Ana sayfa » Siyaset » BU PAZAR SEÇİM OLSA HANGİ MUHALEFET ADAYI ERDOĞANA KARŞI KAZANIYOR?..

BU PAZAR SEÇİM OLSA HANGİ MUHALEFET ADAYI ERDOĞANA KARŞI KAZANIYOR?..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bir yandan elektrik ve doğal gaz fiyatları başta olmak üzere etten sebzeye, kiralardan ulaşım harcamalarına kadar cep yakan ekonomik krizle boğuşan Türkiye diğer yandan da iktidarın ısrarla erken bir tarihte gitmeye karşı çıktığı seçim senaryolarını düşünüyor.

Halkın gündemi bu olunca araştırma şirketleri de kimi yorumculara/analistlere göre bu sonbaharda kimilerine göre 2023 ilkbaharında gidilecek seçimin şifrelerini çözmeye çalışıyor.

Muhalefetin adayı kim olmalı ya da kim olmalı?

Hiç şüphesiz ister iktidar partilerine ister muhalefet partilerine gönül vermiş herkesin merak ettiği ana soru, muhalefetin adayı kim olacak? Ve elbette en doğru aday hangi niteliklere sahip olmalı ve o nitelikleri taşıyacak aday kim olabilir?

Şu anda Millet İttifakı’nın dört temel aday adayı var gibi gözüküyor. Bunlar Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş.

Can Selçuki: ‘Erdoğan karşısında İmamoğlu berabere kalırken, Yavaş’ın net bir farkla önde olduğunu gördük’

Türkiye Raporu, 7-13 Ocak tarihleri arasında 1500 kişiyle gerçekleştirdiği anket çalışmasında birçok başka soru gibi bu sorunun da yanıtını aradı.

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, bu hafta yayınlayan raporunun girişinde şu yorumu yapıyor, ‘‘Son zamanlarda yeniden gündeme gelen adaylık tartışmaları ışığında, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 1. Tur Senaryoları başlığında Millet İttifakı’nın muhtemel adaylarının, Erdoğan ve Demirtaş ile beraber oy oranlarını ölçtük. Millet İttifakı muhtemel adayları arasında Kılıçdaroğlu’na tepki olarak oy kullanmayacak olanların yüksek olduğunu fark ettik. Erdoğan karşısında İmamoğlu berabere kalırken, Yavaş’ın net bir farkla önde olduğunu gördük.’’

Erdoğan’la Kılıçdaroğlu karşılaşırsa ne oluyor?

imdi sonuçlara yakından bakalım.

Türkiye Raporu’nun sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP lideri Kılıçdaroğlu ile yarıştığında sonuç AKP Genel Başkanı lehine (yüzde 39,7-yüzde 28,9) tezahür ediyor.

Rapora sonucu şöyle izah ediyor:
‘‘Bir önceki seçimde AK Parti için oy kullanmış olanların büyük çoğunluğu Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermeyi düşünüyor. AK Parti seçmenlerinden sonra en az oy aldığı grup HDP seçmenleri: %10. HDP seçmenleri arasında Selahattin Demirtaş çok daha popüler. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin seçmenleri arasında Kılıçdaroğlu, HDP seçmenlerine kıyasla daha popüler. İYİ Parti seçmenleri, böyle bir durumda oy kullanmayacağını söyleyen en geniş grup. Aynı zamanda, Millet İttifakı ortaklarından İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a en yüksek oy veren muhalif grup olabilir.’’

Burada önemli bir ayrıntı HDP’nin yıllardır cezaevinde tutuklu olan eski eş başkanı Selahattin Demirtaş da tüm senaryolarda aday oluyor.

Erdoğan’la Akşener karşılaşırsa ne oluyor?

Türkiye Raporu’nun ölçümlediği ikinci kapışma Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında.

Erdoğan burada da yüzde 38,5’a yüzde 35,2 önde.

Rapor, sonucu şöyle yorumluyor:

‘‘Cumhur İttifakı içinde Kılıçdaroğlu’na kıyasla daha popüler olduğunu görüyoruz. MHP seçmenleri arasında %30, AK Parti seçmenleri arasında ise %10 Meral Akşener’e oy vermeyi düşünüyor. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranlarının da Kılıçdaroğlu’na kıyasla düştüğünü görüyoruz. Meral Akşener’in adaylığı durumunda, HDP oyları %2 civarında yükseliyor. Aynı zamanda, Cumhur İttifakına yönelecek Kürt seçmenler olması da sürpriz olmaz.’’

Erdoğan ile İmamoğlu yarışırsa ne olacak?

Türkiye Raporu’nun araştırma sonucuna göre muhalefetin adayı, Ekrem İmamoğlu olursa seçim kafa kafaya.

İmamoğlu yüzde 38,1 olurken Erdoğan yüzde 38,3 alabiliyor.

Rapora göre, ‘‘Genel başkanlara kıyasla, Ekrem İmamoğlu’nun adaylığı Millet İttifakını daha fazla konsolide ediyor. İmamoğlu aynı zamanda HDP ve AK Parti seçmenlerinden de daha fazla oy alıyor. Ekrem İmamoğlu, MHP seçmenlerinin dörtte birine yakın bir kesimden de oy alırken, onun adaylığı durumunda oy kullanmayacağını söyleyenler Cumhur İttifakı gruplarında daha yüksek. 18-24 yaş grubundaki gençler arasında Ekrem İmamoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’dan daha popüler. Genel başkanlara kıyasla, Meral Akşener’in biraz gerisinde kalıyor. Genel başkanlara kıyasla 25-55 yaş arası tüm gruplarda daha rekabetçi görünen

İmamoğlu, 55 yaş üstü gruplarda Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde.’’

Erdoğan ile Yavaş kapışırsa ne oluyor?

Türkiye Raporu’na göre Mansur Yavaş, Recep Tayyip Erdoğan’a net bir üstünlük sağlıyor.

Mansur Yavaş, yüzde 41,5’e ulaşırken Erdoğan yüzde 37,5’te kalıyor.

Rapor sonuçları şöyle yorumluyor:

‘‘Mansur Yavaş’ın adaylığı, tıpkı İmamoğlu gibi, genel başkanlara kıyasla Millet İttifakını daha konsolide bir duruma getiriyor. Yavaş, MHP seçmenlerinden Akşener’e ve diğer muhtemel adaylara göre çok daha yüksek alıyor. Yine Akşener’e kıyasla, HDP seçmenlerinden daha çok oy alırken, İmamoğlu’na göre %5 daha az oy aldığını görüyoruz.

Yavaş’ın adaylığı durumunda seçimlere katılım, diğer muhtemel adaylara kıyasla daha yüksek: Oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranları tüm gruplarda %10’un altına düşüyor..’’

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com