Ana sayfa » Siyaset » PURÇU: “TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DENEN BİR ŞEY KALMADI, DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ NEDEN ÇEKİNİYOR?..”

PURÇU: “TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DENEN BİR ŞEY KALMADI, DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ NEDEN ÇEKİNİYOR?..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’dan DEÜ’deki yabancı öğrenci kontenjanına ilişkin verdiği soru önergesini haber yapan gazetecilerin savcılığa ifade vermeye çağrılmasına tepki gösterdi:

“2021 yılının Ağustos ayında, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını bir anda arttırdığını fark ederek, buna ilişkin bir soru önergesi sundum Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne. Milli Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiğim önerge nedeniyle üniversite rektörlüğü, ben ve yol arkadaşım CHP İzmir Milletvekili Sayın Tacettin Bayır’dan şikayetçi olmuş. Üstelik, bu konuda verdiğimiz soru önergelerini haberleştiren 8 gazetecinin de ifadesi alınmıştır. Basın İlan Kurumu da geride kalmayarak, bu 8 gazetenin temsilcisinden savunma yapmalarını talep etmiştir.”

“TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DENEN BİR ŞEY KALMADI”

“Yasama organı üyesi olarak soru önergesi yoluyla denetim yapmak, milletvekili olarak bizim en temel hak ve ödevlerimizdendir. Aynı şekilde bunu haberleştirmek, her şeyi kamuoyunun bilgisine sunabilmek de değerli gazetecilerin hak ve ödevleri arasındadır. Bu hakkımızı elimizden alamazsınız! Bu durum, Türkiye’de ne ifade ne de basın özgürlüğünün kalmadığını alenen gözler önüne sermektedir.

Bu ülkede gazetecilik nitelikli bir suç olarak görülmekte, bağımsız haber yapan, haksızlığa uğrayanların sesi olan, hukuksuzlukları duyuran herkes susturulmaya çalışılmaktadır.” Diyen Purçu, soru önergesi verme hakkının engellenerek ifade özgürlüğünün elinden alınmaya çalışıldığını belirtti ve “8 gazeteciye tebligat yollayarak savunma isteyen Basın İlan Kurumu’nu kınıyorum!” açıklamasında bulundu.

“DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ NEDEN ÇEKİNİYOR?..”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu,2021 yılının ağustos ayında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrenciler için ayrıldığını belirterek söz konusu uygulamanın fırsat eşitsizliği yaratmakta olduğunu; ilerleyen yıllarda üniversitenin başarı oranının düşmesine sebep olabileceğini söylemişti.

06.08.2021 tarihinde açıklanan YKS sonuçlarının ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2021 yılındaki öğrenci yerleştirmesinde, 21 bin kişilik öğrenci kontenjanının 10 binini yabancı uyruklu öğrencilere ayırmış olduğu bilinmektedir. Örneğin, 500 kişilik kontenjana sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 250 kişilik yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı belirlenmiştir. YÖK’ün son yayımladığı verilere göre ise 2019-2020 öğretim yılında üniversitenin toplam öğrenci sayısı 65 bin 234’ken, burada eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci sayısı ise sadece 992’ydi. Toplam öğrenci sayısının yüzde 1,5’i olan bu sayı, bu yılki kontenjanda yabancı uyruklu öğrenciler için yüzde 47’ye çıkmıştır.

Bu konuda yaptığı basın açıklamasında Purçu, “Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan devlet üniversitesi DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor! İlim yuvası olan değerli üniversitelerimizi partili rektörlerin oyuncağı yapan iktidarın karşısında T.C. vatandaşı olan öğrencilerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız!” diyerek, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek yapılan haksızlığa tepki göstermişti…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com