Ana sayfa » Güncel » BÜYÜKŞEHİR DÜĞMEYE BASIYOR, YAPI STOKU ENVANTER ÇALIŞMASI BAŞLATIYOR..

BÜYÜKŞEHİR DÜĞMEYE BASIYOR, YAPI STOKU ENVANTER ÇALIŞMASI BAŞLATIYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından daha güvenli ve dirençli bir kent yaratmak amacıyla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli bir çalışma başlatıyor.

Kentteki mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması projesi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi arasında protokol imzalanacak. Protokol kapsamında gerçekleşecek projenin ilk ayağı depremde en çok can kaybının ve en büyük hasarın yaşandığı Bayraklı ilçesi olacak. Yaklaşık 200 inşaat mühendisinin görev alacağı projede Bayraklı’daki tüm yapıların envanteri çıkartılacak ve deprem riski açısından öncelik sırasına göre sınıflandırılacak.

‘ARŞİV VE SAHA ÇALIŞMASI YAPILACAK..’

Projenin içeriğine dair açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Bayraklı ilçesinden başlamak üzere yapı stoku envanterinin çıkartılacağı bir çalışma olacak. İmzalanacak protokole göre Bayraklı’daki tüm yapı stokunun envanteri çıkartılacak ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi yapılacak.

Bayraklı hem depremde en çok hasar alan ilçe olduğu hem de zemin açısından dikkat edilmesi gereken bir bölge olduğu için çalışma buradan başlayacak. Yapılarımızın güçlenmesine veya yenilenmesine yönelik bir adım atılacaksa ilk önce mevcut durumu bilmemiz gerekiyor. Bu envanter çalışması da mevcut durumu ortaya çıkaracak. Proje kapsamında yaklaşık 200 inşaat mühendisi öncelikle bir eğitime tabi tutulacak. Ardından yapılacak sınavda başarılı olanlar görev alabilecek. Proje kapsamında iki kişilik ekipler oluşturulacak. Ekipler önce arşivden binalarla ilgili bilgileri toplayacak sonra yerinde inceleme yapacak. Yani hem arşiv hem saha çalışması yapılacak.

Toplanan veriler akademisyen ve uzman mühendisler tarafından incelenecek ve yapı stokunun deprem riski açısından değerlendirilmesi yapılacak” diye konuştu.

‘BİNALAR DERECELENDİRİLECEK’

Çalışma sonucunda ortaya çıkacak raporda binaların öncelik sırasına göre derecelendirileceğini belirten Ayatar, yapı stoku envanterin çıkartılmasının ardından yapılması gereken çalışmalara da değindi. Ayatar, “Binalarla ilgili yapacağımız tespit sonucunda belirlenecek öncelik sırasına göre, birinci öncelikli binalarda detaylı yapı ve zemin incelemelerinin yapılarak güçlendirme veya yeniden yapım yöntemlerinden birinin seçilip uygulanması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.

‘BAYRAKLI’DAN BAŞLANACAK OLMASI SEVİNDİRİCİ..’

Projeye Bayraklı’dan start verilmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise, “Büyükşehir Belediyemiz, İnşaat mühendisleri odasıyla İzmir’in kent envanterini çıkarmak için protokol imzalayacak. Bu kapsamda İzmir’in ilçelerinin yapı envanteri oluşturulacak. Çalışmaya depremden en ağır hasarı alan Bayraklı’dan başlanacak olması sevindirici bir durum. Bu konuda biz de Bayraklı Belediyesi olarak gerekli tüm desteği vereceğiz ve üzerimize ne düşüyorsa yapacağız” dedi..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com