Ana sayfa » Yerel » ALİAĞA VE FOÇA’LILAR BASTIRDI, ZEHİR SAÇACAK TESİSİN ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI!…

ALİAĞA VE FOÇA’LILAR BASTIRDI, ZEHİR SAÇACAK TESİSİN ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

 KUZEYEGEHABER-İzmir’de çevre ve hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı Aliağa’da yapılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında bugün yapılacak olan; “Halkın Katılım Toplantısı” yapılamadı.

Kalabalık bir kitlenin bir araya geldiği Şehitkemal’de toplantının yapılamadığına dair tutanak tutturuldu. Ancak tutanak imzalattırılamadı.

KARCI; “DEVLET 110 BİN KİŞİNİN YAŞADIĞI ALİAĞA’DAN VAZ MI GEÇİYOR?”

Şehitkemal sakinleri, birilerinin cebi para görecek diye biz burada böyle bir tesis istemiyoruz şeklinde konuşurken Aliağa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bayram Karcı ise; “Benim Aliağa’da arıcılıkla geçinen 200 üyem var, bizim arılarımız ölüyor, bin kişi bundan ekmek yiyor, zeytin ağaçlarımız kuruyor, bahçelerimizde, ne domates, ne biber ne de patlıcan üretemiyoruz.

Buradaki fabrikaların yüzünden sabah kalktığımızda balkonlarımızda bir santim kalınlığında toz oluştuğunu görüyoruz. 110 bin kişinin yaşadığı Aliağa yaşanmaz hale geldi, devlet Aliağa’dan vaz mı geçiyor, her gün bir sürü insanımız ölüyor ifadelerinde bulundu.

Aliağa Çevre Kültür Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, demir çelik fabrikalarının atıklarının ve demir tozunun 7-8 mahallede yaşamı ve tarım alanlarını olumsuz etkileyeceğini öne sürdü. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Küçükakyüz, bölgedeki bal üretiminin de büyük darbe yiyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı, bu bölgede 150 dekarlık alanda bal ormanı kurmuştu. 200’ye yakın arıcı buradan geçiniyor. Bu tesisler ballara zehir katacak. Ekovar firmasının buraya dışarıdan da atık madde getireceğini düşünüyoruz. Bu cüruf tesisleri, daha önce Yeni Foça civarındaydı. Oralarda artık cüruf dağları var.

Orada yer kalmayınca artık buraya gelmek istiyorlar. Tarımsal üretimin ve yer altı su kaynaklarının olduğu bölge büyük zarar görecek. Cüruf, tehlikeli atık sınıfına giriyor. Demir tozu her yere yayılacak. Güzelhisar, Çıtak ve Yukarı Şehitkemal bölgelerini direkt etkileyecek. Biz, burada bu tesisleri istemiyoruz. Zehir solumak istemiyoruz..”

Yarın aynı yerde Habaş’ın kurmayı planladığı Cüruf tesisi ile ilgili bir ÇED Halk katılım toplantısı daha yapılacağı açıklamasında bulunulmuştu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com