Ana sayfa » Yerel » UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ASENA KANTAR İLE GÖRÜŞTÜK..

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ASENA KANTAR İLE GÖRÜŞTÜK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Uzman Klinik Psikolog Asena Kantar ile Aliağa’da klinik psikoloji ve Aile danışmanlığı hizmeti vermeye başlaması nedeniyle röportaj yaptık..

-Asena Hanım, sizi biraz tanıyalım.

“Merhaba ben Uzman Klinik Psikolog Asena Kantar. Amasya’ da doğdum, hayatımın ilk 10 senesi Kocaeli’ de geri kalan 15 senesi ise Aliağa’da geçti.

Lisans hayatımı Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Mezun olduktan sonra çeşitli özel eğitim ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde çalışma imkanı yakaladım.

Bu süre zarfında gelişimin devamlılığını sağlayabilmek adına eğitimler aldım. Meslek hayatımın 2. senesinde artık zamanının geldiğine inandığım yüksek lisans başvurumu yaptım. İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı’na kabulümü aldım ve başarıyla tamamladım. Neticesinde de Uzman Klinik Psikolog ünvanına hak kazandım.

Meslek hayatına başladığımdan beri çocuk, ergen ve yetişkin danışmanlığı yapmaktayım. Klinik ortamda yalnızca çiftlerle çalışabilmek için değil çocuk ve ergenlerle de çalışabilmek için aile danışmanı olmanın gerekliliğini fark ettiğimde 464 saatlik Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Aile Danışmanı ünvanına da hak kazandım.

-Aldığınız eğitimlerden ve kullandığınız tekniklerden biraz bahseder misiniz?

“Tabii ki. Öncelikle psikolojinin meselesi insandır, insan her an değişen ve gelişen bir varlıktır. Ona ayak uydurabilmek için sizin de bilgilerinizin bu değişim döngüsüne ayak uydurması gerekir. Bizim mesleğimiz durağanlığı kaldırabilecek bir meslek değil.

Çocuklarla çalışırken doğru adımlar atabilmek ve onların dilinden anlayabilmek için oyun terapisi, objektif ve projektif testler, resim analizi vb gibi eğitimler aldım.

Terapi yaklaşımım EMDR başta olmak üzere Bilişsel Davranışçı Terapi ve Çözüm Odaklı Terapi çerçevesindedir. Terapilerde hangi tekniğin öne çıkacağı danışanın seansa getirdiği konuya göre değişiklik gösteriyor genellikle. Örneğin EMDR travma çalışırken etkililiği kanıtlanmış bir tekniktir.

Yoğun travma geçmişiyle gelen danışanlarda oldukça kısa bir sürede olumlu geri dönüşler alıyoruz. Fakat her danışanda her terapi şekli etkili olmuyor kişiyi doğru analiz edebilmek ve terapötik ilişkiyi sağlıklı kurabilmek anahtar noktalardır.”

-Sizce neden psikolojik destek almalıyız?

“En özet haliyle söylemek gerekirse günlük hayatınızda yaşadığınız herhangi bir problemin hayat kalitenizi düşürdüğünü, işlevselliğinizi bozduğunu fark ediyorsanız mutlaka psikolojik destek almalısınız.

Buna gelecek kaygısı, sebebi belli olmayan ruhsal sıkıntılar, uyku düzensizlikleri, iş hayatında tükenmişlik, evlilik içi problemler, çocuklarda öfke sorunu, ergenlik dönemi yaşanan değişimlere adapte olamama, aile içi anlaşmazlıklar, iletişim ve özgüven sorunları, takıntılı davranışlar, travmatik yaşantılar vb. bir çok örnek verilebilir.

Toplum genelinde yalnızca akıl sağlığı yerinde olmayan insanların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğuna dair yanlış bir kanı vardı. Yavaş yavaş bunun kırıldığını görebiliyoruz. Fakat insanlar yine de özellikle küçük şehirlerde bu tarz bir destek almak konusunda çekince yaşıyorlar. Lisans yıllarımdan itibaren bu algının değişmesi için çaba gösteriyorum.”

-Son olarak ne söylemek, nasıl bir mesaj vermek istersiniz?…

“Son olarak söylemek isterim ki mesleki etik ve danışan gizliliği çerçevesinde, bilgi ve yeterliliklerim doğrultusunda çalışma özenimi daima sürdüreceğim. Mesleğe başladığım ilk günkü hevesim, ofisimi açarken yaşadığım heyecanım danışanlarıma faydalı olabildiğim uzun yıllar boyunca hep diri kalacak.

Aliağa insanı yeniliklere ve değişime çok açık ve yaptığımız işe kesinlikle saygı duyuyorlar. Yıllardır yaşadığım bu şehrin insanlarına vereceğim bu hizmetten dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum..”

Adres; Kazım Dirik Mah. İstiklal Cad. No:49 Daire:6 Kat:3 (Cengiz Optik Karşısı) Aliağa/İzmir, Aliağa, İzmir 35800

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com