Ana sayfa » Güncel » VALİ KÖŞGER; “İZMİR EN İYİLER ARASINDA” DEDİ, ÇAMLI; “BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜN MÜ?” DİYE SORDU…

VALİ KÖŞGER; “İZMİR EN İYİLER ARASINDA” DEDİ, ÇAMLI; “BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜN MÜ?” DİYE SORDU…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kentte vaka sayılarının bin 200- bin 500 civarında olduğunu ifade etti. Köşger, bu vaka sayısına rağmen İzmir’in en iyi iller arasında yer aldığını öne sürerken, il genelinde yoğun bakım sıkıntısı olmadığını da iddia etti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı gazetemize yaptığı açıklamada, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in ifadelerini değerlendirdi. Çamlı, pandemi sürecinde şeffaf davranılmadığını ifade ederek, “İzmir’de vakalar nerdeyse 10 kat arttı, bu kadar ciddi bir artış varken vaka sayısının en az arttığı il nasıl İzmir olabilir?” diye sordu.

‘BU GÜVENSİZLİK TOPLUMU AŞI TEREDDÜDÜNE KADAR GÖTÜRÜR..’

Vali Köşger’in “İzmir’de günlük bin 200- bin 500 civarında vaka çıkıyor” ifadelerini değerlendiren Çamlı, “Biz haftalardır 100 binde 49 olarak açıklanan vakaların sahayla uyumlu olmadığını, vaka sayısının açıklanandan 3-4 katı fazla olduğunu söylüyoruz. Nihayet sayın Vali de vakaların bu civarda olduğunu açıkladı.

Verilerin şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşılması, özellikle pandemi döneminde şeffaf olunması gerçekten çok önemli, aksi takdirde bir güven sorunu ortaya çıkabiliyor ve bu güvensizlik toplumu aşı tereddüdüne kadar götürebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pandeminin en başında, salgınla mücadelede en önemli kriterin şeffaflık olduğunu ifade etmişti.

Ama ne yazık ki bu ülkeyi yönetenler yeterince şeffaf olamadı, kamuoyuyla gerçeği paylaşmadı. Geçmişte de dünyanın hiçbir yerinde olmayan vaka-hasta ayrımıyla 30 binlerde olan vakalar, 3 bin 5 bin gibi aktarılmıştı. Kısacası bu tür yaklaşımlar bir güven sorunu ortaya çıkarır. O yüzden yöneticilerin şeffaflığı savunmaları çok önemli” dedi.

‘KENTTE VAKA SAYILARI NEREDEYSE 10 KAT ARTTI!’

Çamlı, Köşger’in açıkladığı günlük vaka sayılarının normalleşmeden sonra 10 kat arttığına dikkat çekerek, “Bu kadar ciddi bir artışta vaka sayısının en az arttığı il nasıl İzmir olabilir?” diye sordu.

‘SORUN YAŞAMADIĞIMIZI SÖYLEMEK GERÇEKÇİ OLMAZ..’

İzmir Valisi Köşger’in “Zirveyi gördüğümüzde bile İzmir’de yoğun bakım sıkıntımız olmadı. İhtiyaç olduğunda servisler açılıyor, alarm durumu yok” ifadelerine karşı konuşan Çamlı, “Hayır, oldu. Sedyelerde, acillerde, yoğun bakım sırası bekleyen hastalarımız oldu. Şu anda da zaman zaman acil servislerde yoğun bakım açılmasını bekleyen hastalarımız oluyor.

Yakın illere yoğun bakım için götürdüğümüz hastalarımız da oluyor. Kısacası rahat olduğumuzu, sorun yaşamadığımızı söylemek gerçekçi olmaz. Giderek artan vaka sayısı var, ben söylüyorum, yoğun bakımlar doluyor ve yeni yoğun bakım servisleri açılıyor.

Vali bey,’yoğun bakımlarımız dolu değil’ diyebiliyor mu? Hayır, yoğun bakımlarımız dolduğu için yeni servisler açılıyor. İlla sistemin çökmesi, hiçbir boş yatak kalmayacak duruma gelmemiz mi gerekiyor? Şu anda mevcutlar doluyor, doldukça yenisi açılıyor ama bir süre sonra bu da yeterli olmayacak” dedi.

‘BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜN MÜ?’

Köşger geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İzmir’in, en iyi iller arasında üçüncü, dördüncü, bazen birinci sırada yer aldığını işaret etmiş, “İzmir vaka sayısı bakımından artışı en az olan illerden biri. Türkiye’de çok fazla artış olurken, İzmir’deki artış, en az artış olarak gerçekleşti” demişti.

Çamlı ise bu açıklamaya yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de şu an vaka sayısı 20-24 bin civarında bir düzeydeyken, İzmir bin 200 vakayla nasıl birinci sırada yer alabilir? Böyle bir şey mümkün mü? İzmir’in, İstanbul ve Ankara’ya göre durumu iyi olabilir ama bu İzmir çok iyi durumda denilecek kadar değil. Bir şehirde günlük bin 200- bin 500 civarı vaka çıkıyorsa, bu çok iyi bir şey midir?” ifadelerini kullandı.

‘GEÇEN HAFTA DA VAKA SAYILARI BÖYLEYDİ..’

Vali Köşger’in açıkladığı bin 200- bin 1500 civarı vakanın sahadan alınan verilerle uyumlu olduğunu aktaran Çamlı, “Ben de vakaların bu civarda olduğunu düşünüyorum ama geçen hafta da bu civardaydı, ondan önceki haftada da. İzmir’de bu durum yeni bir şey değil, önceden de böyleydi. Umarım Vali Köşger’in açıklaması gelecek hafta Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloya yansır, çünkü birkaç gün önce oran 45,58’di. Kabaca hesap yaparsak bu verilerle önceki tablonun uyuşması zaten mümkün değil” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com