Ana sayfa » Güncel » “BERGAMA’DA İNSANLAR TOKİ DEĞİL EVLERİNİ İSTİYOR..”

“BERGAMA’DA İNSANLAR TOKİ DEĞİL EVLERİNİ İSTİYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’de 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) AKP’ye geçen Bergama’da dayatma karar ve projeler halkı mağdur etmeye devam ediyor.

Tartışmalarla gündemden düşmeyen Bergama’da halk bu kez Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda Ulucami Mahallesi Soğandere Sokak için alınan acele kamulaştırma kararıyla karşı karşıya kaldı.

CHP’nin yerelde iktidar olduğu dönemde planlanan Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi ile bölgeye fayda sağlanması amaçlanırken AKP’li yönetim sürecinde ortaya çıkan acele kamulaştırma kararı nedeniyle vatandaşlar evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

AKP’li Bergama Belediyesi ise söz konusu karardan dolayı vatandaşların mağdur olmayacağını belirterek kamulaştırmalara tabi olan 30 aileye TOKİ tarafından konut verileceğini açıkladı.

Konuya ilişkin İz Gazete’ye değerlendirmelere bulunan Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, bölgedeki insanların TOKİ konutu değil evlerini istediklerini söyledi. Bölge halkının tepkili olduğunun altını çizen Bor, CHP olarak vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

‘BÜYÜK TEPKİ VAR..’

Antik Selinos Kanalı’nda yapılmak istenen yenileme projesiyle beraber gündeme gelen acele kamulaştırma kararına ilişkin konuşan Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, “Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi, geçmiş dönemde hazırlanmış ve Anıtlar Kurulu tarafından da uygun bulunmuş bir proje.

Proje kapsamında; kanalın içindeki dere yatağı içinde kalan taşınmazların kamulaştırılacağı belirtilmişti. Orada bulunan vatandaşlarımız bunun da bilincindeydi. Ancak sonradan, projeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından bir acele kamulaştırma kararı alındı. Karara baktığımızda gördük ki Selinos dere yatağının dışında kalan Ulucami Mahallesi’nde kalan birçok taşınmaz da acele kamulaştırma kararı kapsamına alındı.

Bölgeye gidip vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde halkın bilgilendirilmediği, proje hakkında herhangi bir sunum yapılmadığını öğrendik. Vatandaşlarımız, bilgileri olmadığını ve kaygılı olduklarını ve karara da dava açacaklarını belirtti. Ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne dava açıldı.

Çünkü Selinos’un yenilenme projesinde; dere yatağı haricinde kalan taşınmazların kaldırılması öngörülmüyordu. Dolayısıyla proje kapsamında dere yatağı haricinde kamulaştırılacak taşınmazlar ya cephe düzenlemesi ya cephe tadilatı ya da restorasyon yapılacak olan taşınmazlardan oluşuyor.

Hatta bu taşınmazlardan bazıları tescilli yapılar. Doğal olarak buradaki vatandaşlardan büyük bir tepki var; ‘devlet, benim taşınmazımı neden almak istiyor’ diye soruyorlar” açıklamalarında bulundu.

‘TOKİ DEĞİL, EVLERİNİ İSTİYORLAR’

AKP’li Bergama Belediyesi’nin müjde şeklinde yansıttığı TOKİ konusunun görüldüğü gibi olmadığına dikkat çeken CHP’li Bor, bölgedeki insanların evlerinden edilmek istendiğini ve bu nedenle tepkili olduklarını vurguladı. Bor, “Geçtiğimiz hafta Bergama Belediyesi’nde sınırla sayıda katılımla bir toplantı yapılmış.

Daha sonra toplantıyla ilgili; dere yatağında taşınmazı kalan vatandaşlara TOKİ konutlarından yer verileceğini öğrendik. TOKİ konutlarının satış olanaklarıyla beraber vatandaşların bu konutlara sahip olabileceklerini ancak 30 kontenjan ayrıldığı, 30’un üzerinde bir başvuru olduğu takdirde çekiliş yapılacağını duyduk.

Bu konu yandaş medya tarafından, sanki, projede kamulaştırma yapılacak taşınmazların tüm malikleri çağrılmış ve tümüyle mutabakata varılmış gibi yansıtıldı. Fakat geçtiğimiz günlerde CHP Bergama İlçe Örgütü olarak Ulucami Mahallesi’nde yaptığımız birebir görüşmelerde çok farklı bir tablo gördük.

Birincisi, insanlar yerlerinden edilmek istemiyor. Bu yerinden edilme kaygısı insanlara büyük bir korku yaşatıyor. İkincisi, TOKİ’den taşınmaz verilse bile bulundukları yerden ayrılmak istemiyorlar. Çünkü orada, onların uzun süredir yaşadıkları bir ortam, bir mahalle kültürü var. Bu insanlar hiçbir şekilde taşınmazlarını terk etmek istemiyor.

Oradaki vatandaşlarımızla konuştuğumuzda; özellikle onlara bilgi verilmediğini, toplantıya çağrılmadıklarını söylediler. ‘Evlerimizi madem yıkmayacaklar, neden bizim taşınmazlarımıza el koymaya çalışıyorlar’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

‘KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ..’

CHP olarak her daim vatandaşların yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerinin altını çizen Bor, “Vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz. Orada yaşayan insanları oradan çıkartırsanız o bölgede yapacağınız herhangi bir kentsel yenileme çalışmasının hiçbir önemi kalmayacaktır.

Burada karşı olduğumuz nokta; insanların yerinden edilmesi, insanların mülklerinin elinden alınma çabasıdır. Biz buna karşı durmaya devam edeceğiz” dedi..

Gizem Taban-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com