Ana sayfa » Güncel » AKP’LİLER SALONU TERK ETTİ, SOYER; “BU İFTİRAYI İZMİRLİLERİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM” DEDİ..

AKP’LİLER SALONU TERK ETTİ, SOYER; “BU İFTİRAYI İZMİRLİLERİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM” DEDİ..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan birinci meclis birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. 

Toplantıda denetim komisyonu üyeleri seçildi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tadilat çalışmalarını başlattığı Konak Pasaport’ta bulunan iskeleye tadilat nedeniyle getirilen ve geçici olarak yerleştirilen yüzer iskeleni adının ‘Agamemnon’ olması üzerine kent siyasetinde başlayan kriz meclis salonunda da gündeme geldi.

Konuyla ilgili meclis toplantısından önceki günlerde yaşanan tartışmalarda Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i hedef alan açıklamalarına CHP’li meclis üyeleri meclis salonunda tepki gösterdi.  

Geçtiğimiz günlerde, iskelenin adının ‘Agamemnon’ olması nedeniyle AKP ve MHP’lilerin gösterdiği tepkiler sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada yüzer iskelenin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın izniyle 2017 yılında hizmete girdiği, isminin Tunç Soyer ve başkanlık dönemiyle hiçbir ilgisi bulunmadığı belirtilmişti. Mecliste konunun tekrar gündeme gelmesi AKP ve CHP arasında gerginlik yarattı. Başkan Soyer konuyla ilgili AKP’ye sert çıktı. 

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ BELLİ OLDU..

Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu için yapılan seçimde CHP’den; Bülent Sözüpek, Yeşim Tekoğlu ve İbrahim Ulaş Polat, AKP’den ise Fikret Mısırlı seçildi.

CHP GRUBU SERT ÇIKTI, ÖZÜR ÇAĞRISI YAPTI

‘Agamemnon’ tartışmasını meclis toplantısında gündeme getiren CHP’li meclis üyeleri konuyla ilgili AKP ve MHP kanadından geçtiğimiz günlerde Başkan Soyer’i hedef alan eleştirilere sert çıktı. AKP ve CHP’li meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı. CHP, AKP’ye özür çağrısı yaptı.

‘LANETLİYORUM’

‘Agamemnon’ tartışmasını mecliste gündeme getiren CHP Meclis Üyesi İrfan Önal, “Hafta sonu üzücü bir olay yaşadık, iftiralarla bir kampanya yürütülüyor. Seçildiğiniz günden bu yana sürekli bir merkezden algı oluşturulmaya, aslı astarı olmayan haberlerle sizi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Bunun bir merkezden yapıldığını düşünüyorum. Buna sebep olan, yanında duran ve çanak tutan herkesi kınıyor ve lanetliyorum” ifadelerini kullandı.

‘YAPAY GÜNDEMLER ÜRETEREK…’

CHP Meclis Üyesi İlhan Dal da, “Öyle konuları tartışıyoruz ki bazen, daha önce süt kutusunun üzerindeki renkleri, kolonların rengini tartıştık. Şimdi de yüzer iskelenin ismini tartışıyoruz. Dünya almış başını gidiyor, ülkenin meseleleri var, kentin konuları var. Bir deprem gerçeğimiz var. Tüm bunlar bitti de geçici süreyle konumlanmış yüzer iskelenin ismiyle uğraştık. Siyaset sorunları çözer bunun için vardır ama iktidar kanadında sorun üreterek iktidarı devam ettirme alışkanlığının olduğunu ve bunun İzmir’e de sirayet ettiğini görüyoruz. Yapay gündemler üreterek ülkeye kente faydası olmayan meselelerle değil, acil çözüm bekleyen sorunlarla uğraşmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘YAZIK BU ŞEHRİN GÜNDEMİNE..’

CHP Meclis Üyesi Murat Aydın ise şöyle konuştu: “Kaç yıl önce yüzer iskeleye verilen adı tartışıyoruz. Yazık bu şehrin gündemine, yöneticilerinin siyasetçilerinin fikrine, yazılan yazılara… İzmir halkı bu tartışmaları hak etmiyor çok daha nitelikli tartışmaları hak ediyor. Bu iskele sizin tarafınızdan yapılmamış ve ismi sizin tarafınızdan verilmemiş. Verilebilirdi de, Bergama’nın birçok yerinde Zeus ismi var, hepsi mitolojiden gelen geçmiş çağlarda Anadolu’da yaşamış isimler. Kim olduğunu saklayan ismini bile vermekten aciz insanların söylemini gündeme getirmiyoruz resmen söylemiş insanlardan bahsediyoruz. Yapılan ithamlar gerçek değil. Özür bekleme hakkımız yok mu?”

‘YALAN OLANA YALAN DENİR..’

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu da eleştirilere sert çıktı. Özuslu, “Yaşadığımız bu süreçte Türkiye’de olup biten ne varsa İzmir’de de benzerlerinin yaşanmasından daha doğal bir şey olamaz. Sanki siyasette üslup meselesini bu memlekette halletmiş gibiyiz, sanki arkadaşlarımızın mensup olduğu partinin temsilcileri siyasette üslup konusunda her söyledikleriyle örnek teşkil edecek politikacılarmış gibi…

Neyse örnek vermeyeceğim. ‘Yalanınız batsın biraz fazla bir itham olmuştur’ dediler, bu eleştirinin tutar yanı yok. Yalan olana yalan denir. Ortada bir yalan var. Üzerimize atılan bu iftiraya cevap vermeyecek miyiz tabi ki cevap vereceğiz. O yalanı kabul etmiyoruz. İzmir halkı bunu 2 gündür öğrendi ama burada da söyleyeyim; Konak Pasaport’ta bakım onarım için iskele gerekiyordu Urla’dan getirildi, birkaç gün sonra da gidecek. Bütün bunlar alenen dururken nasıl böyle bir şey söylüyorsunuz anlamak mümkün değil” diye konuştu.

ÖZÜR BEKLİYORUZ’

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Türk Dil Kurumu’na göre yalan; ‘gerçeğe aykırı söz’ demek. Agamemnon ismi 2017 senesinde yüzer gezer iskeleye verilmiş, bu isim sizin dönemizde verilmedi. AKP il başkanının da bunu araştırmadan incelemeden sanki gerçekmiş gibi söylem konusu yapmasını yanlış buluyorum. Yalanın üzerinde durmak yerine asıl bunun üzerinde durmak gerekiyor. Biz dünyayı kucaklamak evrensel olmak istiyoruz, geçmişimizde pek çok uygarlık var bunlara da sahip çıkmamız gerekiyor. Bugün olsa da bu isim verilebilirdi. Niye bu kadar sığ düşünüyoruz? Açık olmamız uygarlıklarımıza sahip çıkmamız lazım. AKP’nin bu konudaki tavrını anlamış değilim. Özür bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

EŞREFPAŞA HASTANESİ AÇIKLAMASI

Eşrefpaşa Hastanesi’nin satılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Kökkılınç hastane hakkında AKP’den gelen eleştirilere de yanıt verdi. Kökkılınç, “Eşrefpaşa Hastanesi’nin satılması gündem dışı. Böyle bir şey yok. Bu konuda da haksız yere haberler yapılıyor. Eşrefpaşa Hastanesi tek belediye hastanesidir. Bütçeden 130 milyon pay ayrılmıştır. Eşrefpaşa Hastanesi Sağlık Bakanlığı denetiminde çalışır ve Bakanlığa destek, hizmet vermiştir. Deprem sürecinde de en büyük desteği Eşrefpaşa Hastanesi vermiştir. Sağlık Bakanlığı’nın puanlama sistemi vardır ve Eşrefpaşa Hastanesi’nin puanı 96-97’dir. Haksız yere ithamlar yapılmaktadır” dedi.

AKP’LİLER SALONU TERK ETTİ

Başkan Soyer’in, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin kendisine yönelik ‘Agamemnon’ paylaşımını gündeme getirmesi sonrası meclis karıştı. Soyer’in, AKP’li Sürekli’nin sosyal medyadaki “Tunç Soyer; yeni yaptığı iskeleye, binlerce yıl bir kara bulut gibi topraklarımız üzerinde dolaşan simge düşmanımızın; Yunan Kralı Agamemnon’un adını verirken ne düşündü acaba? ‘Fikir neyse zikir de o’dur derler! Kurtuluşun şehri İzmir’in sabrını zorluyorlar” paylaşımını okuması ve bunun iftira olduğunu ifade etmesi üzerine mecliste tansiyon yükseldi.

AKP’liler Soyer’in açıklamasını dinlemeyerek tepki gösterdi. AKP’lilere seslenen Başkan Soyer, “Benim konuşmamı nasıl engellersiniz? Ben bunu paylaşacağım çünkü bu bir yalan ve iftira. Arzu ederseniz çıkabilirsiniz” dedi. CHP’li meclis üyelerinden Başkan Soyer’e alkış desteği geldi. Soyer’in ikaz etmesine rağmen protestosunu sürdüren AKP Grubu son olarak dayanamadı ve meclis salonunu terk etti.

‘BU İFTİRAYI İZMİRLİLERİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM..’

Başkan Soyer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “AKP İl Başkanı tweetinde diyor ki iskeleye ‘Agamemnon’ adını vermişim. Bu bir yalandır, iftiradır. Bu iftirayı İzmirlilerin ve kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bunu niye yapıyorlar, şimdi onu paylaşmam lazım. Burada meclis salonunda konuşma sırasında istenmeyen şeyler de söylenebiliyor ama bir siyasal partinin üstelik iktidardaki siyasal partinin İzmir İl Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanına böyle bir şey söylerse bu mecliste AKP meclis üyelerinin o belediye başkanına bir özür borcu vardır.

Ben onların da belediye başkanı ve temsilcisiyim. Buraya iftiraya uğrayan, yalan atılan kişi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı. Bunu hiçbir meclis üyesinin içine sindiremiyor olması lazım. Ben bunu kınıyorum dese yanlış bilgiyle öfkelendi yazdı diyebilirim ama diyor ki ‘fikri neyse zikri odur’ diyor. Buradan bir algı yaratmaya çalışıyor.

Türkiye’de tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük, kutuplaştırma iklimi çok gerildiği için acaba bu noktaya gelmiş olabilir miyiz? Bunu bir düşünmekte fayda yok mu? Bizans isimleri olmasın peki Efes’i ne yapacağız? Bunlara bu tahammülsüzlük nasıl oldu bu topraklarda? Biz bu topraklarda yüzlerce binlerce yıl bunlarla içe yaşadık ve bunlardan yüksünmedik. Agamemnon isminden rahatsız olmak nasıl bir ruh halidir? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Pagos. Neden bu kadar rahatsız olunur? Nasıl bu kadar hoşgörüsüzlük oluştu bu ülkede?

Hala vazgeçmiyorlar, hala Kıbrıs, Pagos, Kayyum meselesi. Söylediğim şeylerin hepsinin arkasındayım ama hepsinin söylendiği yerin bağlamı var, zamanı var. Algı operasyonu yapılıyor, sonra da samimiyetten de bahsediliyor! Bundan sonra yalana yalan diyeceğim. Çünkü bunun bu şehre bu memlekete zararı var.”

BİR MİLLETVEKİLİ DEDİKODU ÜZERİNDEN PAYLAŞIM YAPAR MI?’

AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Eşrefpaşa Hastanesi’nin satılacağı yönünde bulunduğu iddialara yönelik de konuşan Başkan Soyer, “Eşrefpaşa Hastanesi satılacakmış! Pes! Gerçekten pes! Bunu söyleyen de bir İzmir Milletvekili. Neye dayanarak bunu söylüyor. Satışa mı çıktık, ilana mı çıktık. Yok! Dedikodu üzerinden bir milletvekili sosyal medyada paylaşım yapar mı? Yakışıyor mu? Ne İzmir’e ne Türkiye’ye bu siyaset üslubu yakışmıyor” dedi.

‘KİMYAMIZI BOZMAYA ÇALIŞIYORLAR AMA…’

Son olarak ‘Yatırım yapılmıyor’ eleştirilerine de cevap veren Soyer, “400 küsur otobüs aldık bir buçuk sene içinde. Dönün bakın, Ankara, İstanbul kaç tanesi otobüs almış? Buca Metrosu için ne yaptınız?’ diyorlar. El insaf, elinizi vicdanınıza koyun. Pandemi var ama buna rağmen 495 milyon bir konsorsiyumu oluşturduk. Çok yakında ihaleye çıkacağız. Pandemiye, depreme rağmen yeraltında 10 kilometre tünel kazıldı. Eşrefpaşa Hastanesi’ni satmıyoruz, iskeleye Agamemnon adı vermiyoruz, bu kadar. Kimyamızı bozmaya çalışıyorlar ama biz İzmir için canla başla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com