Ana sayfa » Güncel » “TÜRK FUTBOLU ÇÖKTÜ, FAROE ADALARININ GERİSİNE DÜŞTÜ..”

“TÜRK FUTBOLU ÇÖKTÜ, FAROE ADALARININ GERİSİNE DÜŞTÜ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Av. Sevda Erdan Kılıç, Türk futbolunun uluslararası alandaki başarısız sonuçlarının nedenlerinin araştırılması, yönetim ve organizasyondaki eksikliklerin ve alınacak önlemlerin belirlenmesi, dünya ve Avrupa futbolunda başarılı olabilmesi için neler yapılabileceğinin belirlenmesi amacıyla hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Süper Lig kulüplerinin, Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon başarısız olarak Türk futbolu adına ülkemize önemli bir kayıp yaşattıklarını belirten Av. Kılıç, “Türk futbolunun senelerdir boşa harcadığı paralar, sonunda acı gerçeği tüm çıplaklığıyla karşımıza çıkarmıştır. Türk futbolu artık doğu Avrupa’nın futbola uzak kalan ülkeleri gibi hem Şampiyonlar Ligi hem de UEFA Avrupa Ligi için ön eleme turu oynamak zorunda kalmışlardır.” dedi.

İzmir Milletvekili Av. Kılıç, bu sezon Aytemiz Alanyaspor, Beşiktaş, Galatasaray, Demir Grup Sivasspor ve Medipol Başakşehir ile Avrupa’da mücadele eden Türk kulüplerinin, alınan başarısız sonuçlarla ülke puanında rakiplerinin gerisinde kalarak, “büyük hayal kırıklığı” yaşattıklarını; son olarak Başakşehir ve Sivasspor’un da Avrupa defterini kapatmasının ardından Türkiye’nin, bu sezon UEFA’nın ülke puanı klasmanında 13. sıraya gerilediğini kaydetti.

  • “Süper Lig şampiyonu Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılamayacak”

Türkiye’nin, geçen sezonu ise 11. sırada tamamladığını dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, “Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaşacak takım, kendi yerel liginde de Devler Ligi bileti alırsa Süper Lig şampiyonumuz 2020-2021 sezonunda direkt gruplarda mücadele etme hakkı kazanacaktır. Eğer alamazsa Süper Lig’de bu sezon şampiyon olacak takım eleme oynayacaktır. Ancak Türkiye’nin bu sezon Avrupa kupalarında 13. sıraya gerilemesi nedeniyle, 2021-2022 sezonu Süper Lig şampiyonu, 2022-2023 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne, Türkiye Kupası şampiyonu da UEFA Avrupa Ligi’ne direkt katılamayacak ve ön eleme turu oynamak zorunda kalacaktır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:

“Türk takımları Avrupa kupalarında bu sezon, son 30 yılın en kötü performansını sergilemişlerdir. Türkiye aynı zamanda bu sezonki performans değerlendirmesinde; Faroe Adaları, Slovenya, Azerbaycan, İsrail, Macaristan, Arnavutluk, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin gerisinde kalırken, UEFA’ya üye 55 ülke arasında 33. sırada kendisine yer bulabilmiştir.

Türk futbol takımları 15 yıl sonra turnuvalarda ‘bahar’ aylarını göremeden elenmiştir. UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup’ta yer alan A Milli Futbol Takımımız da son maçında deplasmanda Macaristan’a 2-0 mağlup olarak, grubu son sırada tamamlamış ve C Ligi’ne düşmüştür.

Türk futbolunun bu hale gelmesinde ve başarısız olmasında futbol aktörlerinin hepsinin suçu bulunmaktadır. Birçok iş adamı futbol kulüplerinin başına geçip onları kullanarak, takımı yerine kendilerinin reklamını yapmayı ve kendilerini “başarılı kılmayı” tercih etmişlerdir; kulüpleri borç altına sokarak fütursuzca harcamalar yapmışlardır.

Ancak başarısız olduktan sonra da borçlarıyla enkaz bırakarak çekip gitmişlerdir. Türk futbolu için gerçekten yararlı olabilecek kişiler ise futbolun kavga ortamına dayanamayıp istifaya zorlanmışlardır. Finansal yapıları kontrol edemeyen, menajerlik sistemini yenileyemeyen, sözleşme yapmasını bilmeyen, gelir-gider dengesini tutturamayan kişilerin olduğu futbol endüstrisinin başarı sağlaması da mümkün değildir.

18 yıllık AKP siyasetinde olduğu gibi; Türk futbolundaki “akrabacılık”, “hemşehricilik” ve “kayırmacılık” ilişkileri sporumuzu dinamitleyen unsurların başında gelmektedir. 2002 yılında dünya üçüncüsü olan A Milli Futbol Takımı’nın bugün bu kadar başarısız olmasında, UEFA sıralamasında 33. sıraya gerilemesinde, AKP’nin 18 yılda uyguladığı yanlış politikalar ve siyasetin spora doğrudan müdahalesinin de çok büyük etkisi olmuştur.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Türkiye’de sporda altyapıya yeterince önem verilmediğini belirtti. Altyapıya gereken önemi vermek yerine çoğu yaşlı yabancı futbolcuların, menajerlerin pazarlaması sonucunda milyon Avrolar ve Dolarlar karşılığında ülkemize getirildiğine işaret eden Av. Kılıç, ülkemizin geleceği olabilecek futbolcular alt liglerde çok kötü sahalarda ve ortamlarda çalışmak zorunda bırakılırken, 35-36 yaşlarındaki bu yabancı futbolcuların Türkiye’de milyon Avrolar kazandığını ifade etti.

  • “13 milyar lira borcu olan dört büyükler için deniz bitti”

Özellikle “dört büyükler” olarak adlandırılan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un, yabancı futbolculara yüksek rakamlar ödedikleri için bugün “borç içinde yüzdüklerini” ve borçlarının da her geçen gün katlanarak arttığını vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Bu 4 takımın toplam borcu son 8 yılda yüzde 534 oranında artış göstermiştir. Fenerbahçe’nin 5,2, Beşiktaş’ın 3,3, Galatasaray’ın 3,3 ve Trabzonspor’un 1,25 milyar liralık borcu bulunmaktadır.

Türk futbolunun lokomotifleri olarak nitelendirilen bu kulüpler, 2012 yılında 2 milyar lira borçla yükümlüyken, bu rakam 8 sezon sonunda 13 milyar lirayı geçmiştir. Dört büyük kulüp için maalesef şu anda “deniz bitmiş” vaziyettedir. Futbol kulüplerimizin mevcut gelirleri giderlerini karşılamakta yetersiz kalmaktadır.” ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, bugün bakıldığında A Milli Futbol Takımı’nın iskeletini oluşturan futbolcuların çoğunun, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yetişen Türklerden oluştuğunu belirtti. Yaklaşık 3 milyon Türk nüfusu bulunan Almanya’da kaliteli Türk futbolcular yetişirken, 80 milyonluk Türkiye’de yetişmediğini kaydeden Av. Sevda Erdan Kılıç, yüzölçümü Konya kadar olan Hollanda dünya çapında markalar çıkarırken, Türkiye’nin bir futbolcusunu bile marka yapamadığını bildirdi.

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Almanya Futbol Federasyonu’nun, Bundesliga’nın yeni yayın ihalesini verdiği rakam olan 4,5 milyar avronun 100’de 2’lik dilimini, 19-22 yaş aralığındaki gençlere oynama fırsatı verecek kulüplere dağıttığını; Türkiye’nin ise İsviçre merkezli Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES)’nin yaptığı bir araştırmaya göre, UEFA’ya üye ülkeler arasında, altyapıdan yetişen oyunculara şans vermede sonuncu sırada olduğunu vurguladı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com