Ana sayfa » Güncel » “DEPREMLERDEN SONRA, SICAK SU VE GAZ ÇIKIŞI NORMAL..”

“DEPREMLERDEN SONRA, SICAK SU VE GAZ ÇIKIŞI NORMAL..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- İzmir’deki fay hatlarında su çıkışları ve gaz çıkışları meydana geldiğini dile getiren Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Prof Dr. Coşkun Sarı ve Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Doç Dr. Emre Timur, bu gaz çıkışlarının depremlerden sonra doğal olduğunu belirtti.

“SICAK SU ÇIKIŞLARI KAYBOLDU..”

Doğanbey Fayı üzerinde çalışmalar yaptığını belirten Coşkun Sarı, daha önce sıcak su çıkışlarının olmadığı yerlerde sıcak su çıkışlarının bulunduğunu, var olan sıcak su çıkışlarının kaybolduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Ayrıca Sarı, bu durumların her depremden sonra meydana gelen durumlar olduğunu ekledi. Depremler sonucu yer altı sularının ve kaynaklarının kuruyabileceğini yeni kaynaklar çıkabileceğini, yeraltı su kaynakları gibi jeotermal çıkışların yer değiştirebileceğini söyledi.

“FAY AYNASI ÜZERİNDE SU ÇIKIŞI..”

Tuzla fayı bölgesinde hiç rastlanmayan aktivitede bir jeotermal hareketliliğin bulunduğunu fakat bunun çok normal olduğunu kaydeden Emre Timur, “Çok büyük bir deprem meydana geldi. Bu deprem dalgaları sonucunda oluşan yüzey çatlakları, sıcak suyu yüzeye doğru çıkarıyor.

Benim özel olarak odaklandığım nokta bu yüzeye doğru çıkan sıcak sudan ziyade bu sıcak suyun bir miktarının tabakaların arasına girmesi. Bu tabaklar içerisindeki gözenekleri doldurarak bizim boşluk suyu basıncı dediğimiz olguyu tetikleyerek orta ölçekte bir depremi tetiklemesi.

Bunun benzeri baraj göletlerinde yani çok fazla suyun biriktiği ve suyun basıncının yeraltındaki gözenekli tabakaları etkilemesiyle oluşturduğu depremlerde var. Bunun özellikle hassas bir şekilde incelenmesinde fayda var.

Tuzla fayı üzerinde eğer mümkünse bir jeofizik ölçüm, hemen onun yakınlarına teknik istasyonlar kurularak bunun incelenmesinde yarar var” dedi. Ayrıca literatüre girecek bir olay yaşadığını dile getiren Timur, Fay hattı aynasının üzerinde su çıkışı olduğunu gözlemlediklerini de belirtti.

“İNSANLAR GÖZLERİ AVİZE DE YAŞAMAMALI”

Timur, fay isimlerinden ziyade toplum olarak yeraltında gizlenen fayların tespit edilmesinin, nitelendirilmesinin, diriliğinin net bir şekilde ortaya konulması gerektiğini, jeofizik yöntemlerle bunların yapılması ve ayrıca zemin etütleri ve bina inşaatları sırasında jeofizik, jeolojik, inşat çalışmalarının entegre olarak yer almasının ve denetlenmesinin, önünün açılması gerektiğini ifade etti.

Timur ayrıca , belediyelerde jeofizik mühendislerinin istihdam edilmediğini, bu istihdamın önünün açılması gerektiğini, belediyelerdeki jeofizik mühendislerinin yerinde denetimle süreç yönetmesi gerektiğini, sürecin sonunda da yapıların ruhsatlamamsı gerektiğini kaydetti.

Timur, “İnsanlar bir gözleri avizede yaşamamalı. Yapılar güvenliyse, yapı etkileşimi değerlendirilmişse, o yapı inşa edilirken göz önüne alınmışsa kolay kolay o yapı 8 büyüklüğünde bir depremde bile göçmez.

O yapı bir şekilde ayakta kalmayı başarır ve insanların hayatına da mal olmaz. Bu tip depremlerde doğal afete dönüşmez” diye konuştu..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com