Ana sayfa » Güncel » “GEMİ NEDEN BURAYA GELİYOR?, ALİAĞA ZATEN YETERİNCE KİRLİ..”

“GEMİ NEDEN BURAYA GELİYOR?, ALİAĞA ZATEN YETERİNCE KİRLİ..”

Yazar: Erdinç Şahin
1 yorum

KUZEYEGEHABER-Yeşil Sol Parti Genel Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Pınar Teke’nin sunduğu Gün Doğdu programına konuk oldu. Akın, İzmir’de yaşanan ve yaşanması muhtemel çevre kirliliklerini değerlendirdi.

İzmir’de yaşanan birçok çevre sorunu olduğunu hatırlatan Akın, “Bu konularda çözüm üretilemezse İzmir’de yaşam çok zorlaşacak. Hatta maskeleri daha da güçlendirmek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

Avrupa’daki çöplerin Türkiye’de imha edilmesiyle ilgili Akın, “Gelen çöpler kolay rakamlarla ifade edilebilir değil. Günde ortalama 240 kamyon çöp Türkiye’ye geliyor. Bunların çoğu da Adana’ya geliyor. Dönüşüm anlamında ithal etmek için kurulan şirket 150’den 400’e çıkmış. Aliağa’da bunun bir parçası. Türkiye gerçekten ayakta kalmak için çöplük ticareti yapmak zorunda değil. Bu bizim geleceğimize büyük bir ayıp. Böyle bir ülkede yaşamak bizim için zul” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin demokratik değerlerini giderek kaybetmeye başladığını söyleyen Akın, ülkenin Avrupa ülkelerinden uzaklaşarak Ortadoğu ülkelerinin arasına sürüklenmeye başladığını kaydetti. 50 yıl önce ülkenin tarımıyla, ekonomisiyle kendi kendine yetebildiğini belirten Akın, “Bağımlılık ilişkisi kurulmuş zamanında ve zamanla bu kabul edilmiş. Halbuki Türkiye olarak bizim bir ihtiyacımız yok kendimize yetebiliriz. Avrupa bize çöpünü veriyor ama neredeyse üzerine para verip, ‘alın bunları’ diyecek. Dolayısıyla işimiz zor ama çözümsüz değil. Ortak akıl, ortak siyasetle bunların hepsini çözebiliriz” dedi.

‘BAŞKA ÜLKELER KABUL ETMİYOR..’

Aliağa’ya gelmesi planlanan asbest yüklü gemi ile ilgili de konuşan Akın, “Gemide nükleer atık olma ihtimali çok yüksek. Neden buraya geliyor? Çünkü başka ülkeler kabul etmiyor. Buna karşı bütün toplumun isyan etmesi lazım. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda duyarlı. Mümkünse bunu Aliağa’ya sokmayalım. Aliağa zaten yeterince kirli. Asbest meselesi Aliağa’dan çok rahat yayılabilecek rüzgarla. Bu konularda çözüm üretilemezse İzmir’de yaşam çok zorlaşacak. Hatta maskeleri daha da güçlendirmek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

Gaziemir’deki kurşun fabrikasının yaydığı tehlikeyi de hatırlatan Akın, “Geleceğimiz için, çocuklarımız için yaşayabilecekleri bir toprak kalmaması tehlikesi ile karşı karşıyayız. O bakımdan hep beraber mücadele etmeliyiz. AKP’lisi CHP’lisi fark etmez. Yurttaş olarak geleceği düşünüyorsanız, sevdikleriniz için, kendiniz için beraber hareket etmelisiniz. Bu hep birlikte çözülebilecek bir şey. Bunun örgütlenmesi için her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bu durumun sonu yok” açıklamalarında bulundu.

‘BİZE DERS OLSUN..’

“İzmir’in Çernobil’i olarak anılan kurşun fabrikasındaki yaşananları engelleyemezsek, bu Çernobil’ler çok olacak bizim ülkemizde” diyen İbrahim Akın, “Aynı olay Torbalı’da da yaşanıyor. Buna izin veren bir anlayış bizim için kabul edilebilir bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Müsilajın denizlerde yoğunlaşmasıyla ilgili ise Akın, “Dünyaya karşı yapılan her türlü tahrip etmeler iklimi bozuyor. Marmara Denizi’nin akışkanlığı engellenmiş durumda. İstanbul’daki arkadaşlarla konuştuğumuzda oradaki denizin artık mantarlaşmaya başladığını duyuyoruz. Bu durum Ege’ye kadar gelmiş durumda.

Körfez’de de bu durum çözülebilmiş değil. Şehre ihanet etmeden çözüm üretmemiz lazım” şeklinde konuştu. Ege Denizi için de müsilaj tehlikesi olabileceğini hatırlatan Akın, “Marmara’nın kötü örneği bize ders olsun ona göre adımlar atalım” diyerek sözlerine son verdi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

1 yorum

aydın 7 Haziran 2021 - 07:22

Avrupa nının çöplüğü gemi söküm tesisleri…………………..

Yanıtla

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com