Ana sayfa » Güncel » AKBANK EMEKLİLERİNDEN, VERİLMEYEN İKRAMİYE EYLEMİ…

AKBANK EMEKLİLERİNDEN, VERİLMEYEN İKRAMİYE EYLEMİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Akbank emeklileri, tüm emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen ikramiyeleri kendilerine vermeyen Akbank T.A.Ş.’yi protesto etti.

Beşiktaş’ta bir araya gelen Akbank emeklileri, “Bütün emeklilere dini bayramlarda verilen bayram ikramiyeleri Akbank-Aksandık emeklilerine derhal geriye dönük yasal faizi ile ödenmesini talep ediyoruz” dedi. Akbank emeklileri, 4. Levent’teki Akbank Genel Müdürlüğü’ne de taleplerini içeren bir dilekçe verdiler.

Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye ödemesi yapılmayan Akbank Emeklileri, bugün Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir araya gelerek eylem yaptı. “İkramiye hakkımız, söke söke alırız”, “Emekliler burada, dernek nerede”, “Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atan emekliler, “Bayram ikramiyesi alamıyoruz”, “Müşteri değiliz, emekliyiz” ve “Promosyon ve maaş taşıma yok” yazılı dövizler taşıdı.

Sağlık yardımlarında ve diş tedavilerinde de sorunlar yaşadığını belirten Akbank emeklilerinin hazırladığı ortak açıklama, emekliler tarafından sırayla okundu. Açıklamada, şunlar söylendi:

ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMEKTEYİZ:

Bizler Akbank’ta 25-30 yıl gece gündüz demeden fedakârca çalışıp Akbank’ı bugünlere taşıyan emekliler olarak Aksandık’tan yasalara göre emekli olmuş topluluğuz ama gerek bankamızdan gerekse sandığımızdan üvey evlat muamelesi görmekteyiz. Akbank, Aksandık emeklilerinin yaşadığı mağduriyet iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi; uzun yıllar çalıştığımız ve emekli olduğumuz banka tarafından yaşatılan mağduriyet, ikincisi ise emekli maaşımızı almakta olduğumuz Aksandık tarafından yaşatılan mağduriyet. Böylece 5 yıldan beri hak kayıplarımız had safhaya ulaşmıştır. Akbank’ın kuruluşu olan her 30 Ocak’ta personele verilen kuruluş ikramiyesinin emeklilere de verilmesini talep ediyoruz.

PROMOSYON ÖDEMELERİNDEN MAHRUM BIRAKILMAMIZIN SEBEBİNİ ANLAMIYORUZ:

Tüm emeklilere maaş ödemelerinin yapıldığı bankalar tarafından emekli maaş promosyonu ödemeleri de yapılmakta iken biz Akbank emeklilerine ilk yıl olmak üzere bir kereye mahsus ödenmiş, bir daha da hiçbir şekilde ödeme yapılmamıştır. Promosyon ödemelerinden mahrum bırakılmamızın sebebini anlayamıyoruz. Oysaki biz banka emeklileri SGK emeklilerinden bankamız için daha randımanlı birer müşteriyiz. Çünkü tüm banka işlemlerimizi Akbank ile gerçekleştirmekteyiz. SGK ya da emekli sandığı emeklileri ile 14 vakıf sandığı emeklilerine emekli maaş promosyonu ödenirken Akbank kendi emeklilerine bunu çok görmektedir. Bizler bu hakkımızın derhal ve ısrarla karşılanmasını talep ediyoruz.

Emekliler, üye oldukları Aksandık’tan taleplerini de şöyle sıraladılar:

DİŞ TEDAVİLERİ:

Diş tedavilerinde belirli bir limit ve dahilinde tedavi imkânı varken daha sonra diş tedavi ücretleri kaldırılarak Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) seviyesine indirilmiştir. Böylece diş tedavilerinde masrafların büyük bir bölümü çıkmaktadır. Bu da emeklilerimize büyük külfet getirmektedir. Bu uygulama ile biz yaş almış emeklilerimiz diş tedavilerimizi yaptıramaz hale geldik. 4 yıl önce emekliler lehine yapılan bir değişiklik ile diş hekimleri fiyat tarifesi üzerinden geri ödemelerin yapılacağı söylendi.

Bu uygulama yalnızca iki yıl devam etti. Daha sonra diş tedavileri ödemelerinde değişikliğe gidilerek emeklilerimizin cebinden SUT seviyesine düşürüldü. SUT rakamları o kadar düşük ki diş hekimlerine yapılan KDV ödemesini dahi karşılamıyor. Aksandık bu yılbaşında bir açıklama yaparak lütufmuş gibi SUT fiyatlarının üç katı seviyesine çıkarıldığını açıkladı.

Şu anda da ‘bazı diş hekimleriyle yüzde 20 ıskonto anlaştık, oralara gidin’ diyorlar. Bu açıklamayı da Akemder’i aracı kılarak yaptırıyorlar. Maalesef bir grup Akbank Aksandık emeklisi de çeşitli platformda iyileştirme adı altından yapılan bu açıklamaları minnetle, şükran duygularıyla, teşekkürle karşılıyorlar. Diş tedavilerinde eskiden olduğu gibi yine limit dahilinde olmasını talep ediyoruz. Diş klinikleri ve hastaneler ile anlaşma sağlanmalıdır.

SAĞLIK YARDIMLARI: Sağlık yardımları katkı payı yüzde 10’dan doğrudan yüzde 20’ye çıkartılıp daha sonra yüzde 15’e indirilmiştir. Katkı payının tekrar yüzde 10’a indirilmesini ısrarla talep ediyoruz.

MAAŞ ARTIŞ ZAMLARI HESAPLANMASI:

Maaş artış zamlarının hesaplanmasında Aksandık iki farklı yöntem kullanmaktadır. Birincisi, SGK emeklileri kadar emekli maaşı alanlar; ikincisi SGK emsal maaşı üstünde emekli maaşı alanlar. 2020 yılına kadar cari maaş üzerinden hesaplayıp ödeyen sandığımız 2020 yılından sonra SGK maaşlarını eş değer kabul etmiş farklarımızı noksan ödemektedir. Bu yöntemlerin arasındaki farkın nedenlerini teknik bir izahatın yapılması gerekmektedir.

Emeklilere her 6 ayda 1 yapılmakta olan TÜFE oranında artışları, Aksandık da emeklilerinin cari maaşlarına değil, SGK emsal maaşlarına uyguluyor. Bunun sonucunda da SGK emsal maaşlarının üzerinde olan emekliler oransal olarak TÜFE oranının altında zam almış oluyor. Uygulamanın yapıldığı tarihten itibaren emekli maaş farklarının geriye dönük cari maaş üzerinden hesaplanarak emeklilerimize aktarılmasını talep ediyoruz.

SANDIĞA AİT DİNLENME KAMPLARI:

Sandığımıza ait olan dinlenme tesisleri, kamplar satıldı. Satılan tesis ve kamplar nakde dönüştürüldü. Emeklilerimizin tatil yapma imkanları elinden alındı.

BAYRAM İKRAMİYELERİ YASAL FAİZİ İLE ÖDENMELİ:

Bütün emeklilere dini bayramlarda verilen bayram ikramiyeleri Akbank- Aksandık emeklilerine derhal geriye dönük yasal faizi ile ödenmesini talep ediyoruz. Aksandık daha evvel kullandığımız haklarımızı aktüeryal gerekçe göstererek kısıtlamaya gitmektedir. Oysa 14 vakıf sandığının bu tür kısıtlamaları bulunmamaktadır. Bu uygulama bizlerde Aksandık’ın iyi yönetilmediği kanaatini uyandırmaktadır. Bugüne kadar Akbank emeklileri olarak hiçbir aktivitenin içinde bulunamadık. Hak kayıplarımız öyle bir duruma geldi ki, emeklilerimiz böyle bir çağrıda bulunma ihtiyacı duymuştur. Bu çağrımız bir başlangıçtır. Haklarımız, taleplerimiz yerine getirilene kadar böyle girişimlerimiz devam edecektir. Amacımız yeni bir yol açmak değil, yeni bir yol bulmaktır.”

AKBANK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE DİLEKÇE VERDİLER..

Eylemde, talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildiren emekliler, daha sonra taleplerini içeren dilekçeyi 4. Levent’te bulunan Akbank Genel Müdürlüğü’ne verdi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com