Ana sayfa » Güncel » İZMİR’DE GÜNDOĞDU MEYDANINDAN HAYKIRIŞ: “SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ!..”

İZMİR’DE GÜNDOĞDU MEYDANINDAN HAYKIRIŞ: “SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’de on binlerce emekçi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere Gündoğdu Meydanı’na toplandı.

Alanda; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sol Parti ve sol-sosyalist partilerin yöneticileri ve temsilcileri yer aldı.

Emek ve dayanışma adına birlik mesajlarını verildiği, AKP iktidarının eleştirildiği eylemde, Gezi Direnişi’nde hayatını kaybedenler de anıldı. Açıklamaların ardından kutlamalar Ünlü Sanatçı Edip Akbayram’ın şarkılarıyla devam etti.

‘YAŞASIN 1 MAYIS..’

Eylemde; ‘Yaşasın 1 Mayıs, alanlardayız’, ‘Zam zulüm işkence işte AKP’, ‘İnsanca bir yaşam istiyoruz’, ‘Gezide direnen örgütlere bin selam’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘AKP’den hesabı emekçiler soracak’, ‘Üreten biziz yöneten de biz olacağız’, ‘Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız’ sloganları atıldı.

BASIN EMEKÇİLERİNDEN ÇAĞRI..

Basın emekçileri de üyesi oldukları Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) pankartlarıyla alanda yer aldı. İGC’nin “Basın özgür olmadıkça emek özgür olamaz” yazılı pankartı ve TGS İzmir Şubesinin “Zamlar, Sansür, Kovulma Karşı Çıkanlar Yan Yana” pankartı arkasında slogan atan basın emekçileri; cezaevindeki gazetecileri hatırlatarak, gazeteciler üzerindeki baskıların son bulması için çağrıda bulundular. Basın kortejine TGS üyesi 9 Eylül Gazetesi ve İz Gazete emekçilerinin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İGC Başkanı Dilek Gappi, TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, TGS Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli ve İGC Yönetim kurulu üyeleri katıldı.

‘BİRLİK OLURSAK KAZANIRIZ..’

Eylemin açılış konuşmasını yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu ülkenin emekçileri, EYT’lileri, emeklileri, işsizleri, emekçiler, emekçiler meydanlardan haykırıyoruz. Haklarımız için haykırıyoruz. Biz birlikte olursak kazanırız” dedi.

‘GEZİ TUTUKLULARINDAN MESAJ VAR..’

TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir Gezi davasının tutukluları; Can Atalay ve Mücella Yapıcı’nın mesajını okudu. Akdemir, “Gezi tutuklusu arkadaşlarımızdan mesaj var; ‘Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte kazanacağız. Bakırköy ve Silivri’den selamlar” açıklamalarında bulundu.

‘SÖMÜRÜ DERİNLEŞİYOR’

Türk İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Bayramımız kutlu olsun. Bugün, birlik, mücadele ve dayanışma günü… Dünyanın her yerinde sömürü, adaletsizlik, eşitsizlik derinleşiyor. Pandemi derinleşti, ekonomik krizin boyutları büyüdü. Bunca insan yoksullukla boğuşurken servet sahipleri servetlerini büyütüyor. Emekçinin satın alım gücü giderek eridi. Fabrikalar özelleşti, fiyatlar uçtu, yoksullaştırıldık. Yaşasın emekçilerin mücadelesi, yaşasın 1 Mayıs” diye konuştu.

‘SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ’

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal, Gezi Davası kararlarına tepki göstererek, “Geçtiğimiz günlerde verilen kararla, bu ülkenin en onurlu, en haklı direnişi olan Gezi isyanını engelleyebileceklerini düşündüler. Susmuyoruz, korkmuyoruz. Gezinin de tutuklanan arkadaşlarımızın da arkasındayız. İşte bugün, 1 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanı’nda bir aradayız. Ne mutlu ki biz Gezi’ciyiz. Bu karanlığı yaratanları göndereceğiz. Üreten biziz, yöneten de biz olacağız” ifadelerini kullandı.

‘UMUT İŞÇİLERİN ELLERİNDE..’

Konuşmaların ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklaması okundu. Sendikaların temsilcilerinin birlikte okuduğu açıklamada, “Ülkemizi sermaye için ucuz iş gücü cennetine çevirmeye yönelik politikalar, güvencesizlik, düşük ücretle uzun saatler çalıştırmanın yaygınlaşması, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin maliyet gibi görülüp bunlardan kaçınılması işçilerin, emekçilerin hayatını yok etmeye, tüketmeye devam ediyor. Dünyanın büyük bölümünde emekçiler 1 Mayıs’ı pandeminin derinleştirdiği eşitsizliklerle, sömürüyle, ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılıyor. Toplumun tamamının dinselleştirme politikalarıyla gidişatı değiştiremeyeceklerine inandırılıp umutsuz bırakmak istiyorlar. Eğitimi kuşatıyorlar, özelleştiriyorlar, parası olanın satın alabileceği bir meta durumuna getiriyorlar ki yaşadığımız sömürünün, eşitsizliklerin doğal olduğuna, değiştirilemeyeceğine inandırabilsinler; umudumuzu çalabilsinler. Oysa umut Gezi ruhuyla dimdik ayakta, bu meydanda, ülkenin tüm meydanlarında… Kuryelerin, enerji işçilerinin, sendikalaştığı için işinden atılan, hakları için direnen işçilerin mücadelesinde, fabrikaları işgal edip, üretimden gelen gücünü kullanarak haklarını söke söke alan işçilerin mahir ellerinde umut!” ifadelerine yer verildi.

‘ASLA RAZI GELMEYECEĞİZ’

“Değiştirebiliriz, biliyoruz” sözleriyle sürdürülen açıklamada, “Emekçilerin bir gün dahi sandığı bekleyecek sabrı da lüksü de yok! Sermayeye köle, iktidara kul olmaya asla razı gelmeyeceğiz. Herkes için güvenceli iş, insanca yaşanacak bir ücret, insanca çalışma koşulları, sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grev ve toplu pazarlık hakkının tanındığı bir emek düzeni, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, etnik kimliğinden, inancından dolayı kimsenin ayrımcılığa uğramadığı eşit yurttaşlık, eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, enerji, iletişim gibi temel hizmetlere herkesin eşit bir şekilde ulaşabildiği kamucu politikaları, işçi sınıfının değiştirme gücünü kuvveden fiile çıkarmak, eşit özneler olmak, üretenler olarak yönetenler de olmak için laikliği, emperyalizme, savaşa, halkları birbirine düşman eden politikalara karşı bağımsızlığı ve barışı kazanmak için bir adım geri atmadan mücadeleye devam edeceğiz. Emeğin suretinde bir dünyayı ve ülkeyi birlikte, kendi ellerimizle kuracağız. Yaşasın işçilerin enternasyonal dayanışması, yaşasın mücadelemiz” denildi…

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com