Ana sayfa » Güncel » “SUYU VE TOPRAĞI KİRLETEN ATIK BERTARAF TESİSLERİYLE İLGİLİ PLANINIZ VAR MI?..”

“SUYU VE TOPRAĞI KİRLETEN ATIK BERTARAF TESİSLERİYLE İLGİLİ PLANINIZ VAR MI?..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Orman alanlarını tahrip eden, toprağı ve atmosferi kirleten, halk sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratan atık bertaraf tesislerini meclis gündemine taşıyan CHP’li  Bakan, yıllara göre kurulan tesis sayısını, bununla ilgili risk planlarının olup olmadığını, Bakan Pakdemirli’ye sordu.

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı Ormancılık İstatistikleri’ne göre 2012-2019 yılları arasında ormanlarda 129 adet katı atık bertaraf tesisi için izin verildi. Tesisler için izin verilen toplam alan 1844 hektarı geçiyor.

Tepki var!..

Söz konusu tesislerin orman alanlarında yapımı hızla artarken, doğanın tahrip edilmesi ile ilgili şikayetler gündemde. Son dönemde Düzce, Zonguldak, Giresun ve Bodrum’da da ormanlık alanda yapılan veya yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisleri tepkilere yol açıyor.

Kaç adet atık tesisi kuruldu?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, ” 2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020 yıllarında ayrı ayrı belirtilmek üzere Türkiye’deki orman alanlarında kaç adet katı atık bertaraf tesisi kurulmuştur?” sorusunu yönelten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, şu sorularına da yanıt istedi:

Söz konusu yıllar için katı atık bertaraf tesisleri için izin verilen toplam orman alanı ne kadardır? Yıl bazında ayrı ayrı detayları nedir?

Söz konusu tesisler endüstriyel faaliyet kimliği de taşımaktadır. Bu anlamıyla, yer altı sularının kirlenmesi, orman alanlarının tahrip olması, toprağın kirlenmesi, atmosferin kirlenmesi, halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri gibi riskleri vardır. Bu risklere karşı hangi tedbirler alınmıştır?

Söz konusu katı atık bertaraf tesislerinin biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı üzerinde olan olumsuz etkilerine ilişkin bir çalışmanız var mı?

Orman alanlarında tarımsal atık ve orman atıklarını değerlendirmek amacıyla kurulan biyokütle enerji santrallerinin çoğunun amacı dışı kullanıldığına ve bu tesislerde çöp yakıldığına işaret edilmektedir. Bu konuda Bakanlığınızın ulaştığı tespitler nelerdir? 2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020 yılları arasında hangi denetimler yapılmış ve hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Detayları nelerdir?

Tarım ve orman alanlarının, yer altı su kaynaklarının, atmosferin, halk sağlığının korunması gibi ilkelerin çevresel etki değerlendirmesinin kaçınılmaz unsurları olduğu gerçeği göz önüne alınarak atıl arazilerin bu alanda kullanımı için planlama yapılacak mıdır?..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com