Ana sayfa » Güncel » SOYER; “KALKINMA MODELİMİZİN MERKEZİNE YENİLİKÇİ DÜŞÜNCEYİ KOYDUK..”

SOYER; “KALKINMA MODELİMİZİN MERKEZİNE YENİLİKÇİ DÜŞÜNCEYİ KOYDUK..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliği ile hayata geçen Girişimcilik Merkezi’nin açılış töreni gerçekleşti.

Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Parti Meclisi Üyeleri; Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, CHP İzmir Milletvekilleri; Atilla Sertel, Tacettin Bayır, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu katıldı. Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer Girişimcilik Merkezi’nin vizyonunu ve yapılacak faaliyetleri anlattı.

‘BURADA SADECE BİR BİNA AÇMIYORUZ…’

“Bugün Umurbey Mahallesi’nde, TÜSİAD iş birliğinde kurduğumuz Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum’ diyerek sözlerine başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kent merkezinden, en uzak köyümüze kadar İzmir’in 4,5 milyonluk halkı içerisinde binlerce girişimci ruh, milyonlarca yenilikçi proje ve insanın geleceğine yön verebilecek sayısız fikir olduğunu çok iyi biliyorum.

Gençlerimizin kendi geleceklerini şekillendirme hakkını tüm kalbimle tanıyor, teslim ediyorum. Her biri ile göz göze gelemesem bile, onların varlıklarını ve yaşamlarımıza kattıkları, katabilecekleri o büyük değeri hissediyor, bu bilinci her an yaşıyorum. Biricik yuvamıza, dünyamıza yön verirken, yalnızca seçilmiş ve atanmış yöneticilerin politikalarına değil, toplumun kılcallarındaki her bir düşünceye ihtiyacımız var. Bu düşünceler ki; dinamik, refleksleri sağlam ve zamanın ağırlık noktasını okuyabilen bir şehir olabilmemiz için elimizdeki en büyük kaynak.

Bugün burada açılışını yaptığımız girişimcilik merkezini, işte böyle bir ufka bakarak kurduk. Burası, dünyayı daha iyi bir yönde değiştirmek için fikirleri olan ve fakat bu fikirleri yaşama geçiremeyen gençlerimiz için açılmış bir meydandır. Bugün burada sadece bir bina açmıyoruz. Gençlerimizin yenilikçi düşüncelerinin ete kemiğe bürünmesinin önündeki engellerden birini daha ortadan kaldırıyoruz. Şehrimizin refahını artırmak ve adilce paylaşmak için attığımız adımlara bir yenisini ekliyoruz, İzmir için çizdiğimiz ufka, bir adım daha yaklaşıyoruz” dedi.

VİZYONU ANLATTI..

İzmir’de girişimciliğe ilişkin farkındalık ve yetkinliğin artırılması, gençlere yönelik ortak çalışma alanı sağlanması gibi hedeflerle kurulan Girişimcilik Merkezi’nin İzmir’in daha iyi bir yönde dönüşümünü hızlandıracağını belirten Başkan Soyer, “Girişimcilik Merkezimizde temel vizyonumuz; İzmir’in ihtiyaçlarını dikkate alarak her yıl farklı tematik alanlarda girişim programı belirlemek ve şehrimizin girişimcilik ekosistemine başarılı iş fikirleri kazandırmak.

Tüm paydaşlarımız ile merkezimizin ilk yılındaki temasını, “tarım” olarak belirledik. Tarımsal girişimcilik projelerine ev sahipliği yapacak Girişimcilik Merkezimiz bu çerçevede; tarımsal lojistik ve gıda arzı, pazarlama ve markalaşma, tarımda bilişim ve teknoloji, kırsal kalkınma ve kooperatifçilik gibi alanlarda yenilikçi çözümler üretecek. Böylece bu merkez, Başka Bir Tarım Mümkün vizyonu ile belirlediğimiz İzmir Tarımı stratejimiz doğrultusunda, İzmir’de tarımsal üretim seviyesinin artmasına ve refahın büyümesine önemli katkılar sağlayacak.

Girişimcilik Merkezimizde, TÜSİAD tarafından birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip çevrimiçi eğitim programları gerçekleştirdik. Bu kapsamda, Belediye personelimiz ve paydaşlarımıza; “inovasyon stratejisi ve girişimciliğin önemi”, “Türkiye’de girişimcilik ekosistemi”,“mentorluk nedir” gibi altı başlıkta girişimcilik eğitimleri vermeye başladık” diye konuştu.

‘KALKINMA MODELİMİZİN MERKEZİNE YENİLİKÇİ DÜŞÜNCEYİ KOYDUK’

Girişimcilik Merkezi’ndeki programlara başvuru sürecine dair de bilgilendirme yapan Başkan Soyer, şunları söyledi: “Projeler, üç aşamalı değerlendirmeden geçirilerek kabul edilecek. İlk değerlendirme, projenin başvuru koşullarını sağlayıp sağlamadığına yönelik olacak. İkinci aşamada, proje fikrinin potansiyel etkisi, getirdiği yenilik ve uygulanabilirliği, sektör uzmanlarınca değerlendirilecek.

Üçüncü ve son aşama ise; Belediyemiz ve TÜSİAD tarafından oluşturulan seçici kurul tarafından gerçekleştirilecek. İlk yıl için belirlenen tarım teması kapsamında, 6-7 aylık kuluçka süresi sonunda ilgili projelerin yatırıma uygun hale getirilmesini hedefliyoruz. İzmir’deki temel çıkış noktamız, bu şehrin yerelden kalkınma mücadelesini büyütmek. Refahı artırarak hakça bölüşümünü sağlamak.

İzmir’i dünya ile bütünleştirirken yerel potansiyelini doğru yöneten bir “ekonomik iklim” kuruyoruz. İzmir’in; ekonomik kırılganlıklara karşı dirençli bir kent olması için kalkınma modelimizin merkezine “yenilikçi düşünceyi” koyduk.”

‘GELECEĞİN RÜZGARI GİRİŞİMCİLİKTEN YANA ESİYOR’

‘Geleceğin rüzgârı; artık hantal ve büyük yatırımlardan değil; yenilikçi ve dinamik fikirlerden, girişimcilikten yana esiyor’ sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Tunç Soyer, “Biz yelkenlerimizi, tam da bu yeni rüzgarları içine alacak şekilde açtık. Ülkemizdeki ekonomik kriz, pandemiyle çok daha derinleşen bir hâl aldı.

Her geçen gün ne yazık ki işsizlik ve yoksulluk katlanarak artıyor. Şüphesiz İzmir de bu olumsuz süreçten çok etkileniyor. Tüm bu sıkıntılara karşı şehrimizde iş sektörlerinin büyümesi, ekonominin gelişmesi ve İzmir’i dirençli kılmak için tüm aktörlerle uyum içinde girişimciliği, yenilikçiliği ve inovasyonu teşvik eden çalışmalar yürütüyor, çatı kurumlar tesis ediyoruz.

Bu konuda yeni fikirlerin temellerinin atılması için ilk adımımız; Tarihi Havagazı’nı Gençlik Yerleşkesi olarak gençlerin hizmetine sunmak olmuştu. Burada gençlerin özgürce proje geliştirebilecekleri, atölyelerde yaratıcılıklarını kullanarak yeni fikir ve inovasyonlara imza atabilecekleri imkânlar yarattık. Girişimcilik ekosistemi için önemli bir adımı da geçen hafta açık veri portalımız ile attık. Portalımızda kentin ürettiği verileri girişimcilerin kullanabileceği formlarda düzenledik ve ücretsiz kullanıma sunduk.

İzmir’in köklü iş kuruluşları ve meslek odaları ile güçlerimizi birleştirerek “IzQ” adıyla Girişimcilik ve İnovasyon şirketi kuruyoruz. Önümüzdeki günlerde kurulacak şirketimizin, bu yıl içerisinde faaliyete girerek şehrimizin girişimcilik ve inovasyon ekosistemine büyük katkılar sunacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

‘EN İLHAM VERİCİ MAHALLELERDEN BİRİ ORTAYA ÇIKACAK’

Soyer konuşmasına şöyle devam etti: “TÜSİAD’ın deneyim ve uzmanlığı ile gücümüzü birleştirerek bu çerçevede attığımız adımlara bir yenisini ekliyoruz. Liman arkasındaki bu bölge, İzmirli genç sanatçıların ve Umurbey mahalle halkının benzersiz bir üretim yeri. Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi ve bugün açılışını yaptığımız Girişimcilik Merkezi’nin burada halihazırda bulunan bu olağanüstü değerli enerjiden beslenmesine büyük önem veriyorum.

Tüm bu gelişmeler; planlaması devam eden Alsancak Garı Meydan projemizle birleştiğinde, İzmir’in belki de en ilham verici mahallerinden biri ortaya çıkacak. Bu yepyeni süreci, büyük bir incelik ve titizlikle yönetiyoruz. Girişimcilik Merkezimizin; ülkemizdeki ve şehrimizdeki kurumlar, iş çevreleri ve akademi tarafından sahiplenilmesinin, İzmir’in geleceği ile ilgili ortak hedeflerimize ulaşmak adına çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Yaşar Üniversitesi’ne, şu ana kadar merkezimize gösterdiği ilgi ve destek için ayrıca teşekkür ediyorum. Girişimcilik Merkezimizin İzmir’e hayırlı olmasını diliyor; iş birliği için Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski şahsında, TÜSİAD’a ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.”

‘ÖRNEK OLUŞTURACAĞINA İNANIYORUZ’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de, “TÜSİAD olarak uzun yıllardır Türkiye genelinde girişimcilik konusunda farkındalığı artırmaya, girişimciliğin ülkemizde istihdamı da geliştirecek olan önemine dikkate çekmeye çalışıyoruz. Başta gençlerimiz olmak üzere tüm fikri olanları girişimciliğe teşvik etmeye, fikri olanları yeşertecek ekosistemi desteklemeye yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz.

Bu inanç ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Girişimcilik Merkezi İzmir’in, girişimcilerle birlikte yenilikçi çözümler üretme kültürünün tüm Türkiye’ye yayılmasına öncülük edeceğine ve bu çerçevede 1300’ü aşkın belediyemize örnek oluşturacağına gönülden inanıyoruz” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com