Ana sayfa » Güncel » GRAFİKLERDEKİ BİNLERCE KİŞİLİK FARK, SAKLANAN KORONAVİRÜS ÖLÜMLERİNE Mİ AİT?..

GRAFİKLERDEKİ BİNLERCE KİŞİLİK FARK, SAKLANAN KORONAVİRÜS ÖLÜMLERİNE Mİ AİT?..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Sağlık Bakanlığı’ndan gelen verilere olan şüpheler her geçen gün artarken, yeni skandallar da arka arkaya ortaya çıkıyor.

Son olarak yazılımcı Güçlü Yaman’ın ortaya attığı iddialar, Sağlık Bakanlığı verilerindeki şüpheyi tekrar gündeme getirdi.

Güçlü Yaman “19 ilde yaptığım araştırmaya göre 11 Mart-29 Eylül arasında önceki yılların ortalamasına göre 21.010 fazla ölüm yaşandı. Bu aynı dönem için açıklanan resmi rakamdan 12.880 fazla. Ayrıca salgının başlangıcıyla ilgili de resmi açıklamalardan daha farklı bir tablo ortaya çıktı” ifadelerini kullanarak bir tablo paylaştı.

Resmi rakam=Türkiye geneli resmi Covid-19 ölümleri Çalışmaya dahil edebildiğim iller TR nüfusunun % 56’sını oluşturuyor. Geriye kalan illerdeki vaka yoğunluğunun bu illerdeki ortalamayla aynı olduğu kabul edildiğinde TR’deki toplam fazla ölüm sayısı 37.500 ediyor.

Verilerin kaynağı ne?

11 ilin verisinin kaynağı E-Devlet’teki vefat sorgulaması, diğerleri Belediyelerin veya belediyelere ait mezarlık sistemlerinin internet siteleridir. Kullanılan verilerin tamamı kamuya acık verilerdir. Adresleri her ilin fazla ölüm grafiğinde görülebilir.

İstanbul, Bursa, Konya, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Denizli, Sakarya, Erzurum, Tekirdağ verileri E-Devlet’ten, Ankara, İzmir, Gaziantep, Kayseri, Hatay, Elazığ (M), Edirne (M), Sivas (M)* mezarlık sistemi ve belediyenin web sitelerinden. *(M)= Merkez ilçe

Karşılaştırmaları klasik fazla ölüm yönteminden hareketle 2015-2019 arasındaki 5 yılla yapmaya çalıştım. Fakat bazı yerlerdeki veri eksikliğinden ya da dengesizliğinden daha az yıl almak zorunda kaldım. Karşılaştırmaların hangi yıllarla yapıldığı illere ait grafiklerde görülüyor

ANKARA: 11 Mart – 29 Eylül arası 2015-2019 ortalamasına göre 3028 fazla ölüm yaşandı. Ölümler ortalamaya göre %46 arttı. Bu sayı sadece Ankara’ya defnedilenlerin sayısıdır. Ankara’da vefat edip başka yelere defnedilenler bu sayıya dahil değil..

Kaynak-Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com