Ana sayfa » Güncel » İZMİR’DE DEPREM NEDENİYLE 83 OKUL DEVRE DIŞI, KALABALIK SINIFLARDA SAĞLIKSIZ EĞİTİM…

İZMİR’DE DEPREM NEDENİYLE 83 OKUL DEVRE DIŞI, KALABALIK SINIFLARDA SAĞLIKSIZ EĞİTİM…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kent genelinde depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 53 okulun yıkıldığını, 30 Ekim’de gerçekleşen depremin ardından da 30 okulun hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltıldığını ifade etmişti.

 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlanılmasıyla öğrencilerin çeşitli okullara transferleri, hijyen ve vakit sıkıntılarına neden olurken, salgın sürecinde okul inşaatlarının tamamlanmaması tepkilere sebep oldu. Eğitim Sen İzmir, Veli-Der ve İzmir Tabip Odası, konuya yönelik gazetemize açıklamalarda bulundu. 

CİDDİ RİSK OLUŞTURUR..’

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir buçuk yıldır konuyla ilgili adım atmamasını eksiklik olarak değerlendirerek, “O ikili eğitimle eşleştirilen okullarda sınıfların sayısı kalabalıklaştırılmasa da sabahçı-öğlenci sistemi ile okula girişle okula çıkış saatleri, çok erken ve çok geç saatlere denk geliyor.

Bu durum çocukların güvenliği açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Diğer yandan sabahçı devrenin çıkışı ile öğlenci devrenin girişi arasındaki süre çok az. Bu sürede okullarda hijyenin sağlanması ve gereken temizliklerin yapılması olanaksız” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİNALARIN İŞLEVE SOKULMASI GEREKİYOR..’

Eğitim-Sen olarak yeni gelen Milli Eğitim Müdürü ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Vardal, “Kendilerine 20 maddelik bir değerlendirme sunduk, Milli Eğitim’in bu konuda geciktiğini aktardık. Bu değerlendirmelerimizi inceleyeceğini ifade etti. Bu inşaatların bir an önce tamamlanması ve yeni binaların işleve sokulması gerekiyor” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZ SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA EĞİTİME ZORLANIYOR..’

Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise bu durumun ciddi sorunlara yol açtığını ifade ederek, “Temel problem pandemi koşullarında gerekli hijyen koşullarının sağlanamıyor olması. Buna yol açan sebepler bir buçuk yıldır gün gibi ortadayken gerekli çalışmaları yapmayan Milli Eğitim yetkilileri, durumun temel muhataplarıdır. Israrla uyarılarımıza rağmen okulları eğitim öğretime hazırlamayan irade, bugün çocuklarımızı sağlıksız koşullarda eğitime zorlamaktadır” diye konuştu.

TABİP ODASI’NDAN TEPKİ: ‘BAZI SINIFLARIN KALABALIK OLDUĞU BİZE BİLDİRİLİYOR..’

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, dünya genelinde pandemi sürecinde eğitime en uzun veren ikinci ülke olduğumuza işaret ederek, “Yüz yüze eğitime geçilmesi için gerekli çabanın gösterilmesini defalarca istedik. Eğitim görevlilerin ve 12 yaş üstü çocukların aşılanması yönünde açıklamalarda bulunduk.

Enfeksiyonun en fazla bulaştığı alanın kapalı alanlar ve havalandırılması iyi yapılmayan mekânlar olduğunu biliyoruz. Buna göre havalandırılması olmayan dersliklerin kullanılmamasını, sınıf mevcudiyetinin seyreltilmesini istedik. Deprem sonrası özellikle Bayraklı’da bazı okulların boşaltıldığı ve o öğrencilerin diğer okullara gönderildiği, bunun da sınıf mevcudiyetini arttırdığı daha önce de biliniyordu, bu yeni bir şey değildi.

Buna yönelik tedbir alınması, yeni derslikler yapılması, gerekirse eğitimin sabahçı öğlenci diye ayrılarak sınıfların azaltılması yönünde taleplerimiz olmuştu. Ama bize hala bazı yerlerde sınıfların kalabalık olduğu bildiriliyor. Aslında çift eğitime geçilmesinde bir sorun yok ama yeterli havalandırma ve hijyen altyapısı gerekiyor” diye konuştu.

‘GÖRÜYORUZ Kİ HİÇBİR HAZIRLIK YOK..’

“Bu okulların depreme dayanıksız olduğu bugün çıkmış bir konu değil” diyen Çamlı, “Deprem ekim ayında yaşandı, o zamandan beri nerdeyse bir yıl geçti ama görüyoruz ki hiçbir hazırlık yok. Diğer yandan 12 yaşın aşılanmasına da değinelim. Aşılarda birinci doz ile ikinci doz arasında dört hafta olması gerekir, ikinci dozdan 15 gün sonra ise çocuk bağışık olur; dolayısıyla ilk dozdan itibaren bir buçuk aylık bir süreye ihtiyacınız var ama 12 yaşın aşılanmasına daha okulların açıldığı gün izin verildi.

Oysaki bu çocuklar okula gelmeden bir buçuk ay önce yapılsaydı, öğrenciler okula bağışık bir şekilde gelebileceklerdi. Bütün uyarılara rağmen yeterli hazırlık yapılmadı. Yeterli derslik açılmadı, hasarlı okulların yerini alabilecek bina planlamaları yapılmadı” ifadelerini kullandı.

Çamlı ayrıca, kent genelinde bazı sınıflarda pozitif vaka duyumları aldıklarını belirtti..

DUYGU KAYA/ İZ GAZETE

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com