Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » DEV ROKETLER, AY’A İLK KADIN ASTRONOTU GÖTÜRMEK İÇİN BİRLEŞTİRİLDİ..

DEV ROKETLER, AY’A İLK KADIN ASTRONOTU GÖTÜRMEK İÇİN BİRLEŞTİRİLDİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Uzay çalışmalarına devam eden ABD, Artemis projesi kapsamında Ay’ın bir kez daha ziyaret edileceğini açıklamış, bu projenin bir parçası olarak da ilk defa bir kadın astronotun Ay yolculuğu gerçekleştireceğini duyurmuştu.

Proje kapsamındaki adımlardan biri de mürettebatın kullanacağı mekiği taşıyacak olan roketlerin birleştirilmesiydi. NASA mühendisleri, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde ana roket ve yan roketleri ilk defa bir araya getirdi.

Ana roket tam 65 metre..

Artemis görevinde kullanılacak olan ana roketin boyu tam 65 metre olurken, iki yan roketin her biri de 54’er metre uzunluğa sahip. Bu yan roketler güçlendirici görevi görmesi için kullanılacak. Roketlerin birleştirilme süreci cuma günü tamamlandı.

Bu yıl yapılacak olan Artemis 1 görevlerinde ise mürettebat bulunmayacak. Mühendisler, insanlı görevlere başlamadan önce hem SLS adı verilen roketlerin hem de Orion isimli kapsülün entegre testlerini gerçektleştirecek.

Artemis 2 görevi ise astronotların da dahil olduğu bir test uçuşu olacak. Bu görev 2022 yılında gerçekleştirlecek. 2023 yılına geldiğimizde ise Artemis 3 görevi ile astronotlar Ay’a götürülecek. Bu uçuş sonraki yıllarda da tekrarlanacak.

Son insanlı uçuş 1972’de..

Artemis 3 görevi ile birlikte NASA, 51 yıla yakın bir sürenin ardından Ay’a geri dönmüş olacak. Son olarak 7 Aralık 1972’de Apollo görevi kapsamında Ay’a insanlı uçuş gerçekleştirilmişti. Şimdiki uçuşa adını veren Artemis de Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşiydi.

Son yıllarda Ay bir kez daha uzay çalışmaları için önemli bir hale geldi. Yakın zamanda Çin de Ay’ın karanlık yüzüne bir araç göndermiş ve hatta Ay’da bir bitki yetiştirmek için denemelerde bulunmuştu..

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com