Ana sayfa » Güncel » BÜYÜKŞEHİR VE İZELMAN, ÇEVRE DOSTU ARAÇLARI HALKIN HİZMETİNE SUNDU…

BÜYÜKŞEHİR VE İZELMAN, ÇEVRE DOSTU ARAÇLARI HALKIN HİZMETİNE SUNDU…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZELMAN bünyesinde bulunan 50 çevre dostu elektrikli araçtan 10 tanesini MOOV Araç Paylaşım Sistemi aracılığı ile vatandaşın hizmetine sunduklarını açıkladı. 

Çevre dostu kent’ vizyonu doğrultusunda önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) hem çevreye hem ekonomiye katkıda bulunacak yeni bir çalışmaya imza attı. İBB’nin şirketlerinden İZELMAN’ın bünyesinde bulunan 50 elektrikli aracın 10 tanesi MOOV uygulaması aracılığı ile vatandaşın hizmetine sunuldu.

Çalışmaya ilişkin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan İBB Başkanı Tunç Soyer, MOOV Araç Paylaşım Sistemi’ne entegre edilen araçlar hakkında bilgilendirmede bulunurken, 2021 yılı sonu itibariyle 50 elektrikli araç sayesinde 500 bin TL yakıt tasarrufu sağlamış olacaklarını, 2022 yılında ise yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf öngördüklerini söyledi.

‘İLK UYGULAMALARDAN BİRİ..’

İklim krizinin, elektrikli araçlara yatırımı ve yerel yönetimlerin ulaşımda yeni yöntemler geliştirmesini zorunlu kıldığını belirten İBB Başkanı Tunç Soyer, “Paylaşımlı araç kullanımı bu nedenlerle dünya şehirlerinin ulaşım planlamasında önemli tutmaya başladı. İzmir’de vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve iklim kriziyle mücadele etmek için bir yandan Belediyemizin elektrikli araç filosunu büyütüyor, diğer yandan bu araçların bir kısmını paylaşıma açıyoruz.

Belediyemizin İzelman bünyesindeki elektrikli araç filosu 50 taşıttan oluşuyor. Bunların 40’ı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet birimleri ve şirketlerimiz tarafından kullanılıyor. Bugün lansmanını yaptığımız 10 elektrikli aracı ise İzmir’de faaliyet gösteren MOOV Araç Paylaşım Sistemine entegre ederek vatandaşlarımızın kullanımına sunduk.

Bu uygulamamız bir Belediye iştirakinin özel otomobil paylaşım sistemine kendi elektrikli araçlarını dahil ettiği dünyadaki ilk uygulamalardan biri. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yönüyle ülkemize de ilham veriyor” diye konuştu.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTIYOR..’

Yalnızca ihtiyaç duyulan süreyle kullanılan paylaşımlı araçların trafikteki yoğunluğu azalttığını belirten Başkan Soyer, “Paylaşım ekonomisi, sürdürülebilir bir ekosistem için ortaya konan evrensel kavramlardan biri. Bu kavram, iklim krizinden ulaşıma, çevre kirliliğinden barınmaya, sağlıktan eğitime kadar pek çok alanda kolay, doğa dostu ve ekonomik çözümler sunuyor.

Şehrimizdeki akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi BİSİM bu çözümlerin en güzel örneklerinden biri. Dünya elektrikli araç kullanımına doğru hızla evriliyor. Biz de İzmir’de 2020 yılından itibaren katlı otoparklarımızda şarj istasyonları kurmaya başladık ve yüzde 70’inde bu süreci tamamladık. 2022 yılı başında tüm katlı otoparklarımızda şarj istasyonlarını kurmuş olacağız” dedi.

‘HEM EKONOMİ HEM DOĞAYA KATKI..’

İBB Meclisi ekim ayı oturumunda alınan karar ile Belediyeye ait otoparklarda elektrikli araçlara yüzde 50 indirim yapmaya başladıklarını hatırlatan Soyer, filodaki elektrikli araç sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Soyer, “Tam elektrikli aracı olan İzmirli hemşerilerimiz saatlik olarak tüm tarifelerden yüzde 50 indirimle faydalanacak.

Elektrikli araçları İzmir’de yaygınlaştırma hedefimizin bir başka sebebi, yakıt tasarrufu. Örneğin, 2021 yılı sonu itibariyle 50 elektrikli aracımız sayesinde 500 bin TL yakıt tasarrufu sağlamış olacağız. 2022 yılında ise yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf öngörüyoruz. Ne mutlu ki vatandaşlarımız paylaşım sistemindeki elektrikli araçlara diğer paylaşımlı araçlara göre iki kat fazla ilgi gösteriyor. İzmirlilerin elektrikli araçlara ilgilisi, bu konuda attığımız adımları daha da cesaretlendiriyor.

2022’de filomuza elli elektrikli araç daha ekleyerek paylaşım sistemindeki araçları kademeli olarak önce 20’ye, sonra 30’a çıkarmayı planlıyoruz. Bu değerli çalışmanın pek çok yönüyle şehrimiz ekonomisine ve doğasına iyi geleceğine yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘GURUR DUYUYORUZ..’

MOOV Genel Müdürü Emre Ayyıldız da şunları söyledi: “Hem İzmir hem de Türkiye için önemli bir gün. Dünyada ilk kez araç paylaşım platformu içinden vatandaşın kullanımına açılıyor. Bunun bir paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Bu büyük vizyonu anlamak için dünyadaki kamu yönetimlerinin neden buna önem verdiğini anlamalı.

MOOV’un üç ayrı önemi var; Fırsat eşitliği, çevreci ve sürdürülebilir mobilite çözümleri sunmaları. İnsanlar kendi arabalarına göre daha az kullanıyor, ayrıca bir aracı birkaç kişi kullanıyor. Herkes araca ulaşamıyor, özellikle orta gelir ülkelerinde bu durum daha sıkıntılı. Kaynaklarımızı herkesten fazla verimli kullanmamız gerekiyor.

MOOV’u kullanmanız için 19 yaşında olmanız, bir yıllık ehliyetiniz ve kredi kartınız olması önemli. Bugün 1 milyona yakın müşterimiz var. Özellikle gençler bu modelleri çok kullanıyor. İzmir’in vizyonu çok yukarıda, bugünkü açılım bunu farklı bir noktaya getirdi. Dünyadaki birçok belediye İzmir’in iki yıl önce yaptığını şimdi yapmaya çalışıyor. Bizler bu büyük vizyonun parçası olmaktan çok mutluyuz..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com