Ana sayfa » Güncel » ÖZTÜRK; “CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLKİ YAŞIYORUZ BUGÜN…”

ÖZTÜRK; “CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLKİ YAŞIYORUZ BUGÜN…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Epilepsi ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Başkanı Ebru Öztürk TBMM’ne sunulan yönetmelik tasarısının dün itibariyle onaylanıp resmi gazetesinde yayımlanmasına ilişkin açıklama da bulundu. Öztürk’ün açıklaması şöyle;

“Engelliler ile ilgili çıkan kanunlar, yönetmelikler, tüzükler için bizler de o genel kapsamın içine girerek, eşitlik ilkesi esasına göre bazı haklar elde ediyorduk. İlk kez sadece epilepsilileri kapsayan bir yönetmelik çalışması gerçekleştirildi.

Türk Epilepsi ve Savaş Derneği’nin hazırlayıp, o günkü adımızla Epilepsi Hasta ve Yakınları Derneği olarak TBMM’inde milletvekillerimize 2017 Ocak’ta sunduğumuz yönetmelik tasarı önerimiz, dün itibariyle onaylanıp; Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tansiyon, şeker, kalp, kolestrol hastalarına ehliyet verilirken, epilepsi nöbetleri biten kişilere ehliyet verilmemesinden dolayı, senelerce çevremizden menfi cevaplar aldık. Oysa Avrupa’ya baktığımız zaman, nöbetleri bitip; ilaç kullananlara verilen ehliyetin verilme süresi 6 ay-2 yıl arasında değişirken, yönetmelik çalışması için baz alınan İngiltere ve ABD’deki resmi verilerde bu süre 1.5 yıl… Bizlerin yönetmelikten beklediği süre ise 5 yıldı ki; bizler 5 yıla da razıydık!

29 Aralık 2015 yılında epilepsi nöbetleri bitmiş, artık ilaç kullanmayan kişilere ehliyet verilmesi ile ilgili madde de, o gün İçİşleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çalışması ile yönetmelik olarak Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Bugün ise epilepsi nöbetleri bitmiş ama ilaç kullanmaya devam edecek, hayatını sağlıklı bir şekilde idame eden kişilere ehliyet verilmesi kabul edildi. Ayrıca iyileşen epilepsililerin de ehliyet alma süreleri 3 yıla düşürüldü.  

22 Temmuz 2020 tarihinde yönetmelik tasarı önerimiz için önce olumsuz cevap almış, bu konuyu Sağlık Bakanına taşımıştık. Sağlık Bakanının talimatı ile çalışmanın tekrar başlatılması, Türk Epilepsi ve Savaş Derneği ve Türk Nöroloji Derneği nörologlarının Sağlık Bakanlığı tarafından bir araya getirilmesi, İç İşleri Bakanlığı’nın gerekli incelemeyi yapması sonucunda, sağlık bakanımız, iç işleri bakanımız ve Cumhurbaşkanımızın imzası ile dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Darısı epilepsililerin engel derecesinin hesaplanması ile ilgili yönetmelik tasarı önerimizin başına diyerek. Her birinize saygılar sunuyoruz..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com