Ana sayfa » Güncel » KEMALBAY; “İZMİR, BATININ NÜKLEER ÇÖPLÜĞÜ OLARAK MI SEÇİLMİŞTİR?..”

KEMALBAY; “İZMİR, BATININ NÜKLEER ÇÖPLÜĞÜ OLARAK MI SEÇİLMİŞTİR?..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yıllarca nükleer denemelerde kullanılmış, 600 ton ağır metal ve asbest içerdiği belirtilen Nae Sao Paulo adlı uçak gemisinin İzmir Aliağa’da söküleceği iddialarını meclis gündemine taşıyan HDP’li Kemalbay, Bakan Kurum’a, “İzmir Batının nükleer çöplüğü olarak mı seçilmiştir?” diye sordu.

Fransız Donanmasından sonra Brezilya’da kullanılan ve daha sonra da hurdaya ayrılan, NÂe Sao Paulo (FS Foch) adlı savaş gemisinin bir denizcilik firması tarafından satın alınarak Aliağa’ya söküm için getirileceğine dair bilgi basında yer aldığını anımsatan Kemalbay, NÂe Sao Paulo ( FS Foch) gemisinin savaş gemisi olarak nükleer denemelerde kullanıldığı ve asbest, radyoaktif bulaşı dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli kimyasal ve zararlı atık içerdiği iddia edilmektedir” dedi.

DÜŞÜK FİYAT İDDİASI..

Gemi söküm sektöründe ortalama metal fiyatının ton başına 450 dolar olmasına karşın NÂe Sao Paulo ( FS Foch) gemisinin alım fiyatının ton başına 75 dolar olduğu iddiasının söz konusu tartışmaları destekler nitelikte olduğunu belirten Kemalbay, “Önümüzdeki yıllarda yabancı bayraklı savaş gemilerinin sökümünün daha da artacağı kaygısından hareketle ekosistemimizi koruyacak tutum ve gerekli önlemler alınması ihtiyacı elzemdir.

Yüksek miktarda tehlikeli ve zararlı atık içeren NÂe Sao Paulo ( FS Foch) gemisi ile ilgili iddiaların doğru olması halinde, insana, doğaya ve tüm canlı yaşamına telafisi mümkün olmayan nükleer kirlilik dahil canlı yaşamında geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağı, ekosistemi tahrip edeceği TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, EGEÇEP, Tabip Odası Çevre Komisyonu, ALÇEP ile birlikte birçok sivil toplum kuruluşu tarafından ifade edilmekte olup itiraz edilmekte iken çevre halkı tarafından da tepki ile karşılaşmaktadır” dedi.

NÜKLEER DENEMELERDE KULLANILMIŞ..

Bakan kurum’a,“Dünya denizlerinde Fransa’nın ekonomik ve siyasal çıkarlarını koruyan FS Foch, Brezilya’ya satıldığında adı NÂe Sao Paulo olduğu, bu geminin Fransız donanmasındayken birçok askeri eyleme katıldığı bilginiz dâhilinde midir?” sorusunu yönelten Kemalbay, şu sorularına da yanıt istedi:

NÂe Sao Paulo ( FS Foch) Fransız çıkarları için çalışmış bir uçak gemisidir. Nükleer silah denemelerinde de kullanılmıştır. Batı ülkeleri ağır metal ve asbest içeren ve nükleer bulaşıya sahip bu tip gemilerin söküm işlemlerini kendi sularında yapmazken, Türkiye neden buna izin vermektedir?

NÂe Sao Paulo ( FS Foch) gemi sökümü işlemiyle ortaya çıkacak nükleer kirlilik nasıl önlenecektir?

Geminin 600 ton asbest içerdiğine ilişkin iddialar bulunmaktadır. Asbeste dair herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Gemide denetim yapılmış ise asbeste dair analiz sonuçları nelerdir?

Atık gemilerin ithalatı için bir zorunluluk olan ve uluslararası geçerliliği olan bir notifikasyon bulunmakta mıdır?

Ağır kimyasallar, nükleer atık bulaşılı maddeler ve asbestli olan gemilerin sökümünün insan sağlığına, ekosisteme, doğamıza, denize, toprağa vereceği zararın ve orta vadede yaşanacak kanserlerin, astım vb. hastalıkların ve ölümlerin bedelini kim ödeyecektir?

Savaş gemileri başta olmak üzere büyük ölçekli yaşlı gemilerin söküm işinin ekoloji ve insan sağlığı açısından en riskli alanların başında yer almasına, bölge halkının ve konuyla ilgili çalışan sivil toplum örgütlerinin, çeşitli meslek odalarının itirazlarına ve tepkilere rağmen demokratik normlara sahip hiçbir ülkenin kabul etmediği işlemler Türkiye’de neden kabul edilmektedir?

Son 19 yılda Aliağa’ da sökülen yabancı ülke donanmalarına ait savaş gemisi sayısı kaçtır? Aliağa’da gemi sökümü yapılmış kaç gemi radyoaktif yükler taşımıştır?

İzmir’de gemi söküm işlemlerinin ekolojik etkileri nelerdir?

Türkiye’ de yapıldığı türden gemi sökümü Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti’nde de yapılmaktadır. Türkiye’nin Batı’nın atık çöplüğü olması nasıl önlenecektir?

Türkiye’de nükleer santral olmadığı halde İzmir Gaziemir’de eski bir akü fabrikasında 100 tona yakın radyoaktif atığın ortaya çıkması, nükleer denemelerde kullanılmış zehirli gemilerin Aliağa’da gemi sökümü ne anlama geliyor? İzmir Batının nükleer çöplüğü olarak mı seçilmiştir?

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki yaklaşık 100 bin ton radyoaktif bulaşılı kirlilik bertaraf edilmiş midir?..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com