Ana sayfa » Güncel » “YENİ PROJELER YOK OLUŞUN BAŞLANGICIDIR…”

“YENİ PROJELER YOK OLUŞUN BAŞLANGICIDIR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Karaburun Kent Konseyi, İzmir’in Karaburun ilçesi Parlak Mahallesi’nde, Öres Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Kentsel Sit statüsüyle koruma altındaki Sazak Köyü’ne bitişik mera alanında yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali için açıklama yaptı.

Söz konusu proje için ÇED “halkın katılımı” toplantısının 9 Mayıs günü köy kahvesinde yapılacağı belirtilen açıklamada, projenin zararlarına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Öres Elektrik Üretim A.Ş’nin GES proje alanı çevresinde ‘Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Ticaretinin Düzenlenmesine Dair Sözleşme’ ve ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamının Korunması Sözleşmesi’ gibi anlaşmalarla uluslararası ve ulusal ölçekte koruma altına alınan bitki, sürüngen, memeli ve kuş türleri mevcut.

Diğer bir önemli konu ise 26.09.2019 tarihinde Kentsel Sit ilan edilen Sazak Köyü’nün, ‘Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi” sınırları içinde yer alması. Öres Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen Salman RES Projesi’ne ait türbinler köyün siluetini bozmakla birlikte yeni GES projesinin ve RES türbinlerinin bağlantı yolları da bu köyün ilişki kurduğu alanda. Sazak Köyü için Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlanmadan, alan bütüncül şekilde ele alınmadan kültürel miras zarar görecek.”

‘KARABURUN’UN YÜZDE 89’U RES FİRMALARINA TAHSİSLİ..’

Karaburun’un yüzölçümünün yüzde 89’unun 7 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, RES türbinlerinin toplam yüzölçümü 484 kilometrekare olan yarımada üzerinde yaklaşık 430 kilometrekarelik bir alana yayıldığı belirtildi.

Mevcutta 140 RES türbini bulunduğu da belirtilen açıklamada, “Mevcut RES’ler ve yolları orman, kadimden beri kullanılan ve tescilli mera alanı, tarım alanı ve doğal koruma alanı üzerinde. 2018 yılı Karaburun Milli Emlak Şefliği verilerine göre Parlak Köyü’nde toplam 753 hektar tarım ve mera alanı zeytinlik faaliyetleri için (ağaçlandırma) tahsis edilmiş durumda. Şimdi bu alanlar RES ve GES projelerinin kullanımına açılacak” denildi.

‘YARIMADADAN ELİNİZİ ÇEKİN..’

Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırma çalışmaları devam ederken alanda yeni enerji yatırımların önerilmesinin ise yok oluşun başlangıcı olduğu vurgulanan açıklamada, “T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz; Karaburun’u neden ÖÇKA ilan ettiniz, Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini neden yürütüyorsunuz? Bir yandan bu araştırmalar yürütülürken diğer yandan tespit ettiğiniz tüm bu bitkilerin, canlıların, ekosistemlerin yok olmasına neden olacak RES, GES gibi yatırımlara neden izin veriyorsunuz? Yarımada’dan elinizi çekin” diye belirtildi…

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com