayların” oy oranı ise yüzde 4.5 oldu.

İKİNCİ TURDA KILIÇDAROĞLU…

Katılımcılara seçimin Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında ikinci tura kaldığı senaryo da soruldu. Sonuçlara göre bu senaryoda katılımcıların yüzde 52.6’sı Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 47.4’ü ise Erdoğan’ı seçti…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com