Ana sayfa » Güncel » SAYIŞTAY’DAN DİYANETE; “MEVZUATA UYGUN DAVRANMAMA UYARISI!..”

SAYIŞTAY’DAN DİYANETE; “MEVZUATA UYGUN DAVRANMAMA UYARISI!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

UZEYEGEHABER-2020 yılı Sayıştay raporları Meclis’e sunuldu. Dev bütçesi ve çeşitli açıklamalarıyla sık sık gündemde olan Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait raporda da kurumun çeşitli usulsüzlükleri sıralandı.

Rapora göre; Diyanet; peşin ödenen kira gelirlerinden, çeşitli alım işlerine, açık ihale usulü yapılması gereken ihalelerin pazarlık usulüyle yapılmasından taşınır mal kayıtlarına birçok kalemde mevzuata ve yükümlülüklere aykırı davrandı. Raporda, Sayıştay’ın Diyanet’e sık sık mevzuat hatırlatması yaptığı görüldü.

Gerçek Gündem, Sayıştay’ın Diyanet için hazırladığı rapordaki usulsüzlükleri tek tek inceleyerek, sıraladı:

‘MEVZUATA UYGUN DAVRANMAMA’ UYARISI..

Çoğunlukla fazla yapılan ek ders ücretlerinin bedelinin ‘kamu idareleri adına yapılan tahsilat hesabından’ ödendiği ortaya çıktı. Bu durum Sayıştay raporlarına da; “Kurum Kişilerden Alacaklar Hesabının konusunu oluşturan personele yapılan fazla ödeme kaydının; Fonlar veya Diğer Kamu İdareleri Adına Yapılan Tahsilat Hesabının kişilerden alacak hesabı ile karşılıklı çalıştırılması suretiyle kapatıldığı görülmüştür” şeklinde yansıdı.

Raporun ilgili bölümünde hesapların mevzuatta düzenlenen tanıma uygun olarak kullanılması uyarısı yapılarak şunlar kaydedildi:

“Söz konusu hükümler gereğince Kurumda çoğunlukla fazla yapılan ek ders ücreti bedelinden oluşan Kişilerden Alacaklar Hesabında kayıtlı olan alacakların tahsilinde bu hesaba alacak; Banka Hesabına da borç kaydedilmelidir. Kurumda tahsilatı yapılan bu alacaklar fonlar veya diğer kamu idareleri adına yapılan bir tahsilat kapsamında olmamasına rağmen bahse konu alacaklar için tahsilinde Kişilerden Alacaklar Hesabına alacak 362-Fonlar veya Diğer Kamu İdareleri Adına Yapılan Tahsilat Hesabına borç kaydı yapılmıştır. Kurum konu hakkında çalışmalar başlattığını belirtmiştir. Kurumda mevzuata uygunluğu sağlamak ve mali tabloların doğru ve gerçek bilgi üretmesini temin etmek için hesapların mevzuatta düzenlenen tanımına uygun olarak kullanılması gerekmektedir.”

PEŞİN ÖDENEN KİRA GELİRLERİNDE USULSÜZ İŞLEM..

Bir başka usulsüzlük ise Diyanet’in peşin ödenen kira giderlerini, “Verilen depozito ve teminatlar” hesabına kaydetmesi oldu. Gelecek aylara ait gelir-gider hesabında gösterilmesi gereken bu kira giderlerinin farklı kaydedilmesi raporda, “Peşin ödenen kira giderlerinin Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında takip edilmesi kurum mali tablolarının doğru ve gerçek bilgi üretmesini engellemektedir” ifadeleriyle yer aldı.

DİYANET’İN BORCU 314 MİLYON LİRAYI AŞTI..

Raporda; Diyanet’in borcunun 314 milyon 785 bin 389 lira olduğu kaydedilirken amortisman ( duran varlıkların yıpranma, aşınma ve eskime payı) hesabının eşit olmadığı vurgulanmıştır. Bunun sebebi olarak da Diyanet’in elden çıkaracağı varlıklarını yüzde 100 amortismana tabi tutması gösterildi. Sayıştay, bu bilgiye dayanarak da Diyanet’e mevzuat hatırlatması yaptı.

Sayıştay raporuna göre; Diyanet’in usulüne uygun olarak işletmediği bir diğer süreç ise televizyon programları, yayınlar gibi alımların önemli bir kısmını ‘haklar hesabına’ kaydetmesi gerekirken ‘proje kapsamında yapılan cari giderler hesabında’ göstermek oldu..

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com