Ana sayfa » Güncel » Üçyol-Buca Metrosu’na Asya’dan 125 milyon Euro’luk Finansman Desteği..

Üçyol-Buca Metrosu’na Asya’dan 125 milyon Euro’luk Finansman Desteği..

Yazar: Erdinç Şahin
1 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 milyar 70 milyon Euro’luk bütçesiyle kent tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol-Buca Metrosu için Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 Milyon Euro’luk yetkilendirme anlaşması imzaladı.

Dünyada ilk kez bir belediyeye finansman sağlayan AIIB, belediye finansmanı kapısını ilk olarak Ağustos 2020’de Fahrettin Altay-Narlıdere Metro Projesi için 50 milyon Euro tutarında imzalanan dış finansman anlaşması ile açmıştı. AIIB, Üçyol-Buca Metro Hattı için de 125 milyon Euro tutarında yetkilendirme anlaşması yaptı.

İmza töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Satınalma Dairesi Başkanı Övünç Özgen, Başkan Danışmanı Onur Eryüce ve AIIB Başkan Yardımcısı Konstantin Limitovsky, Genel Müdür Supee Teravaninthorn, AIIB Teknik Departman Yöneticisi Gregory Liu, AIIB Kıdemli Yatırım Operasyonları uzmanları Edwin Yuen ile Francisco -Jose Fortuny’nin video-konferansa katılımları ile gerçekleştirildi.

Hazine garantisiz 125 milyon Euro tutarındaki yetkilendirme anlaşması, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AIIB Başkan Yardımcısı Konstantin Limitovsky ve Genel Müdür Supee Teravaninthorn tarafından eş zamanlı olarak imzalandı.

Soyer: İzmir güven veriyor..

Pandemiye ve ekonomik krize rağmen, yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Başkan Soyer, “Finansman bulmanın hayli zor olduğu bu dönemde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın saygın finans kurumlarından, son derece uygun koşullarla kredi sağlayabilmektedir. Bu, belediyemizin güçlü mali disiplinine ve İzmir’e duyulan güvenin somut göstergesidir” dedi.

Trafik sorununa kökten çözüm

Üçyol-Buca Metro Hattı’nın; çevreci, modern, güvenli, konforlu ve bekletmeyen entegre toplu ulaşım sistemi yolunda çok önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Soyer, şöyle devam etti:

“Dünya çapında ekonomik durgunluk ve salgın nedeniyle finansman bulmanın zorlaştığı 2020-2021 döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük ölçekli yatırımlarına kararlılıkla devam ederek, yenilikçi yaklaşımlar izleyerek ve şehrin finansman çeşitliliğini artırarak, farklı uluslararası kredi sağlayan kurumlardan uzun vadeli finansman sağlamak için çalışmalarını sürdürmektedir.

İzmirliler için tarihi önemi olan bu projemiz, vatandaşlarımız için modern, hızlı, çevreye duyarlı, güvenli ve rahat ulaşım sağlayarak trafik sorununu kökten çözecektir. 2020 yılında ilk kez bir belediyeyi finanse eden AIIB ile ilişkilerimizi güçlendirmek, İzmir ve Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Bu işbirliği sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi AIIB ile Türkiye’deki diğer belediyeler arasında öncü bir rol üstlenmekte ve bir köprü görevi görmektedir.”

“Yeni anlaşmalar yolda..”

Başkan Soyer, Buca Metrosu için kısa süre içinde Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de diğer kurumlara benzer vade ve faiz yapılarına sahip yetkilendirme anlaşmalarının imzalanmasını beklediklerini de duyurdu.

“Yeni projelerde çalışmak için sabırsızlanıyoruz..”

İmza töreninde konuşan konuşan AIIB Başkan Yardımcısı Konstantin Limitovsky, “Geçtiğimiz yıl Narlıdere Metrosu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 50 milyon euro dış finansman sağlamıştık. Bu AIIB’nin tarihinde bir belediyeye sağladığı ilk finansmandı. Şimdi de Buca Metro projesi için ikinci kez 125 milyon euro tutarında dış finansman sağlamaktan ve sizin takımınızla çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz.

İzmir çok güzel bir şehir. Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci ve sürdürülebilir projesine katkı sağlıyor olmak çok değerli. Bu projenin kentteki 500 bin kişiyi doğrudan etkileyecek olması olağanüstü bir durum. Bu projeyle İzmir halkının yaşam kalitesi artacak. Biz de AIIB olarak sizinle yaptığımız işbirliği ile yeni tecrübeler ediniyoruz ve bunları da diğer ülkelere aktarma imkanı bulacağız. Ekibinizle birlikte bu güzel şehrin yeni projelerinde çalışmayı dört gözle bekliyoruz“ dedi.

İhale süreci başlıyor..

İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5’inci aşaması olacak Üçyol-Buca Metro Hattı’nın yapım ihalesinde istekli firmaların birinci aşama yeterlilik dosyaları, 28 Mayıs Cuma günü açılacak. Projeye finansman desteği sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) resmi internet sitesinde, elektronik ortamda açılacak dosyalar, ihale komisyonu tarafından incelemeye alınacak. Değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından yeterli görülen istekliler, fiyat tekliflerinin verileceği ikinci aşamaya davet edilecek.

İşte hat güzergâhı..

Üçyol-Buca Metro Hattı, 13.5 kilometre uzunluğunda olacak. Hat; Üçyol Metro İstasyonu – Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü – Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinası kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak hatta, sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak.

İZBAN’la entegre olacak..

Buca Metrosu, F.Altay – Bornova arasında çalışan metro hattı ile Üçyol İstasyonu’nda; İZBAN hattı ile ise Şirinyer İstasyonu’nda entegre olacak. Üçyol İstasyonu’nda bilet holü katından bağlantılı olurken; İZBAN Şirinyer İstasyonu’nda peron katından bağlanacak ve mevcut hatlardan bağımsız çalışacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz hizmet verecek.

İnşaat bu yıl başlayacak..

Proje kapsamında, toplam 80 bin m2 kapalı alana sahip olacak Bakım, Atölye ve Depo Binası da yapılacak. İki katlı binada alt kat geceleme, üst kat ise araç bakım ve onarım katı olarak kullanılacak. Üst katta ayrıca idari ofisler ve personel kullanım alanları bulunacak. Üçyol – Buca Metro Hattı’nın inşaatına bu yılın ikinci yarısında başlanması planlanıyor. Çalışmaların dört yıl sürmesi öngörülüyor.

AIIB hakkında..

Ocak 2016’da Pekin’de faaliyetlerine başlayan ve o zamandan beri dünya çapında 103 onaylı üyeye ulaşan AIIB, 100 milyar ABD doları olarak sermaye edilmiş, sürdürülebilir altyapı yatırımları olan çok yönlü bir kalkınma bankasıdır..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

1 yorum

HaKargıyriye 27 Mayıs 2021 - 21:25

Yolun açık olsun sayın başkanım

Yanıtla

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com