Ana sayfa » Yerel » “BURASI SULAK ALAN, YAT TERSANESİ RAMSAR SÖZLEŞMESİNE DE AYKIRI..”

“BURASI SULAK ALAN, YAT TERSANESİ RAMSAR SÖZLEŞMESİNE DE AYKIRI..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yaklaşık 2 yıl önce göreve gelen Aliağa’nın en önemli mahallerinden biri olan, ilçe merkezine 9 km uzaklıkta olan Çaltılıdere mahallesi muhtarı Şenol Yoldaş, Çaltıdere mahallesine yapılacak yat tersanesi konusunda mahallesinde devamlı ikametgâh eden 800 kişinin de bu durumdan rahatsızlık duyduğunu” söyledi.

Muhtar Yoldaş ile bazı Çaltılıdere’liler konuyla ilgili şunlar söylediler;

ŞENOL YOLDAŞ- MUHTAR,

“Köyümüz 1740’lı yıllarda kurulmuş. Atalarımız Orta Asya’dan gelip bu köyü kurmuşlar köyümüzün mera vasfına haiz 2300 dönüm arazisi vardı, bu araziyi köyümüzde hayvancılık yapan atalarımız zamanında para vererek satın almışlar.

Maalesef 2012 de çıkan ve 2014 seçimlerinden sonra uygulamaya geçen Büyükşehir yasasından sonra özelikle eski muhtar ve dönemin Aliağa Belediye Başkanı döneminde talan edilmeye başlandı. Arazinin bir kısmi üniversiteye bir kısmı da yapılacak hastaneye bağışlandı. Mahallemizde yaşayan vatandaşlar bu arazilerden çok istedikleri halde bir dönüm bile satın alamadı.

Biz burada tarım ve hayvancılık yapıyoruz, zeytincilik yapıyoruz. 4500 dekar sulanabilir, toplamda ise 9500 dönüm arazi var. Zeytinimiz Gemlik zeytini ile yarışacak kapasitede, biz mahallemize yat tersanesi yapılmasını kesinlikle istemiyoruz. Yat tersanesi demek çevre ve hava kirliliği demek burada hayvancılık ve tarımın bitmesi, ölmesi demek! Bu tersane buraya yapılırsa, sırf bizim mahallemiz değil Aliağa başta olmak üzere Yeni Şakran, Hacıömerli ve Kalabak mahalleri bu işten çok olumsuz etkilenecek.

“İŞİ YUKARIDAN BİTİRMİŞLER, BENİMLE GÖRÜŞMEDİLER..”

Buraya yat tersanesi yapacak firma işi tepeden bitirmiş. Ben burada halkın temsilcisiyim ama hiçbir yetkili benle gelip görüşmedi. Bizim duyduğumuz kadarıyla, Hacıahmet koyu hazine arazisi, bu firma burayı 30 yıllığına hazineden kiralamışlar.

Tersane inşaatı için 5 buçuk milyon m3 dolgu yapılacağı söyleniyor. Bu dolgu toprağı nereden alınacak, köyümüzün durumu ne olacak, köyün 4 deresi var bunlar nereye akıtılacak?

“RAMSAR SÖZLEŞMESİNE DE AYKIRI..”

Buraya bu tersanenin yapılması ülkemizin 1999 yılında İran da imzalan ve sulak alanlarının belirlendiği kriterlerin oluşturduğu uluslararası Ramsar Sözleşmesine aykırı. Burası bir sulak alan balıklar yumurtalarını bırakıyor aynı zamanda yüzlerce kuş türü de buraya yumurtluyor, ama bu firma 2019 yılında buranın sulak alan olmadığına dair bir rapor almışlar deniz olan yere sulak alan değildir raporu verilmiş.

“BURASI SULAK ALAN, ÜNİVERSİTE RAPORLARI BÖYLE DİYOR..”

Biz 2019 yılı Deniz Kuvvetleri haritasını getirttik, burası o haritaya göre deniz gösteriliyor yani burası kesinlikle sulak alan üniversite raporları da bu yönde. Bu konuda 9 Eylül Üniversitesinin hazırladığı bir rapor var ama bu rapora göre burası ne durumda belli değil ve bu rapor ortada yok! Biz bu rapora ve bunun içeriğine ulaşamadık.
,
“DAVA ZAMAN AŞIMI GEREKÇESİYLE REDDEDİLDİ, İSTİNAF MAHKEMESİNE GİTTİK..”

Buradaki izinler 2017 yılında alınmış biz burası için yürütmeyi durdurma davası açtık ama idare mahkeme bunu süre aşımından dolayı reddetti. Bu davanın 60 günde açılması gerekiyormuş bunun için. Dava reddedildi biz de istinaf mahkemesine gittik onun sonuçlanmasını bekliyoruz.

“HASTANE OLUMSUZ ETKİLENECEK, BAŞKAN ACAR’DA BU İŞE PEK SICAK BAKMIYORMUŞ..”

Köyümüzün artık tüzel kişiliği olmadığı için Aliağa Belediyesi artık mülki amirimiz. Biz bir şey olunca ona gidiyoruz ben belediye başkanımız Serkan Acar’ında bu işe pek sıcak bakmadığını düşünüyoruz. O buraya hastane ve üniversite yapmak istiyor ama sanırım bazı şeyler onu da aşıyor! burada bir yat tersanesinin olması üniversite ve hastaneyi olumsuz etkileyecektir.

Kısacası elimizden aldıkları 2300 dönümlük mera arazisi ile önce bizi kendi köyümüze sürgün ettiler şimdide kurulacak yat tersanesi ile burada tarımı bitirip bizi buradan göçe zorlayacaklar.”

MUSTAFA KOKULU- ÇALTILIDERELİ VATANDAŞ..

“Burası deniz ve buraya nasıl olup ta sulak olmayan arazi raporu almışlar bu konuya anlam veremiyoruz. Burası kesinlikle korunması gereken bir alan”

ESNAY ÖZ- ÇALTILIDERELİ VATANDAŞ..

“Doğma büyüme buralıyım. Eski muhtar her konuda şeffaf olacağım, her konuda bilgi vereceğim demişti. Burada tersane yapılması konusunda olan gelişmelerden hiçbirimizin haberi olmadı. Eski Muhtar bu işi Sümen altı edip el altından yönetmiş. Dava açma süreside geçmiş biz dava açtık ama o da yasal süre geçtiği için kabul edilmemiş. Bizim topraklarımız atadan gelen topraklar peşkeş çekildi! Şimdide buraya bir kooperatif başkanı İstanbul’dan bir armatör olan kooperatif buraya yat tersanesi yapmak istiyor. Biz köy olarak bu işe karşıyız burada tersane istemiyoruz”

ABDURRAHİM YENER- ÇALTILIDERELİ VATANDAŞ..

“Burası balıkların yumurtlama alanı. Burası levrek ve çıpıra balıklarının yumurtlama alanı aynı zamanda yüzlerce kuş çeşidi buraya geliyor. Buraya su ürünleri uzmanları ve çevreciler geldi, burası mutlaka korunması gereken bir bölge dediler..”

Kaynak-Bakırçay Gazetesi

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com