Ana sayfa » Yerel » PETKİM VE EGE GÜBRE’DEN NEMRUT LİMANINA 225 MİLYON LİRALIK YATIRIM…

PETKİM VE EGE GÜBRE’DEN NEMRUT LİMANINA 225 MİLYON LİRALIK YATIRIM…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Ege’nin dünyaya açılan kapısı olan Aliağa’nın Nemrut Körfezi’nde yer alan Ege Gübre ve Petkim, toplamda 225 milyonluk yatırımla limanlarına genişletecek ve modernize edecek.

Kurulu dev fabrikaları ile sanayi şehri haline gelen İzmir’in Aliağa ilçesi, son dönemde yapılan yatırımlarla deniz ticaretinde de öne çıkmaya başladı. İzmit’ten sonra Türkiye’nin en yoğun limanı olan Aliağa Nemrut Körfezi’nde bulunan limanlar yenileniyor.

Nemrut Körfezi’nde yer alan Ege Gübre, sanayi iskelesini büyüyen sanayi hacmi ile birlikte daha genişletecekken Petkim Petrokimya ise iskelesini günümüz şartlarına uygun bir şekilde modernize edecek.

EGE GÜBRE

Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik menşeli bitki-besin maddeleri karışımlarının hazırlanması, üretilmesi ve tedarik edilerek pazarlanması alanında faaliyet gösteren Ege Gübre, 2000 yılında inşa ettiği iskelesini uzatmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. ÇED süreci bakanlık nihai onay verdiğini açıkladı.

Planlanan proje ile birlikte “1 nolu” ve “2 nolu” isimli iki iskelenin de mevcut doğrultularında 100’er metre uzatılacak ve gemilerin emniyetli bir şekilde manevra yapabilmesi amacıyla liman sahasında yaklaşık 106.100 m2’lik alanda dip taraması faaliyeti gerçekleştirilecek.

Proje dosyasında büyümeye gerekçe olarak “Büyüyen sanayileşme, ithalat ve ihracattaki artışlar vb. sebeplerden ötürü mevcut tesisteki yükleme-boşaltma kapasitesinin maksimum seviyeye gelmesi ile birlikte kapasitede artış ihtiyacı zorunlu olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Ege Gübre Liman Tesisleri’nde mevcut durumda 200 işçi çalışmakta iken projenin inşaat çalışmalarının tamamlanmasından sonra limanda ilave 50 işçinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Projenin toplam maliyeti ise 75 milyon TL.

PETKİM

İthal ve ihraç edilen ürün ve hammaddelerin birçoğunu deniz yolu taşıyan Petkim ise Nemrut Körfezi’nde yer alan 4 iskelesinden ikisinin modernizasyon çalışmaları ve dip taraması için bakanlığa başvurdu. Dosyayı inceleyen bakanlıkta bu proje için de nihai onay verdiğini duyurdu.

Proje dosyasında “Petkim Limanı’nda kendisine ve 3. şahıslara ait hammadde temini ve ürün sevkiyatının daha güvenli şekilde yapılabilmesi, bugüne kadar kullanımda olan iskelelerdeki işletmeden kaynaklanan güçlüklerin ortadan kaldırılması ile hammadde ve ürün sevkiyatının daha güvenilir hale getirilmesi, üst yapının yenilenmesi stabil bir işleyişin ortaya konulması ve hem deniz seyir güvenliği hem de bağlanacak gemilerin operasyonel güvenliğinin üst düzeye çıkarılması amacıyla Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından İzmir İli, Aliağa İlçesi, Siteler Mahallesi Mevkii, Nemrut Körfezi’nde “İskele Modernizasyon ve Dip Tarama Projesi”nin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

Petkim Limanı’nda halihazırda 24 işçi çalışırken bu projenin gerçekleşmesinden sonra ilave 20 kişinin daha istihdam edilmesi planlanıyor. Projenin inşaat aşamasında ise 200 işçi çalışacak. Projenin alınacak izinler ile birlikte inşaat işlemlerinin kesikli olarak yaklaşık 5 yıl içerisinde tamamlanacak. Faaliyetin ömrü 49 yıl olarak belirlenmiş olup tesiste bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının sürekli yapılarak yeni teknolojilere açık olması sağlanacaktır. 150 milyonluk yatırımla birlikte 220.000 DWT ve üzeri gemiler Petkim Limanları’na yanaşabilecek..

DENİZ HABER AJANSI

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com