Ana sayfa » Güncel » MENEMEN PAZARCI ESNAFI; “HAVA PARASI İSTENİYOR, ÜÇ HAFTA TEZGAH AÇMAYACAĞIZ…”

MENEMEN PAZARCI ESNAFI; “HAVA PARASI İSTENİYOR, ÜÇ HAFTA TEZGAH AÇMAYACAĞIZ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konuğu Menemen Pazarcılar Derneği Başkanı Ahmet Altay oldu.

Menemen merkezde yer alan pazar yerinin üstü kapalı şekilde yeniden hizmete alınması için yapılan inşaat çalışması nedeniyle pazarcı esnafından inşaata katkı parası adı altında ‘hava parası’ istediğini söyleyen Altay, “Serdar Aksoy bizden para isteyince karşı çıktık. Daha sonra Serdar Aksoy pazarcıdan para almayacağını ve pazar yerini 3 ay içerisinde bitireceğini söyledi.

Ancak 18 ay geçti pazar yeri tamamlanmadı. Belediye AKP’ye geçince yeniden bu paralar istendi. Belediyenin 80 bin lira fiyat çıkardığını duyduk. Dün Serdar Aksoy’a karşı yürürken bize destek veren arkadaşlar bunlardı. Para vermeyin diyorlardı. 3 hafta tezgâh açmayacağımızı söyledik. Bu kararımızı da kesinlikle uygulayacağız” diye konuştu.

“18 AYDIR TAMAMLANMADI..”

Menemen’de pazarcı esnafının yaşadığı sorunlara değinen Altay, “30 yıldır Menemen’de pazarcılık yapıyoruz. Menemen pazarı hem fiyat anlamında hem de ürün çeşitliliği bakımından çok zengin. Eski belediye başkanı Tahir Şahin zamanında merkezde bulunan pazar yerinin üstü kapatıldı. Oranın inşaatıyla ilgili bir maliyet çıkarıldı.

Pazar yerinin üstünün kapatılması için yapılacak işin ücretinin pazarcıdan almaya çalıştılar. Biz buna karşı çıktık. Karşı çıkınca bizden para almadılar. Serdar Aksoy geldiği zaman meclis kararı vardı. Serdar Aksoy bizden para isteyince karşı çıktık. Daha sonra Serdar Aksoy pazarcıdan para almayacağını ve pazar yerini 3 ay içerisinde bitireceğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sağ olsun yardım etti. O para bitene kadar firma inşaata devam etti.

Para bitince çalışmalar da durdu. Ancak 18 ay geçti pazar yeri tamamlanmadı. Bu kadar zaman oyalama taktiğiyle gitti. Bu kadar zamandır pazar yerinde tezgâh açmıyoruz. Sebzeciler sokak arasına tezgâh açar oldu. Çıkan yasaya göre açık pazar yeri olmaması lazım. Bizim Menemen’de inşaat halinde. Şu anda pazar yerimizde 910 tane kullanılabilir yer var” şeklinde konuştu.

“HAVA PARASI İSTENİYOR..”

’Belediyenin dükkân ve tezgâhlardan fahiş fiyatlarda ‘hava parası’ istediğini dile getiren Altay, “İnsanlar belediyeye gidip gelmeye başladı. Nedenini sorduğumuzda belediyenin dükkânlardan 80 bin lira fiyat çıkardığını duyduk. İnşaata katkı parası adı altında istediği hava parası. Köşe tezgâhlardan 60 bin, ortada yer alan tezgâhlardan 30-40 bin lira para isteniyor.

Bir esnafın iki yeri var. 160 bin lira eder. Biraderinin de 2 yeri varsa toplamda 320 bin lira para eder. Bir insanın 320 bin lirası varsa neden pazarcılık yapsın. Bu ülkede yapılacak en angarya iş pazarcılıktır. Pazarcılık gerçekten zor bir meslektir. Bu paraları neye göre alıyorlar, inşaatın maliyetine göre. Belediye, bu parayı almazsak zarar ederiz diyor. Bir belediye yol, park, sosyal alan yapıyor. Kimin için yapıyor? Vatandaş için. Biz işgaliyemizi vermekten çekinmiyoruz zaten” dedi.
uydu

“ÜÇ HAFTA TEZGAH AÇMAYACAĞIZ..’

Pazar yeri inşaatı için istenen parayı ödemeyeceklerini ve kararı protesto ettiklerini söyleyen Altay, “Üzüldüğümüz bir nokta daha var aslında. Geçen hafta dernek olarak pazarcı arkadaşlarımızla istişarede bulunduk. Kimsenin tam olarak bir şeyden haberi yok. Yönetim olarak belediyeye gidelim, sözleşmenin içeriğini soralım dedik. Sonuçta bu hakkımız. 50-60 kişi belediyeye gittik. Basın açıklamamızı da yaptık. 3 hafta tezgâh açmayacağımızı söyledik. Bu kararımızı da kesinlikle uygulayacağız” açıklamasında bulundu.

“HAKKIMIZI ARIYORUZ..”

“2 bine yakın kişiyle yürüyeceğiz” diyen Altay, “Yıldırma politikası da bize işlemez. Hakkımızı arıyoruz. Siyaset de yapmıyoruz. Bizim meselemiz ekmeğimizdir. Tabii ki uzlaşmak isteriz. İnsanlar mağdur olmasın isteriz. Baktık ki uzlaşamıyoruz, gerekirse aylarca tezgâh açmayız. Pazar günü açılan orta tabakaya hitap eden pazarı da açmayacağız. Onda da çözüm bulamazsak Kent 2’deki pazarı da açmayacağız. Yolumuzdan dönmeyiz” dedi.

“DİYALOGA AÇIĞIZ..’

İzmir Pazarcılar Odası’ndan da kendilerine destek geldiğini sözlerine ekleyen Altay, “Menemen Esnaf Odası Başkanı geldi. İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdi Erişen de geldi destek oldu. Duyarsız kalmadı. Çünkü haksız olduğumuz bir durum yok. Biz çok bir şey istemiyoruz. Zor durumdayız. Bir her şeyden önce esnafız, kendimize yakışanı yaparız. Sorunların çözümü için diyaloga da açığız. Herkesin elini taşın altına koyması lazım” ifadelerini kullandı.

“YASA BİZDEN YANA..”

Belediye CHP’deyken yanlarında olan AKP’li yöneticilerin belediye el değiştirdikten sonra suspus olduğunun altını çizen Altay, “Yasa, yönetmelik, mevzuat hep bizden yana. Geçenlerde AKP’li vekil Hamza Dağ ile mesajlaştık. Ortak arkadaşlarımıza, Menemen Belediye Başkanı ile görüştük. Hiçbir sorun yok demiş. Çünkü onu da yanlış bilgilendirmişler.

Pazarcı esnafının yüzde 90’ı memnun, yüzde 10’u bu durumdan şikâyetçi gibi anlatmışlar. AKP İl Başkanı ile de görüşemedik. Ama mutlaka haberleri vardır. Dün Serdar Aksoy’a karşı yürürken bize destek veren arkadaşlar bunlardı. Para vermeyin diyorlardı. Bugün para istiyorlar. Onlarla da yüzleşiyoruz” diye konuştu..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com