Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Jüpiter’in Yeni Bir Uydusu Daha Keşfedildi..

Jüpiter’in Yeni Bir Uydusu Daha Keşfedildi..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Son günlerde, Jeff Bezos ve Richard Branson’ın uzayda yaptığı bir buçuk dakikalık yolculuk gibi, uzayla ilgili güzel gelişmeler gördük. Ancak bundan daha önemli bir olay yaşandı: Jüpiter’in yörüngesinde yeni bir uyduya daha rastlandı.

Hâlihazırda en az 80 adet uyduya sahip olan Jüpiter’in uydularına yenileri eklenmeye devam ediyor. Gezegenin yeni uydusu S/2003J24 küçük bir uzay kayası olmasına rağmen durumda bir farklılık var. Bu farklılık, bir gezegensel uydunun ilk kez bir üniversitede veya uzay ajansında görev yapan biri tarafından değil de Kai Ly adında bir amatör tarafından keşfedilmiş olması.

Uydu daha önce NASA tarafından görüntülenmiş..

Ly’nin akademik dergilere gönderilen ancak henüz yayınlanmayan gözlemlerine göre, NASA tarafından 2003 yılında görüntülenen bir uzay kayasının aslında Carme grubunun bir parçası olarak Jüpiter’in yörüngesinde dönen bir uydu olduğu ortaya çıktı. Bu, Jüpiter’in yörüngesinde sıkışan 45 km genişliğindeki bir asteroidin yanı sıra ondan kopan 23 parçayı içeren 24 uzay kayasından oluşan bir küme.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı, S/2003J24’ün fotoğraflarını çekmiş olsa da Ly’nin uydunun yörüngesini keşfetmesini, ölçmesini ve doğrulamasını sağlayan şey çeşitli teleskoplar ile gerçekleştirdiği, yıllarca süren gözlemlerini incelemesi oldu. Kısacası, bakmanın ve görmenin farklı şeyler olduğunu kanıtlayan bir duruma daha şahit olduk.

Hâlihazırda NASA ve diğer uzay ajansları, teorik olarak, güneş sistemimizin dışındaki ötegezegenlerin uydularını tespit etmelerini sağlayacak daha büyük ve daha iyi teleskoplar geliştirme aşamasındalar. Bu kesinlikle takdire şayan bir çalışma ama kendi güneş sistemimizde de keşfedilecek çok şey olduğu açık – ki bunu, “okula tekrar başlamadan önce yazın hobi olarak” astronomiyle ilgilindiğini söyleyen biri bile yapabiliyor..

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com