Ana sayfa » Güncel » Çiğdem Çimen-EMEKLİLER DÜN ÜRETTİ, BUGÜN DE İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR..

Çiğdem Çimen-EMEKLİLER DÜN ÜRETTİ, BUGÜN DE İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Emekli; geleceğini kendi tasarrufu ile güvenceye almış, özgürlüğü ve toplumda saygıyı hak eden yurttaştır. İnsanca yaşama hakkını, bedelini peşin ödeyerek satın alandır. Yaşamı boyunca haklarından vaz geçmeyendir.

Üretim sürecindeki işlevini tamamlamış olsa da yaşamın dışına sürülmeyi kabul etmeyendir. Toplumun bütün bileşenleri ile birlikte eşitlikçi bir düzen kurmayı hedefleyendir.

Ve bu ve benzeri hedefleri olan emekliler bir araya geldi. Böylelikle Tüm Emekliler Dayanışma Ağı-TEDA kuruldu. TEDA’nın başlıca kuruluş amacı; bütün emeklilere ulaşmak, emekli ve emekçi örgütlerinin dayanışmasını ve işbirliğini sağlamak, emeklileri yaşamın bütün alanlarında özneleştirmektir.

TEDA’nın temel faaliyet alanı mahallelerdir. Mahalle emekli grupları, mahallenin somut sorunları etrafında birleşerek gerek yerel yönetimleri, gerek merkezi yönetimin yerel birimlerini sorunların çözümü konusunda harekete geçirirler. Mahalle dayanışmasını örerler. Siyasal, sosyal, bilimsel, sanatsal, etkinliklerin mahallelere ulaşması için kanallar açarlar. Yaşama alanlarındaki bitki ve hayvan varlığını korur ve desteklerler. Mahalleyi; kadın, yaşlı, genç, çocuk, herkes için güvenli ve nitelikli bir yerleşim birimine dönüştürmeye çalışırlar.

Mahalle çalışmalarının geçmiş deneyimlerinden ve güncel gereksinimlerden hareket eden Mahalle Meclisleri de uzak-yakın diğer mahallelerle iletişim içinde olurlar. Bu iletişimi, iç içe geçmiş mahalle, ilçe, il haberleşme ağları ve ortak iletişim zemini olan Tüm Emekliler Dayanışma Ağı sanal ortamları aracılığıyla sağlarlar.

Ömürlerinin en güzel yıllarını çalışarak tüketmiş olan emekçilerin yaşlılıklarını; mutlu, huzurlu ve refah içinde geçirmelerini sağlamak sosyal devlet için anayasal bir görevdir. O nedenle emeklilerin giderek yoksullaşan ve bunaltılara dönüşen yaşamlarının iyileştirilmesi için kamu yönetiminden istemlerde bulunması, bir bağış ya da sadaka olarak görülmemelidir. Onlar, insanca yaşayabilmek için emekleriyle yarattıkları ulusal zenginlikten hakları olan payı istemektedir.

Peki, TEDA ne istiyor? İşte belli başlıklar doğrultusunda emeklilerimizin istedikleri şunlardır:

Sosyal Güvenlik Sistemi gerçek anlamda bir reforma tabi tutulmalıdır.

Yaşlılık Aylığı Bağlama Oranları yeniden belirlenmelidir.

Aylık Bağlama Oranı, en az %70 olmak üzere her tam hizmet yılı için %3 olarak hesaplanmalıdır.

Kurum içi farklılıkları giderecek yasal değişiklik yapılmalı, aynı durumda olanlar arasındaki maaş farklılıkları giderilmelidir.

Emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanmasında brüt Asgari Ücret taban aylığı alt sınırı olarak kabul edilmelidir.

Emekli ve yaşlılık aylıklarının arttırılmasında Emeklilerin de milli gelirdeki artış oranında pay almalarına ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır.

Emeklilere tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında tüm sağlık hizmetleri bedelsiz olarak sunulmalıdır.

Emeklilikten sonra çalışmak zorunda olan Emeklilerden kesilen “sosyal güvenlik destek primi” kesintisine son verilmelidir.

Emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu bekâr ve çalışmayan kız çocukları eskiden olduğu gibi anne ve babasının sosyal güvencesi altına alınmalıdır.

Emeklilerin çalışmayan kız ve erkek çocukları için Genel Sağlık Sigortası ücretsiz olmalıdır.

Emeklilerin, elektrik su, doğalgaz gibi zorunlu tüketim harcamaları, çıplak fiyatlar üzerinde faturalandırılmalı, vergi dâhil hiçbir ek kalem ilave edilmemelidir.

Yaş dostu çevreleri, mekânları tesis etmek ve yaş dostu hizmetleri sunmak üzere yerel yönetimlere yönelik uygulamalar planlanmalıdır.

Yerel yönetimlerde yaşlı meclislerinin kurulması ve yaşlıların yönetime katılımının güçlendirilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Emeklilerin hayat deneyimlerini genç kuşaklara aktarabilecekleri, mesleki bilgi ve becerilerini birleştirerek toplumsal yarara dönüştürebilecekleri ortak girişimler desteklenmeli ve ortamlar sağlanmalıdır.

Emekliler, kültür sanat etkinliklerine erişebilmeleri, seyahat özgürlüklerini kullanabilmeleri için indirimli bilet uygulaması kapsamına alınmalıdırlar.

Emeklilerin sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkı yasal güvence altına alınmalıdır.

Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış ancak yasada belirtilen yaş koşuluna erişememeleri nedeniyle Emeklilikte yaşa takılan (EYT) pek çok yurttaşımızın “Sosyal devlet çıkarttığı yasalarla yurttaşını mağdur etmez” anlayışı doğrultusunda, emeklilik hakkını kazanmaları ve emeklilik maaşı almaları sağlanmalıdır.

Emekli yaşını ve süresini doldurup, prim günü eksikliği nedeniyle Emekli olamayan ve emekli maaşı alamayan yurttaşlarımızın prim eksikliği “Sosyal Devlet” ilkesi gereği Devlet tarafından giderilerek Emeklilik haklarını kazanmaları sağlanmalıdır.

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kudretiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur..”

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com