Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Hint Okyanusunun Dibinde Sauron’un Gözüne Benzeyen Bir Denizaltı Volkanı Keşfedildi…

Hint Okyanusunun Dibinde Sauron’un Gözüne Benzeyen Bir Denizaltı Volkanı Keşfedildi…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bir grup bilim insanı, Hint Okyanusu’nda bulunan Christmas Adası’nın 280 kilometre güneydoğusunda, yüzeyin 3100 metre altında özel bir volkan keşfetti. Daha önce izine rastlanmamış olan bu volkan, RV Investigator isimli okyanus araştırma gemisi tarafından tespit edildi.

Kaldera adı verilen, 6,2 km’ye 4,8 km’lik dev bir oval biçimli çöküntü olarak ortaya çıkan yapının 300 m yüksekliğinde bir çerçevesi ve merkezinde 300 m yüksekliğinde koni şeklinde bir tepe var. Çerçevelerin ve koni şeklindeki tepenin bir araya geliş şekli ise bu volkanı Sauron’un gözüne benzetiyor.

Barad-dûr ve Ered Lithui de burada:

Araştırmacıların keşfettikleri tek şey Sauron’un her şeyi gören gözü gibi görünen bir volkan değil. Aynı zamanda bölgede çok sayıda volkanik koni ve bir denizaltı dağı da keşfedildi. Bu yapılara da temaya uygun olarak Yüzüklerin Efendisi’nden Barad-dûr (Karanlık Kule) ve Ered Lithui (Kül Dağları) isimleri verildi.

Bulunan tüm bu doğal yapılar, daha önce jeologlar tarafından keşfedilen ve 100 milyon yıldan daha yaşlı olduğu tahmin edilen bir karma denizaltı dağ bölgesinin parçası. Ancak Sauron’un gözünü oluşturan kalderanın 100 milyon yıldan daha yaşlı bir yapı için oldukça genç göründüğü söyleniyor..

Araştırmayı yürüten ekip keşif gezisine devam ediyor ve bölgede okyanus zemininde incelemeler yapmaya ve canlı yaşamını incelemeye devam edecek. Elde edilen bilgiler, Avustralya hükümeti tarafından alınan ‘deniz parkları açma’ kararı gibi çalışmalara da bilimsel veriler sağlayacak..

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com