Ana sayfa » Kültür-Sanat » KARAÇORLU; “AĞIR CEZALIK SUÇ İŞLEYENLER, BUNA GÖZ YUMANLAR YARGILANMALI..”

KARAÇORLU; “AĞIR CEZALIK SUÇ İŞLEYENLER, BUNA GÖZ YUMANLAR YARGILANMALI..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yüksek Şehir ve Bölge plancısı doğal ve kültürel yaşam girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Kyme Antik Kenti ile ilgili basın açıklaması yaptı. Karaçorlu’nun açıklaması şöyle;

Aliağa Kyme Antik Kenti kazı evi Müzesi’nde bulunan etütlük eserlerin ülkemiz koruma mevzuatına ve geçmiş dönem Aliağa belediye yönetimini bütün aşamalarını tamamlayarak binasını yaparak açılışa hazır hale getir diye binayı 20 yıldır açılışını yapmayarak eksikleri varsa eksiklerini gider mi yiyip kazıları durdurup bir yıkım ekibi gibi boşaltması anayasaya aykırıdır yasalarımıza aykırıdır koruma mevzuatımıza aykırıdır

Oysa, Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi daha 1995 yılında Aliağa Belediye Başkanlığı (Hakkı Ülkü) ve İtalya Catania Üniversitesi ile birlikte tasarlanan bir projeyle gündeme gelmiş ve Aliağa Belediye Başkanlığınca açık hava arkeoloji müzesi amaçlı olarak belirlenen alanın Maliye Bakanlığın’dan tahsisi istenmiştir[ek:1].

Maliye Bakanlığınca daha önceden Kültür Bakanlığı’na tahsisli bu alanın, Kültür Bakanlığına ait tahsisi iptal edilerek, alan Maliye Bakanlığınca Aliağa Belediye Başkanlığı’na “müze amaçlı” tahsis edilmiştir[ek:2].

Aliağa Belediyesine “Müze amaçlı” tahsis edilen bu alanda, “Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi” yapılması, dönemin Aliağa Belediyesi meclisi tarafından 1996 yılında karara alınmıştır[ek:3].

Alanda planlama çalışmaları tamamlanmış, plan kararına uygun alanın Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi olarak kullanım ilkeleri, bu ilkelere uygun olarak işlevleri, ilgili projeleri, inşaat süreci, yönetim koşulları ve mali koşulları bir protokolle Aliağa Belediye Başkanlığı (Hakkı Ülkü) ve İtalya Catania Üniversitesi Rektörlüğü ile 1997 yılında imzalanmıştır[ek:4].

Alanda yapılacak olan Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi’nin projeleri protokole uygun olarak, tanınan İtalyan mimar ve arkeolog R. Parapetti tarafından protokole uygun olarak, müze ve kazıevinin tüm işlevlerini karşılayacak bir düzenlemeyle yapılmıştır. Bir Akdeniz mimarisinin özgün bir örneği olan “arkeoloji müzesi ve kazıevi” bunun yanı sıra, aynı zamanda bir mimari eser olarak da bir anıt özelliği taşımaktadır[ek:5].

1997 yılında Aliağa Belediye Başkanlığı ve Catania Üniversitesi Rektörlüğü tarafından temeli atılan müzenin inşaat süreci 1999 yılında tamamlanmış, inşaatı tamamlanan yapı, Aliağa Belediye Başkanlığı’nın 05.02.1999 tarihinde müze olarak yapı kullanma izin belgesi verilmiştir[ek:6].

Mart 2004 yılında yapılan yerel seçimler sonrası oluşan yeni Aliağa Belediye Başkanlığınca (Tansu Kaya) müzeye ilişkin tüm çalışmalar durdurulmuş, “arkeoloji müzesi ve kazıevinin” yıkılarak tahsise aykırı, belediye hizmet binası olarak yapılmasının ilk girişimleri 2005 yılında başlamıştır[ek:7]. Aliağa Belediye Başkanlığınca (Tansu Kaya) hukuk dışı, bilim dışı ve rant amaçlı Maliye Bakanlığına yapılan bu başvuru, tahsisi müze amaçlı olduğu için reddedilmiştir.

Yine bu dönemde Aliağa belediye Başkanlığınca (Tansu Kaya) İzmir Müzesi’ne amacına aykırı bir girişimde bulunularak yapının deniz müzesine dönüştürülmesi istenmiş, ısrarla “Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi” yıkılmak istenmiştir. Oysa aynı dönemde, 2005 yılında hazırlanan hesap raporunda ve inşaat raporunda müzenin tamamlanmasına ilişkin kaynaklara ve yapılacak işlere ilişkin hiçbir sorumluluk yerine getirilmemiştir[ek:8], [ek:9].

Bu dönem belediye başkanlığınca (Tansu Kaya) müzeye ilişkin hiçbir girişimde bulunulmamış, 2004 yılında Catania Üniversitesi adına kazıları yürüten Profesör Sebastiana Lagona’dan kazı başkanlığını devralan, Calabria Üniversitesi adına kazı başkanlığını üstlenen Profesör Antonio La Marca ile “Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi”ne ilişkin hiçbir protokol yenilenmesi yapılmamış, müze bu kez de çürümeye terkedilerek yok edilmek istenmiştir.

2009 yılında yapılan yerel seçimler sonrası oluşan yeni dönem belediye başkanlığınca (Turgut Oğuz) müzeye ilişkin bazı girişimlerde bulunulmuş, ilk olarak 2011 yılında müzenin adı “T.C. ALİAĞA BELEDİYESİ, Sosyal, Kültürel Ve İdari İşler Müdürlüğü, “SEBASTİANA LAGONA” Kültür Merkezi Ve Müzesi” olarak karar altına alınmış[ek:10].

Ardından Calabria Üniversitesi adına kazı başkanlığını üstlenen Profesör Antonio La Marca ile “Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi”ne ilişkin protokol yenilemesi yapılmıştır[ek:11].

Yine bu dönemde bir arkeolog pasif olarak görevlendirilmiş ancak müzenin kamu hizmetine açılması anlamında hiçbir girişimde bulunulmamıştır. 2014 yılında yapılan yerel seçimler sonucunda oluşan son dönem belediye başkanlığınca (Serkan Acar) müzenin yıkılması ve yerine Belediye Hizmet Binası adı altında inşaat rantını amaçlayan bir yapı yapılması girişimleri yeniden başlamış, ilk olarak pasif görevde olan arkeoloğun görevine son verilmiştir.

Ardından “Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi” özgün bahçe duvarı yıkılarak, 10 metre daraltılıp, alçaltılıp, özgün bahçe kapıları da sökülerek ve hiçbir güvenlik görevlisi bulundurulmayarak müzeye tahrip amaçlı girişi kolaylaştıracak hale getirilmiştir. Bugünlerde ise ısmarlama bir dayanıklılık raporu oluşturulmaya çalışılarak müzenin yıkılmasının yasadışı, yeni adımları atılmıştır.

Ilk olarak 22 Şubat 2015 tarihinde o döneminde Şimdi de belediye başkanı olan MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından külsüz evraklarla yıkılmak istenen kazı evi ve müze yıkımına başlanacağı doğal ve kültürel yaşam girişimimizin ve duyarlı Aliağalı yurttaşlarca yapılan girişimler sonucunda Kültür Bakanlığı yetkilileri müzeye gelmiş incelemeler yapmış ve müzenin dayanıklı olduğunu tespit etmiş müzenin boşaltılmasını ve yıkımını iptal etmiştir ardından belediye yapılmış olan müze ve kaza ve binasının karakol olması için İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunmuş ve karakol yapılmasını istemiştir.

Ancak yine doğal ve kültürel yaşam girişimimizin ve duyarlı yurttaşların değişimleri ile asal olarak bunun mümkün olmayacağı İçişleri Bakanlığı’na iletilmiş MHP’li belediyelerin karakol başvurusu da İçişleri Bakanlığı tarafından geri çevrilmiştir belediyeye 100 metre uzakta olan bina bu gelişmeden sonra da kaderine terkedilmiş camları kırılmış İçerisi çöplük olarak kullanılmış yöre sakinlerinin başvurularına rağmen belediye 100 metre uzaklıktaki milli servetimiz olan 2000’li yıllarda ruhsatını almış olan ve temsili açılışı da ordinaryus Profesör Ekrem Akurgal’ın ve İtalyan Üniversitesi temsilcileri tarafından yapılmış olan ‘Aliağa Kyme antik kenti ve kazı evi Müzesi’ binası kaderine terk edilmiştir

Aliağa’nın MHP’li belediye Belediye Başkanlığı’ eliyle yapılan Bu uygulamalar bu bilim, hukuk ve toplumsal faydayı yok sayan, kamusal kaynakların yağmalanmak istendiği, akıl almaz uygulama gecikmeden durdurulmalı, ağır cezalık bir suç olan bu işlemi yapanlar ve göz yumanlar yargılanmalı, bu önemli müzemiz eksiklikleri tamamlanıp ve çalışma kadrosu oluşturulup, ülkemizin ve Aliağa’nın kamusal hizmetinde yer almadır.

Bu duyarsızlıklar sonucu yıllardır Antik Kent alanında da yavaşlatılan ve en sonunda durdurulan kazılarda da nasibini almış ve kazı evi ve müze İzmir arkeoloji müzesine kazılarla birlikte devredilmiştir

Yöre insanının geleceği için bir hazine olan ve bacasız fabrika özelliğinde olan bu kültür ve uygarlık mirası kazıevi müze binası Şimdi de İzmir arkeoloji Müzesi’ni şimdiki halen inceleme geçirmekte olan müdürü tarafından son olarak kapıları sökülüp binlerce kasa etüdlük malzeme ve eserler İzmir arkeoloji müzesinin zaten yetersiz olan binasının bahçesine atılmış ve kazılar durdurulmuştur..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com