Ana sayfa » Siyaset » “HATALI DÖVİZ İŞLEMLERİ FAİZLERİ YÜKSELTTİ, 130 MİLYAR DOLAR REZERV KAYBI YAŞANDI..”

“HATALI DÖVİZ İŞLEMLERİ FAİZLERİ YÜKSELTTİ, 130 MİLYAR DOLAR REZERV KAYBI YAŞANDI..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin; son 2 yılda ve özellikle pandemi döneminde ABD doları ve diğer yabancı paralar karşısında hızla değer kaybettiğini belirten İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, bu değer kaybının “engellenmesi” amacıyla TCMB’nın yabancı para rezervlerinin piyasaya arz edilmesi sonucu yaklaşık 130 Milyar Doları rezerv kaybı yaşandığını söyledi.

Bu kaybın ve ekonomiye olası olumsuz yansımalarının değerlendirilmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.

HATALI DÖVİZ İŞLEMLERİ FAİZLERİ YÜKSELTTİ..

Konuyu meclis gündemine taşıyan Dervişoğlu, 2018 yılı itibariyle ülke ekonomisindeki kötüye gidişin yanı sıra 2020 yılında pandeminin başlamasıyla birlikte; durumun daha da derinleştiğini vurgulayarak, “ İşten çıkartma yasağı ve işyeri kapatma yasağı gibi ekonomiyi ayakta tutma amacı güden hamlelerle ertelenen süreç, önümüzdeki günlerde yasakların kalkmasıyla çok büyük bir işsizlik ve iflas süreciyle karşı karşıya kalacaktır.

Yaklaşık 2020 yılı başı itibariyle yapılmağa başlanan hatalı döviz işlemleri hem kurların artmasını engelleyememiş hem de faizlerin yükselmesini durduramamıştır. Bilinen veya bilinmeyen yapılan SWAP anlaşmaları, bilinen SWAP anlaşmalarının bilinmeyen vade ve detaylarının nihayete ulaştığı zaman yapılacak ödemelerinin tutarlarının bilinmiyor olması da ayrıca ekonomimiz üstündeki kırılganlık seviyesini arttırmaktadır” dedi.

EKONOMİ YÖNETİMİ ŞEFFAF OLMALI..

Ekonomi yönetiminin güvene dayalı bir sistem olduğunu, güven ve şeffaflık gerektirdiğini belirten Dervişoğlu, “Geçtiğimiz 2 yıllık sürecinde para politikası saikiyle yapılan ve piyasa moralitesinin düzeltilmesinde faydalı olmayan işlemler şeffaflıktan uzak ve güven telkin etmeyen işlemlerdir. Şu anda TCMB rezervleri, bankaların zorunlu karşılıkları ve yapılan SWAP anlaşmalarından kaynaklı yabancı para girişleridir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezerv durumunun netleştirilmesi, yapılan tüm SWAP anlaşmalarının detaylarının şeffaf bir biçimde ortaya çıkartılması ve önümüzdeki süreçte ülkemiz ekonomisinin sağlıklı hamlelerle yönetilmesine katkıda bulunmak amacıyla; meclis bünyesinde Anayasa gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur” ifadelerini kullandı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com