Ana sayfa » Güncel » ASLAN: “BAŞIMIZI SOKACAK EV BULAMAYACAĞIZ..”

ASLAN: “BAŞIMIZI SOKACAK EV BULAMAYACAĞIZ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-EGE-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, konut fiyatlarındaki artış nedeniyle Türkiye’nin “barınma krizine” doğru gittiğini vurgulayarak çağrı yaptı.

Aslan, merkezi hükümeti ve yerel yönetimleri sürekli uyardıklarını ancak tüm uyarılara rağmen öğretmen, polis, doktorlar başta olmak üzere orta gelir grubu olarak değerlendirilen herkesin aldığı maaşın en az yüzde 60-70’ini kiraya vermek zorunda kaldığını söyledi.

ÇADIRDA MI YAŞAYALIM..’

Evi olmayan insanların sıfırdan kredi çekerek ev almasının imkansız olduğunun altını çizen Aslan, “Şuanda bir eviniz yoksa yeni bir ev almayı unutun. Konut piyasasında zaten TL’den kaçan yatırımcılar ve evini yenilemek isteyenler bu fiyatlarla hiç evi olmayan birisinin sıfırdan kredi çekip alması imkânsız. Böyle giderse, nasıl kaçak yapılar ve gecekondular yapılmışsa bundan sonra da çadır kurarak yaşamak zorunda kalacağız” dedi.

ZAM KAPIDA..

Önümüzdeki günlerde konut fiyatlarına en az yüzde 70 zam yapılacağını söyleyen Aslan, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun Kasım 2021 İnşaat Maliyet Endeksi yıllık yüzde 48.87. Sektör temsilcileri ise konut üretim maliyetinin yıllık yüzde 200 ila yüzde 400 arasında değişen oranlarda artış olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.

‘YURTTAŞA BEDEL ÖDETMEYİN..’

Aslan, ihracatçılara sağlanan kolaylığın iç piyasadaki üreticileri hammaddeden kopardığını vurgulayarak, “Bunun bedelini ne yazık ki en çok yurttaş ödüyor, ödetmeyin. İç piyasada hammadde kalmayınca, fiyatlar yükseliyor. İnşaat sektörü için acilen ihracat kotası gelmelidir” diye konuştu.

‘YENİ POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ..’

Fiyatlardaki artışın sadece barınma sorunu yaratmadığını da söyleyen Aslan, “Türkiye’de 6 milyon İzmir’de TÜİK rakamlarına göre 300 binin üzerinde konutun yenilenmesi gereken yapı var, maliyet artışları kentsel dönüşümü imkânsız hale getirdi. Bu sorunun artık vatandaşın can güvenliği sorunu da olduğu anlamında gelir” dedi.

Aslan, bunun için acilen bir önlem alınması gerektiğini belirterek “Mülk edinmek zorlaştıkça, kira rakamları da yükseliyor. Barınmak hayal olmadan önce devlet yeni politikalar üretmeli. En azından ilk evini alacak olanlara yönelik vergi, resim , harç muafiyeti sağlanarak toplu konut idaresi 20 yıl vadeli düşük faizli krediler verilsin” diye konuştu.

Aslan, açıklanan son verilere göre en çok göçün İzmir’e olduğunu belirterek “Bu veriler göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda orta gelirli yurttaşlarımız ev sahibi olmayı bırakın, aylık gelirinin tamamını verse de kiralık ev bulamayacaklar” ifadesinde bulundu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com