Ana sayfa » Güncel » ÖZÜPAK; “BİZ MİLLETİZ, MİLLETİ KANDIRAMAZSINIZ!..”

ÖZÜPAK; “BİZ MİLLETİZ, MİLLETİ KANDIRAMAZSINIZ!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Marmara EYT FederasyonuYönetim Kurulu Başkanı Gönül BORAN ÖZÜPAK sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK’in açıkladığı son enflasyon rakamlarını kastederek, milleti kandıramazsınız ifadesinde bulundu. Özüpak şunları söyledi;

“Sonuna kadar Okumanızı isterim.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI VE EMEKLİKTE PRİME TAKILANLAR,

POLİTİK EKONOMİ VE TERCİHLER.

Hafta başında bütün ülkede emekliler TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranlarına kitlendi. Zira milyonlarca devlet memuru ve işçi emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zam oranını doğrudan etkileyecekti bu oran.

Burada bile “ÖNCE MİLLET” diyerek ülke yönetimine gelen iktidarın bu politikasının ve tercihlerinin ne denli değiştiğini gözlemlemek mümkün.
Milletin mağduriyetleri ile dalga geçen, bu mağduriyetleri dikkate almayan ve bu hataları neredeyse akademik seviyede yapan ve dolayısıyla da hükümeti, sadece EYT konusunda değil birçok konuda yanlış yönlendiren danışmanlara sesleniyorum.

“Biz Milletiz. Milleti kandırmazsınız!

Artık olmaz!”

Peki nedir bu tercih? Şimdi biraz ona bakalım: Doğalgaz, Elektrik ve LPG’ ye tam da 01 Temmuz 2021 tarihinde zam yapılmasını biz Millet olarak okuyamayacak mıyız sanıyorsunuz? Eğer bu zamlar 01 Temmuz tarihi yerine sadece 1 gün bile önce yapılsaydı; o zaman işte yukarıda bahsettiğimiz emekli maaşlarına yapılacak zam oranını belirleyecek ilk 6 aylık enflasyon rakamı daha çok çıkacaktı.

Yani bir kez daha kaşıkla verilenin kepçeyle geri alınması klişesi var karşımızda. Zaten böyle, sonrası düşünülmeden verilen politik ekonomi kararları nedeniyle; “ÖNCE MİLLET” mottosundan uzaklaşan, sermayeden yana duran ve her defasında Milletin sırtına bir yük daha eklemeyi adet edinen politikalar ile siyaset sahnesinde SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK de mümkün olmayacaktır.

İŞTEN ÇIKARMA YASAKLARI ve ERMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR..

Salgın koşullarının oluşturduğu olumsuzluklardan çalışanların en az şekilde etkilenmesi için getirilen, işten çıkarma yasağı 1 Temmuz tarihi ile sona eren uygulamalardan birisi oldu. İşte bu konu da yine emekçinin sırtına yeni bir yük ekleme planlarından biridir. Salgın süresi boyunca 2 milyondan fazla emekçinin faydalandığı kısa çalışma ödeneği uygulaması da böylece sona ermiş olacak.

Peki bu durumda ilk olarak işten kimler çıkarılacak? Elbette EYT’ liler burada ilk sırayı alacaklar. Çünkü zaten yaşları nedeniyle aslında salgından da önce işte çıkarılıp; yerlerine daha uygun ( düşük ücretli ) yeni işçiler alınması planları yapılıyordu. İşten çıkarma yasakları bu planları hiç değilse bir süre ertelemiş oldu.

Ama mevcut şartlarda bıçağın kemiği delip geçtiği EYT’ lilerin bir de ellerindeki işlerinden güçlerinden olmaları durumunda yeni dramlar yaşanması kaçınılmazdır. Evet salgınla mücadelede önemli bir noktaya geldik.

Ancak daha hiçbir şey bitmiş değildir. Bulaş ile ilgili tedbirler gevşetilecek olsa bile salgın ile ilgili alınan ekonomik tedbirlerin ( ekonomik rahatlama ortamı sağlanıncaya kadar) devam ettirilmesi; bu çerçeve de işten çıkarma yasaklarının da devam etmesi gerekmektedir.

EMEKLİLİKTE PRİME TAKILMAK ( EPT )

Elbette her türlü tedbir gerçekçi ve yeni mağduriyet yaratmayacak şekilde uygulanmalıdır.

Federasyonlaşma sürecinde sağlam adımlarla ilerleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak zaten 22 yıldır süre gelen bir haksızlığın sonlandırılması konusunda mücadele verirken yine politik olarak alınan ekonomik kararlardan birisi nedeniyle yeni bir mağduriyet kapısı da aralanmış oldu.

Tüm bu problemler emeğin hakkını ölçmeye, biçmeye ve değerlendirmeye çalışan siyaset mekanizması yüzünden doğmaktadır.

Salgın tedbirleri çerçevesinde işten çıkarma yasağı ve kısa dönem çalışma ödeneği uygulaması boyunca çalışılan süreler maalesef emeklilik için sayılacak bekleme sürelerine dahil edilmemiş oldu.

Bu durum emeklilikte yaşa takılmanın yanı sıra üzerine bir de emeklilikte prime takılma mağduriyetini getirdi.

Siyaset mekanizması; emekçiler, esnaflar, emekliler, EYT’ liler ile ilgili STK ve yöneticilerini dikkate almayarak ölçme ve değerlendirme, bunlara bağlı olarak da uygulama geliştirmeye devam ettiği sürece de bu problemler devam edecektir.

Sonuç olarak; Salgın ile ilgili önümüzdeki günlerde bulaş tedbirlerinde gevşemeler olacaksa bile; bizler ekonomik tedbirlerin devam ettirilmesinin gerekliliğini altını çiziyoruz.

Bu gereklilik çerçevesinde emekçinin sigorta primlerinin tam ve eksiksiz olarak yatırılması ve işten çıkarılma yasaklarının da buna uygun olarak devam ettirilmesini istiyoruz..”

Marmara EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Adına Başkan

Gönül BORAN ÖZÜPAK

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com