Ana sayfa » Siyaset » YÜCEL; “ALGI YAPMAYIN, BU İNADI BIRAKIN!…”

YÜCEL; “ALGI YAPMAYIN, BU İNADI BIRAKIN!…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığında basınla bir araya gelen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır ve Ednan Arslan, deprem gündemine yönelik açıklama yaptı. Yapılan açıklamada depremzedelerin hak kayıplarına ve Dünya Bankası kredisine değinildi.

Basın toplantısında konuşan Yücel, bir süredir gündemde olan emsal tartışmalarına ise, “Hem emsal artışından bahsediyorlar hem de proje alanlarında 8 katlı binaların yoğunluğunu 5 kata indiriyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.

İzmir depremi üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğini ve deprem sonrası evleri hasar alan, yıkılan vatandaşların yeni evlerine kavuşmak için mücadele verdiğini hatırlatan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, depremzedelere verilen ‘Hiçbir depremzede vatandaşımız hak kaybına uğramayacak’ sözünün tutulmadığını ifade etti.

‘BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU..’

Emsal artışı konusundaki tartışmalara değinen Deniz Yücel, “Bir süredir AKP’li bir milletvekili, ‘belediyelerin emsal artışına karar verebileceği’ gibi hem popülist hem de talihsiz, hukuki alt yapısı olmayan bir takım açıklamalar yapmaktadır. Cumhurbaşkanının kararı ile biliyorsunuz 7 proje alanı belirlendi. Bu alanlarda yıkılan bin 819 tane bağımsız bölüm, tabiatıyla bin 819 tane mülkiyet sahibi var.

Bu alandaki yapılarla ilgili tüm yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bu alanlarda depremden önce 7 ya da 8 katlı olan binalar 5 kata indirildi. Hangi mantıkla hangi gerekçeyle, hangi hukuki ya da bilimsel dayanakla belli değil. Hepiniz biliyorsunuz ki o bölgede gökdelenler var, yüksek binalar var, en azından 7 ya da 8 katlı çok sayıda binalar var.

Depremden önce 120 130 metre kare olan bağımsız bölümler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla 5 katla sınırlandırıldığı için yaklaşık 70 metrekareye düşürüldü. Gerekli zemin etüdü yapılarak bu binaların kat yüksekliği korunamaz mıydı? Elbette korunabilirdi. Sen hem yasal düzenleme yapmadan depremin üzerinden 10 ay geçmiş emsal artışından bahsedeceksin hem de kendi belirlediğin proje alanlarında hiçbir depremzedenin onayını almadan emsali düşüreceksin.

Bir de yakın zamanda o bölgenin 50 metre ilerisine yaklaşık 40 katlı gökdelen imarı vereceksin. Bu samimiyetsizliği de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Hem emsal artışından bahsediyorlar hem de proje alanlarında 8 katlı binaların yoğunluğunu 5 kata indiriyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” diye konuştu.

Yücel, ayrıca emsal artışı kararını belediyelerin veremeyeceğini dile getirerek, bu durumun hukuka uygun olmadığını söyledi.

‘TAKDİRİNİ KAMUOYUNA BIRAKIYORUZ..’

Öte yandan Dünya Bankası’ndan alınması beklenen krediyi hatırlatan Deniz Yücel, “Bu konu AKP’li yöneticiler tarafından adeta siyasi malzeme ve çekişme konusu haline getirilerek bir çıkmaza sokuldu. Depremzedelerin belli bir bölümünün konut ihtiyacının karşılanması için finansman sağlayacak böyle bir imkan varken, sırf krediyi İzmir Büyükşehir Belediyesi buldu diye, konunun çözümsüz bir noktaya sürüncemesi depremzedelere yapılan en büyük kötülüktür” dedi.

‘BİZİ BU ALGI İLGİLENDİRMİYOR..’

Dünya Bankası kredisi hakkındaki polemiklerde AKP temsilcilerinin söylemlerine dikkat çeken Yücel, “Bu kredi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tunç Soyer’in özel çabalarıyla bulunmuş ve yasal prosedür tamamlanabildiği takdirde, Dünya Bankası tarafından İzmir depremi için kullandırılmaya hazır bir kredidir. Kredinin iki koşulu var. Birincisi İzmir depremi için İzmir’e verilecek, ikincisi kredinin kullandırılması için hazine garantisi isteniyor.

Bu konuda bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bizi bu algı ilgilendirmiyor. Biz somut gerçeklerle ilgileniyoruz. Bu somut gerçek de bu kredinin kullanılması için merkezi hükümetin bugüne kadar atması gereken adımları atmamasıdır. Bu tarz bir kredi AKP’li bir belediye tarafından bulunmuş olsaydı yine bu şekilde mi davranırlardı? Bunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz” dedi.

AKP’Lİ YÖNETİCİLERE ÇAĞRI YAPTI..

AKP’li yöneticilere çağrıda bulunan Yücel, “Bu inadı artık bırakın! Zaten acıların en büyüğünü yaşamış olan İzmir depremzedelerine algı yaratma peşinde koşarak daha fazla zarar vermeyin. Eğer depremzedelerin sorunlarını çözmek istiyorlarsa, 1 Ekim tarihinde meclis açılıyor. Mecliste çoğunlukları var. İzmir depremiyle ilgili belli koşullar ve sınırlar dahilinde bölgesel emsal artışına ilişkin getirsinler yasa teklifini biz de hem destekleyelim hem de alkışlayalım” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com