Ana sayfa » Güncel » İZMİR ESNAFINDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA ÇAĞRI: “DESTEK BEKLİYORUZ, ESNAFI YALNIZ BIRAKMAYIN..”

İZMİR ESNAFINDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA ÇAĞRI: “DESTEK BEKLİYORUZ, ESNAFI YALNIZ BIRAKMAYIN..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otel-pansiyon esnaf işletmecileri, son enerji zamlarıyla daha da güç durumda kaldı. Zor bir süreç yaşayan İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası üyeleri Basmane Oteller Sokağı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen okudu. Otel ve pansiyon esnafı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi.

ESNAFI YALNIZ BIRAKMAYIN..’

Cumhurbaşkanı’na seslenen İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen, “Zam yağmurunun rekor seviyede yaşandığı elektrik ücretlerine gelen zamlar karşısında otel ve pansiyon işleten esnaf zor duruma düştü. Elektriğe yapılan zamlar ve son dönemde gelen fahiş faturalar otel-pansiyon işleten esnafların belini büktü. Firmaların serbest tüketici anlaşmalarını tek taraflı fesih etmesi, enerji girdi maliyetlerinin yanı sıra sektörümüzü ayrıca mağdur etmiştir.

Malum piyasalarımızın durumu belli bu giderleri, bu gelirlerle karşılamak imkansız hale geldi. Dolayısıyla evler için yapılan çalışma iş yerlerimiz ticarethaneler içinde desteklenmesinin tüketiciye etkisi çok daha olumlu olur. Hükümetimize seslenmek istiyoruz; bu yüksek faturalara mutlaka önlem alınmasını istiyoruz. Esnafı sahipsiz bırakmamalarını istiyoruz. Esnafı yalnız bırakmayın. Esnaf bu ülkenin lokomotifidir. Bu ülkenin omurgasıdır” diye konuştu.

‘ÖRÜMCEK AĞI GİBİ ETRAFIMIZI SARDI..’

Bütün elektrik faturalarında TRT payı, enerji fonu payının kaldırıldığına dikkat çeken Gönen, “21 Aralık 2021 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle TRT Payı kaldırılırken Kademeli Tarifeye Geçiş Yasasını TBMM’nin kabul ettiğini gördük. TRT Payı kaldırılmasıyla psikolojik zemin hazırlanırken olağanüstü fiyat artışıyla karşılaştığımızı anladık. Ülkenin dört bir yanındaki özel dağıtım şirketleri örümcek ağı gibi etrafımızı sardı, ekmeğimizi elimizden aldı.

Devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtımından özel şirketlerin ciddi kazançlar elde ettiğini faturalardan halkın tepkisinden görüyoruz. Elektrik temel tüketim ürünü ve kamusal hizmet olmasına karşın özelleştirme ile kamusal birikimi özel şirketlere transfer etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla, zam kararı gerekçesi sadece küresel enerji piyasasındaki fiyat artışları ve döviz kuru artışı değil. Fiyatlara böylesi zam yapılması ve bugünkü düzeye getirilmesinin temelinde bu özelleştirme kararları yatıyor” açıklamalarında bulundu.

‘HALK SUİSTİMAL EDİLİYOR..’

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihin en ağır faturaları ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Gönen, “Son yapılan fiyat düzenlemelerinde zam ifadesini kullanmak istemiyorum. Zam ifadesiyle durumu legalize edebiliyoruz ama ortada normal bir şey yok halkın suiistimal edilmesi olarak değerlendiriyorum. Bunun adı zam değil halkın cebindeki paranın doğrudan doğruya özel şirketlere transferidir. Bu transfer içindeki büyük payını da dağıtım şirketlerinin aldığını görebiliriz. Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldı ama vergiler, KDV, ÖTV oranlarında kat kat artışlar yapıldı.

Kur artışı gerekçesiyle yapılan bu zamlı tarife sürecini bu şirketlere jest gibi görmek lazım. Şimdiki faturaların gerçeği Türkiye’deki genel ekonomik politikalar kaynaklıdır. Kademeli olarak elektriğe mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama şu anda yüzde 100 ile yüzde 130 oranına varan bir zam ile karşı karşıyayız. Kademeli tarifede aylık 210 kilowatt saat tüketim şartı için ampul ve buzdolabı dışında bir şey kullanmamak gerekir. Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacak” ifadelerini kullandı.

‘DESTEK BEKLİYORUZ..’

Söz konusu zamların, özelleştirmenin topluma yansıyan bir faturası olduğunu belirten Gönen, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Elektrik rakamları konusunda devletimizden, özel üreticilerden, enerji dağıtımı yapan firmalardan destek beklemekteyiz. Devletimize ciddi oranda döviz girdisi sağlayan, istihdam yaratan turizm tesislerinin elektrik giderlerinin iyileştirilmesi yönünde gerekli desteği esnaf otelleri olarak istiyoruz. Otelcilerin bu tarifelerin altından kalkması imkansız… Bu nedenle özellikle konaklama sektöründe elektrik yükünün hafifletilmesi için çalışma yapılması zorunlu ve önemli. Otel-pansiyon işletmelerinde yüzlerce alet elektrikle çalışıyor.”

‘SÜREKLİ CEPTEN GİDİYOR..’

“En önemli enerji kaynağımız elektriktir. Bu kadar bağımlı olduğumuz bir kaynağın bu kadar pahalı hale gelmesi bizleri batırdı” diyen Gönen, “İşletmelerde maliyetlerimizin ilk 3 kaleminden biri enerji. Zaten pandemiden dolayı iki sezondur zor günlerden geçiyoruz. Kazanılan paralar sadece çarkı döndürecek kadar sürekli cepten gidiyor.

Bu maliyetlerle işletmecilik yapmak ayrı beceriler gerektiriyor. Pandeminin kötü etkilerinden kurtulamadık. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Odamızın üst kuruluşu enerji zamları ve esnaf sanatkarlara olumsuz yansımaları konusunda yaptığı çalışmaları ayrıca; Cumhurbaşkanlığı’na, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı olmak üzere dört ayrı bakanlığa, Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu, İzmir Valiliğine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine, İzmir milletvekillerine, siyasi partilerin genel merkezlerine ve il başkanlıklarına aktarmıştır.

Kira personel sigorta elektrik su doğalgaz bizim kazandığımız bir şey yok faturalara çalışıyoruz. Acil çözümün devletleştirmeden geçtiği ortada olup bunun için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com