Ana sayfa » Güncel » EYBEK DAVASI AVUKATLARINDAN FİLİZ SONSUZ: ‘’DANIŞTAY’IN KARARI ÇOK DOĞRU BİR KARARDI..’’

EYBEK DAVASI AVUKATLARINDAN FİLİZ SONSUZ: ‘’DANIŞTAY’IN KARARI ÇOK DOĞRU BİR KARARDI..’’

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-18 Kasım 2021 tarihinde, Danıştay 6. Dairesi oy çokluğu ile Polat Enerji A.Ş tarafından Kazdağları’nın en önemli dağ silsilerinden biri olan Eybek Dağı’nda hayata geçirilmek istenen Duygu RES Projesi için verilen ‘’ÇED Olumlu’’ kararını bozdu.

Danıştay’ın kararına göre, davanın tekrar görülmesi söz konusu değil. Davalı bakanlık ve müdahil Polat Enerji A.Ş. bu karar hakkında karar düzeltme yoluna dahi gidemeyecek. Polat Enerji A.Ş. projeyi tekrar gündeme getirmek istiyorsa, yeniden lisans alıp, tekrar bir ÇED dosyası hazırlamak, kısacası her şeye en baştan başlamak zorunda…

‘’ÇED olumlu’’ kararına karşı açılan davanın bilimsel içeriğinin hazırlanmasına katkı sunan bilim insanlarının, davanın avukatlarının, Kuzey Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren dernek ve platformların, yürüyüş gruplarının, proje alanı içerisinde yer alan köylerde yaşayan halkın, muhtarların ve Edremit Körfezi halkının 4 yıl boyunca birlik ve dayanışma içinde yürüttükleri mücadele sonucunda kazanılan Eybek Zaferi ardından davanın avukatlarından Filiz Sonsuz, bir açıklamada bulundu.

Bunun gibi daha birçok projeye karşı açılan davalarda gönüllü avukatlık yapan sevgili Filiz Sonsuz, ‘’Danıştay’ın kararı çok doğru bir karardı. Çünkü tam da bilirkişi raporuna itirazlarımız yönünde verilmiş bir karardı. Daha doğrusu birkaç başlıktan oluşan itirazlarımızdan birisine dayanıyordu.’’ dedi.

Avukat Sonsuz’un açıklamasının tamamı ise şöyle: ‘’ Bilirkişi raporunda, proje sahasında toplam 36 km’lik ulaşım yolu kullanılacağı, söz konusu 36 km’lik yolun 11 km’sinin mevcut kadastro yolu olduğu ve ortalama 6 metre genişliğinde 25 km’lik yeni yol açılmasının planlandığı, mevcut 11 km’lik kadastro yolunun ise uzun ve geniş tırların geçişine izin verecek şekilde genişletileceğini, yolların 6 metre genişlikte olacağını belirtmiş, bu yol yapım ve genişletme çalışmalarının güzergahının net olarak belirtilmediği ve yine bu çalışmalar sırasında flora ve fauna yapısının ne şekilde etkileneceğinin dosyada belirtilmediğini tespit etmiş ise de bunu olumsuz görüş bildirmek için bir neden olarak görmemiş, aksine ÇED raporunda belirtilen önlemlerin yeterli olduğu yönünde görüş bildirmişlerdi.

Rapora itirazlarımızın önemli bir maddesi bu noktada olmuştu. Danıştay da tam da bu noktada, yani yol yapım ve genişletme çalışmalarının flora ve faunaya etkileri konusunun detaylı olarak incelenmediğini tespit etti ve , “belirtilen yönlerden eksik bulunan nihai ÇED raporu esas alınarak tesis edilen dava konusu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararında hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.” diyerek Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nin RED kararını ikiye karşı üç oyla, yani oy çokluğuyla bozdu.

Bu nihai karardır. Davanın tekrar görülmesi söz konusu değil. Davalı bakanlık ve müdahil Polat Enerji, bu karar hakkında karar düzeltme yoluna dahi gidemezler. Bundan sonra Polat Enerji projeyi tekrar gündeme getirmek istiyorsa, tekrar lisans alıp, tekrar bir ÇED dosyası hazırlamak, kısacası her şeye en baştan başlamak zorunda.

Gerek dava dilekçemizin hazırlanışında, gerekse bilirkişi raporuna itirazlarımızı hazırlarken, uzmanlık gerektiren konularda bilgileri ile bizi tamamlayan, dilekçelerimizi ete kemiğe büründüren, alanında uzman dostlara teşekkür boynumuzun borcudur. Onların katkıları olmasaydı, dilekçelerimiz kuru, içi boş hukuki metinler olarak kalacak ve bizi sonuca ulaştırmayacaktı.’’

Dava hakkındaki bilgiler: Balıkesir 1. İdare Mahkemesinin 14/07/2021 tarih ve E:2021/327, K:2021/670 sayılı dosya ile açılan dava red edilmişti.
Danıştay 6. Daire2021/8402 E. 2021/12778 K. sayılı karar ile de red kararını bozuldu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com