Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » KİREÇLENME NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?..

KİREÇLENME NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Eklem kıkırdakları bağ dokusundan oluşmuşlardır ve kemiğe bağlanmış bir şekilde konum almışlardır. Eklemlerin hareketinde, yük taşımasında ve temas yüzeyi oluşmasında görevlidir.

Deformasyona dirençlidir. Osteoartrit diğer adıyla kireçlenme özellikle yük taşıyan eklemlerde kıkırdak deformasyonu ile belirgin, uzun süreli bir hastalıktır. Osteoartroz veya hipertrofik artrit gibi isimleri de verilen bu hastalıkta kıkırdaklar zaman geçtikçe deformasyona uğramaya devam eder.

Osteoartrit hastalığı diğer bir adı ile kireçlenmede en sık görülen tip artrit(eklemlerde iltihaplanma) tipidir. Özellikle yaşlılarda yüksek oranda görülmesi ve hastalıkla ilişkili problemlerin beraberinde gelişmesi bu hastalığı yaşlı popülasyonda önde gelen bir sakatlık sebebi haline getirmiştir.

OSTEOARTRIT BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Osteoartritte eklem ağrısı aktivite ile ilişkilidir. Ağrı eklemin kullanımı sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkar ve yavaş yavaş kaybolur. Merdiven inerken veya çıkarken ortaya çıkan diz veya kalça ağrısı, yemek pişirdikten hemen sonra görülen el eklemlerinde ağrı, yük taşıyan eklemlerde yürürken ağrı olması buna örnek olarak verilebilir.

Hastalığın erken döneminde ağrılar aralıklıdır. Hastalıklı eklemin bir veya iki kez çok kullanılmasından kaynaklanır. Bu nedenle diz osteoartrit hastalığı olan bir kişi, başlangıçta uzun bir yürüyüş sonrası birkaç gün ağrıdan bahseder. Hastalık ilerledikçe ağrı sürekli hal alır ve hatta geceleri de sorun olmaya başlar. Etkilenen eklemlerde tutukluk olabilir, ancak sabah katılığı genelde kısa sürelidir. Osteoartrit hastalığında görülen diğer belirti ve bulgular şu şekildedir;

  1. Hastalığın ilk klinik ortamda fark edilen belirtisi hyalin kıkırdak kaybıdır. Bu durum hyalin kıkırdağı destekleyen kas dokudaki zayıflama ile birlikte görülür.
  2. En sık yakınma erken başlayan ağrılardır. Hareketin çoğalmasıyla artan bu ağrı dinlenme halinde azalır.
  3. Fazla hareketsiz kalan bireylerde eklemler tutukluk yapabilir. Hastalar merdiven çıkma, çömelme ve hatta yürüme gibi günlük aktiviteleri yerine getiremeyebilir.
  4. Eklemlerin hareketi sırasında krepitasyon denilen sürtünmenin duyulması gibi belirtiler görülebilir.
  5. Eklemlerin içerisinde sıvı birikimi görülür.
  6. İlerleyen evrelerde bacaklarda ve kollarda deformasyon görülür.

Osteoartrit hastalığının nedenler ile şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. İlerleyen yaşlar osteoartrit yönünden belirgin bir şekilde risklidir. 65 yaşın üzerindeki her 100 kişiden 80’inde osteoartrit görülebilir.
  2. Obezite en sık görülen değiştirilebilir bir risk faktörüdür.
  3. Mesleki zorlamalar. Özellikle uzun süre dizin bükülü olarak çalışıldığı meslek gruplarında çalışmak.
  4. Spor aktiviteleri

OSTEOARTRIT TEDAVİSİ NASILDIR, NASIL GEÇER ?

Osteoartritin tedavisi semptomlara yöneliktir. Kireçlenme tedavisinde amaç; ağrıyı dindirmek ve fiziksel aktivite kaybını en aza indirmektir. Osteoartrit tedavisi kapsamlı bir tedavi olarak bütün tıbbi ve tıbbi olmayan yöntemleri içeren çok yönlü bir yaklaşım olmalıdır. Osteoartrit nedir nasıl geçer şeklindeki sorular en sık sorular arasında yer almaktadır.

Hafif veya sık sık olmayan ağrı yakınmaları olan hastaların yalnızca rahatlatıcı veya nonfarmakolojik (fizik tedavi gibi) tedavilere ihtiyacı olabilir. Hastanın ağrısını tetikleyecek, eklemin aşırı yüklenmesine neden olan aktivitelerden uzak durmak, eklemi destekleyen kasların kondisyon ve dayanıklılığını güçlendirerek işlevlerini en iyi hale getirmek..

Eklemde yükü dağıtmak için baston ya da koltuk değneği kullanarak eklemin fazla yük taşımasına engel olmaktır. Kireçlenmede ilaç tedavisi ile hastanın eski yaşam standartlarına dönmesi pek mümkün olmadığı için tedaviler genellikle hastayı rahatlatmaya yöneliktir.

Bunlar dışında hastaya eklem arası sıvı enjeksiyonları yapılarak bu önlemler desteklenebilir.

KİMLER KİREÇLENME AÇISINDAN RİSK ALTINDADIR ?

Eklem hassasiyeti ve yüklenmesi, kireçlenmeye neden olan ana risk faktörleridir. Koruyucuları kötü hasarlar alan hassas eklemlerde enellikle günlük aktiviteler sırasında karşılaşılan hasarlara maruz kalan kişiler risk altındadır.

OSTEOARTRIT TANISI NASIL KONUR ?

Özellikle ileri yaşta itibaren eklem bölgelerinde ağrı, ödem veya uzvun görevini tam yapamaması gibi belirtiler gösteren kişiler en kısa sürede uzman bir hekime görünmelidir.

Belirtilere göre doktor manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, eklem sıvı incelemesi veya kan tetkikleri isteyebilir. Kan testi, kesin tanıyı koymak için yeterli olmayacağı için doktor mutlaka bir film çekimi isteyecektir. Bu testlerin tamamı ülkemizdeki ortopedi hastaneleri tarafından yapılmaktadır.

Belirtileri gösteren kişiler ortopedi dışında aile hekimliği, fizik tedavi merkezleri veya romatoloji kliniklerine de başvurabilirler..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com