Ana sayfa » Siyaset » “MİLYONLARCA EYT’Lİ MAĞDUR’DAN SONRA ŞİMDİ DE MİLYONLARCA EPT’Lİ MAĞDUR YARATILIYOR..”

“MİLYONLARCA EYT’Lİ MAĞDUR’DAN SONRA ŞİMDİ DE MİLYONLARCA EPT’Lİ MAĞDUR YARATILIYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sürecinde ücretsiz izne çıkarılan yaklaşık 2 milyon çalışanın emeklilik primlerinin ödenmediğini belirtti.

Tekin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) gibi yeni mağduriyetlerin ortaya çıkmaması için eksik primlerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması gerektiğini söyledi.

İktidarın pandemi gerekçesiyle nisan ayında hayata geçirdiği ücretsiz izin uygulamasının, çalışanları her açıdan mağdur etmeye devam ettiğine işaret eden Tekin, “Nisan-kasım arası dönemde 2 milyondan fazla çalışan ücretsiz izne çıkarıldı.

Ücretsiz izinde olan çalışanların emeklilik primleri ödenmezken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘prim yatırılmayan dönemler için borçlanma ve benzeri imkanlara önümüzdeki dönemde bakacağız’ diyerek geçiştiriyor” dedi.

Yaşanan belirsiz durum neticesinde milyonlarca çalışanın da emekli olma hakkının açıkça gasbedildiğini vurgulayan Tekin şunları söyledi:

“Yıllarca çalışıp emek verdikten sonra sağlıklı, huzurlu ve rahat bir emeklilik geçirmek zaten mümkün değildi. Şimdi ise hayal etmek bile güçleşiyor. Milyonlarca EYT’li mağdur yetmezmiş gibi şimdi de milyonlarca EPT’li (Emeklilikte Prime Takılan) mağdur yaratılıyor.”

Ücretsiz izne çıkartılan çalışanlar, resmi işsiz rakamları içinde görünmediği için işsizlik oranlarının olduğundan daha düşük göründüğüne de dikkat çeken Tekin Kasım ayı itibariyle 2 milyonu geçen ücretsiz izne çıkartılanların TÜİK’in işsizlik oranı hesapları içinde yer almadığını ifade etti.

Çalışanların ödenmeyen günlerin primini kendi cebinden karşılamak zorunda kalacağını belirten Tekin siyasi iktidara şu çağırıyı yaptı:

“BU ADALETSİZLİĞE DERHAL SON VERİN..”

“Ücretsiz izine çıkarılan tüm çalışanların ödenmeyen primleri acilen İşsizlik Sigortası Fonundan ödeyin. Sigorta primleri yatmadığı için kıdem ve emeklilik hakkı zora giren çalışanlara en kötü ihtimal sadece işçi hissesi oranında isteğe bağlı prim ödeme hakkı tanıyın. Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmayan bu adaletsizliğe derhal son verin.

Ücretsiz izin uygulamasının yarattığı mağduriyetlere son verilmediği takdirde milyonlarca yurttaş EYT meselesinde olduğu gibi büyük bir sosyal ve ekonomik sorunla karşı karşıya kalacaktır.”

Yaşanan diğer bir sorunun ise pandemi sürecinde kullandırılan ücretsiz izinlerin kıdem tazminatı ve ücretli izin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı konusunda olduğunu belirten Tekin, “Ücretsiz izin sürelerinin kıdem tazminatına eklenmesi ve yıllık ücretli izne hak kazanılması için gereken sürenin hesabında çalışılmış süre olarak kabul edilmesine ilişkin olarak İş Kanunu’nda gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır” şeklinde ifade de bulundu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com