Ana sayfa » Güncel » ÇAMLI; “SÜREÇ ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR, HALA AŞILANMAYAN SAĞLIKÇILAR VAR..”

ÇAMLI; “SÜREÇ ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR, HALA AŞILANMAYAN SAĞLIKÇILAR VAR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele Türkiye’de de devam ederken aşılama çalışmaları da geçtiğimiz ay içerisinde start aldı.

Aşılamada öncelikli grup sağlık çalışanları olurken 65 yaş üstü için de kademeli olarak aşılama başladı. Aşılama süreciyle ilgili İzmir özelindeki gelişmeleri aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kentteki sağlık çalışanları ve vatandaşların aşılanması noktasında aksaklıklar yaşandığını dile getirdi. Sürecin şeffaf yönetilmediğine de dikkat çeken Çamlı ayrıca aşılama çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini kaydetti.

‘HALA AŞILANMAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI VAR’

İzmir’de sağlık çalışanlarında halen aşılanamayanlar olduğunu belirten Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, “Net veriler elimizde olmasa da İzmir’de şu ana kadar sağlık çalışanlarının yüzde 80-85 civarında aşılandığına dair duyumlarımız oldu. Ancak isimleri listede çıkmadığı için taleplerine rağmen aşılanmayan sağlık çalışanları var.

Bu durumdaki bazı sağlık çalışanları başvurularında ‘Belirlenen süre içerisinde adınıza tanımlanan aşınızı yaptırmadığınız için öncelik durumunuz sonraki aşamada yeniden değerlendirilecektir’ mesajı ile karşılaştılar. Bu noktada İzmir Tabip Odası olarak girişimlerde bulunduk, durumu il Sağlık Müdürlüğüne ilettik. Bir kısmında aksaklıklar düzeltildiyse de hala aşılanamamış sağlık çalışanları var” dedi.

‘AŞILARIN ULAŞTIRILMASINDA SIKINTI YAŞANIYOR..’

Aşıların Aile Sağlığı Merkezleri’ne (ASM) ulaştırılması noktasında da sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Dr. Lütfi Çamlı, bazı vatandaşların aşı olamadan geri döndüğünü belirtti. Çamlı, “İleri yaş grubunda aşılamalar başladı ama özellikle ASM’lerde bu noktada sıkıntılar yaşanıyor. ASM’lerde aile sağlığı çalışanı eksikliği yaşanıyor ve buna karşın artmış bir iş yükü var.

O yüzden bir an önce yeterli aile sağlığı çalışanı istihdamı sağlanmalı. İlçe Sağlık Müdürlüklerinin aşıları ASM’lere ulaştırmasında sorun yaşandığına dair geri bildirimler alıyoruz. Bu yüzden de ASM’lere aşı için gelen vatandaşların bazen aşı olamadan geri dönmek durumunda kaldıkları şeklinde duyumlarımız oluyor.

Ayrıca ‘Aşıla programı’ uygulamasında yaşanan sorunlar aşı uygulamalarını olumsuz etkiliyor. Aşı uygulama süreçlerinde karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne önerilerimizi sunduk. Özellikle aşıların ASM’lere yeterli miktarda ve zamanında ulaştırılması işlemi için kamudan araç ve personel temini uygun olacaktır” diye konuştu.

‘ŞEFFAF YÖNETİLMİYOR’

Aşılama sürecinin şeffaf yönetilmediğini kaydeden Dr. Çamlı, kamuoyuna gerekli bilgilendirmelerin yapılması gerektiğini söyledi. Çamlı, “Toplumsal bağışlık elde edecek miktarda aşının temini konusunda belirsizlikler var. Süreç seffaf yönetilmiyor. Kamuoyuna bu konuda herhangi bir açıklama yapılmıyor. Yeterli miktarda aşı temin edilebilecek mi? Bu konularda bilgilendirme yapılmalı” dedi.

‘SÜREÇ ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR’

Aşılama sürecinin çok yavaş ilerlediğini vurgulayan Dr. Çamlı, uygulamadaki eksikliklerin bir an önce giderilerek aşılama hızının artırılması gerektiğini ifade etti. Çamlı, “Aşılama süreci çok yavaş ilerliyor. Şu anda yaklaşık 15 günü geçti ve 2 milyon doz aşılama yapılabildi. Sağlık çalışanları işin merkezinde olduğundan dolayı çok hızlı aşılandı ancak vatandaş aşılamalarına geçildiğinde aşılama hızında bir düşüklük oluştu.

Toplum bağışıklığı için en az 120-130 milyon doz aşı yapılacağını düşünürsek, bu aşılama hızıyla 2021 yılında hedeflenen miktarda aşılamanın bitirilmesi pek mümkün görünmüyor. Aşılama sürecinde ortaya çıkan sıkıntıların bir an önce düzeltilerek aşılamanın hızının arttırılması gerekiyor” açıklamasında bulundu..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com