Ana sayfa » Güncel » GEZİ PARKI DAVASINDA KARAR DURUŞMASI BAŞLADI…

GEZİ PARKI DAVASINDA KARAR DURUŞMASI BAŞLADI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yargılama sürecinde yaşananlarla yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası kamuoyunda tepki çeken ve şimdiden hukuk tarihine bir ‘skandal’ olarak adını yazdıran üçüncü Gezi Parkı davasının altıncı duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Karar aşamasına gelen davada insan hakları aktivisti, iş insanı Osman Kavala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘hak ihlali’ kararına rağmen Ekim 2017’den bu yana tutuklu bulunuyor. Savcı, Mücella Yapıcı ile birlikte kendisinin ‘ağırlaştırılmış müebbet hapsini’ istiyor.

Diğer tutuksuz ‘sanıklar’ Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Can Atalay hakkında ise ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 15 yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Gerçek Gündem, duruşmadaki gelişmeleri dakika dakika takip ediyor:

10.43 – Mücella Yapıcı esas hakkındaki savunmasını yapmak için kürsüye geldi. “Arkadaşlarım ve Gezi’ye katılan milyonlarca yurttaştan biri olarak bir şeyler söyleyeceğim. Niyetinizi ve korkularınızı biliyor ve bu beyhude çabaları reddediyorum. Çünkü bizler Gezi’yi yaşadık ve biliyoruz.”

HAKAN ALTINAY: “İDDİA MAKAMININ ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAASINI OKUDUM, DEHŞET İÇİNDE KALDIM..”

10.29 – Yargılananlardan Hakan Altınay esas hakkındaki savunmasını yapmak için kürsüye geldi. “İddia makamının esas hakkındaki mütalaasını okudum, dehşet içinde kaldım” diyen Altınay, devamında şunları kaydetti:

“İddia makamının görüşü, verilen birçok yargı kararını ve en temel gerçekleri tekrar tekrar görmezden geliyor. İddia makamı bana ve eylemlerine dair suçlamalarımı mütalaanın 55-56 sayfasında 600 kelimede ifade etmiş. İddia makamı benim Açık Toplum’da danışma kurulu ve yönetim kurulu başkanlığı, Anadolu Kültür’de yönetim kurulunda olduğumu söylüyor. Her ikisinde de değilim.

‘SAYIN HAKİM NASIL YOL ALACAĞIZ, HAKİKATİ NASIL TESPİT EDECEĞİZ?’

Yıllardır farklı farklı heyetler ‘suç bulamadık’ diyor. İki kurumda görevde değilim, imza yetkim yok, ama hala bu iddialar dile getiriliyor. İnsanın aklını yitirmesi işten değil. Sayın hakim nasıl yol alacağız? Hakikati nasıl tespit edeceğiz?

İkinci konu ise telefon tapeleri. İstanbul emniyetinin zehirli ağacın zehirli meyvesinin zehrini nasıl etkisiz hale getireceğini çözdüğünü kabul etmemiz gerekiyor. Peki başka birinin gelip ‘Zehirli ağacın zehirli meyvesinden çok güzel reçel yaptık’ demesinin yolunu açmanın sorumluluğuna hazır mısınız?

‘ÇEVRİLMİŞ ARABA RESMİ KOYMUŞLAR, BEN Mİ ÇEVİRDİM?..’

Benim telefonlarımı dinleten savcı ve yargıçlar FETÖ’den yargılandı ve ceza aldı. Bu dinlemeleri yapanlar FETÖ üyesi olabileceğinden bu delillere muvafakat etmiyorum. Kimi suça teşvik ettim, hangi suç aletini savundu? Kimse tek delil olmadan böyle bir suçlama yapamaz. Buna izin vermek, itiraz etmemek Türk milletine hakarettir. İddia makamı çevrilmiş araba resimleri koymuş.”

10.20 – Osman Kavala’nın SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşma başladı.

10.15 – Duruşmanın, izleyici sayısının çokluğu nedeniyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda görüleceği duyuruldu.

GARO PAYLAN: “YARGILANMASI GEREKEN GEZİ’DEKİ İSYAN DEĞİL, POLİSİN ZULMÜ..”

09.55 – HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, yargı süreciyle ilgili Gerçek Gündem’e değerlendirmelerde bulundu. “Milyonlarca insan Gezi’deydik. Türkiye’nin 80 ilinde Gezi isyanı vardı. Gezi isyanı, tek adam rejimine karşı bir isyandı. Tek adam ‘Her şeye ben karar vereceğim, parkınıza da AVM yapacağım’ dedi. Buna karşı itiraz ettik” diyen Paylan, bu itirazın yargılanamayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Bu itiraz yargılanamaz. Tam tersine polisin zulmüne maruz kaldık. Birçok arkadaşımızı kaybettik. Polisin o zulmü yargılanmalı. Gezi’deki isyansa asla ve asla yargılanamaz. Yıllardr arkadaşımız Osman Kavala’yı haksızca, hukuksuzca rehin tutuyorlar. Onun bugün özgürlüğünü bekliyoruz. Tüm arkadaşlarımızın beraat etmesini bekliyoruz.”

‘BEYHUDE ÇABALARINIZI GÖRÜYORUZ..’

09.45 – Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen okudu: “Beyhude çabalarınızı biliyor ve görüyoruz. Gezi’nin bir parktan dünyaya yayılan hep birlikte söylenen şarkı olduğu unutturulmak isteniyor.”

‘BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM..’

09.30 – Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi’nde Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya gelindi: “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam.”

‘TÜM SANIKLAR BERAAT ETMELİ..’

Dün dava öncesi İstanbul Mimarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Nazmi Algan yaptıkları açıklamalarla davada yargılanan tüm ‘sanıkların’ beraatini talep etmişti…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com