Ana sayfa » Güncel » DOĞADAN İNSANLIĞA MESAJ VAR: ‘’TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN..‘’

DOĞADAN İNSANLIĞA MESAJ VAR: ‘’TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN..‘’

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-5 Ekim 2020 Pazartesi günü, Meclis’e getirilen Torba Kanun teklifi eğer geçerse; maden ve enerji şirketlerine yeni imtiyazlar tanınacak.

Onların doğayı tahrip edecek olan çalışmalarının önünde hiçbir engel kalmayacak. Doğa ve yaşam savunucuları, bu nedenle Torba yasaya karşı bir imza kampanyası başlattı. Bütün baskılara ve itirazlara rağmen ‘’Torba Yasa Teklifi’’ hala geri çekilmedi. İlgili maddeler tek tek görüşüldü. Sadece bazı maddeler de değişiklik yapıldı.

Tepki Topladığı İçin Değiştirilen 3. Ve 5. Madde..

3. maddede maden ruhsatlarının uzatma (temdit) döneminde, denetlemeler ve izinler tamamlanmadan maden işletmelerine Bakanlık izniyle 12 ay daha çalışma hakkı sunuluyordu.

Bu madde komisyon görüşmesi sırasında yeniden düzenlendi ve şirketlere ruhsat süreleri bitiminden 12 ay önce başvuru yapma zorunluluğu getirildi. Buna göre sürede başvuru yapmayan şirketler 100 bin lira para cezası ödeyecek.

Ayrıca şirketlerin süre bitiminden altı ay önce Bakanlık veya ilgili kurumların istediği şartları yerine getirmesi gerekecek. Aksi taktirde başvuruları yok hükmünde sayılacak.

“20 METRE SINIRI GETİRİLDİ”

Teklifin 5’inci maddesi ise, madencilik faaliyetlerinde ruhsat alanı dışına yapılan taşmaların Kanun’un Ek-15’inci maddesinde yer alan cezai düzenlemelerden istisna tutulmasını öneriyordu. Bu da komisyon toplantısında değiştirildi.

TORBA YASAYLA BİRLİKTE GETİRİLMEK İSTENEN DEĞİŞİKLİKLER..

Havaya çok miktarda kimyasal ve zehirli gaz salan, araba lastiği, orman ürünleri ve çöp yakarak elde edilen enerji “yenilenebilir” sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallerinin önü daha da açılıyor.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) kapsamı genişletilerek Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının artmasın neden olunuyor.

Cumhurbaşkanı izni ile T.C. Kanunlarından muaf enerji şirketleri kuruluyor.

Enerji yatırımları için gereken taşınmazlar kolayca, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak ediliyor ve halkın, köylünün toprakları sermayeye peşkeş çekiliyor.

Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.

Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES’ler, JES’ler ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor. Bu santrallerin sayısı kontrolsüz bir şekilde verilen teşviklerle daha da arttırılıyor.

Maden ve enerji şirketlerini değil, doğayı savunmak ve Torba Yasayı Geri Çek demek için, imza kampanyasını başlatan 105 kurumdan biri olan Kazdağları Kardeşliği bir basın açıklamasında bulundu. İşte ilgili açıklamaları:

EPK Kanunu ve bazı maddelere dair kanun teklifi ile özellikle enerji ve maden alanına dönük torba yasa teklifi geçtiğimiz günlerde meclis alt komisyonunda görüşülmüştü. Bu görüşme epeyce tartışmalı geçmiş, torba yasa teklifi ekoloji hareketinden ve yurttaşlardan çok büyük tepki toplamıştı.

Bu tepkiler belirli bir karşılık buldu ve torba yasadaki bazı maddeler revize edildi. Anladığımız kadarıyla ilgili revizyon Alamos Gold’un Kazdağları Kirazlı’da yeniden faaliyet yapmasının önünün tekrardan kapanmasını sağladı. Bu iyi haber, hepimizin eline sağlık. Fakat Alamos Gold hala hukuksuz şekilde Kazdağları’nı işgal etmeye devam ediyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de komisyon görüşmeleri sırasında son anda eklenen ve işletmelere ruhsat sahası dışında madencilik faaliyetiyle ilgili geçici tesis kurabilme imtiyazı sağlanan yeni bir madde eklendi. Madde 6 ‘ya göre ruhsatsız alanlar, madencilik faaliyetlerine açılıyor.

Ülkenin yüzölçümünün büyük bir bölümü zaten madencilik alanları olarak ruhsatlandırılmışken bu alan denetimsiz bir şekilde daha da büyütülüyor ve ne olduğu tanımlanmamış geçici tesisler yapılabiliyor.

Ormanlarımızın daha fazla tahrip edilmesinin önünü açacak bu madde, sadece şirketlere imtiyaz sağlıyor. Doğaya, yörede yaşayan insanlara ve o ekosistemin parçası olan tüm canlılara ise yıkım getiriyor. Rant uğruna hem bizlerden hem gelecek nesillerden havamız, suyumuz, gıdamız, yaşam hakkımız çalınıyor.

Ekosistemlere verilen zarar, bizlere küresel pandemi, iklim krizi, türlerin yok oluşu olarak geri dönüyor.

Çok geç olmadan şirketleri değil doğayı koru diyor #TorbaYasayıGeriÇek kampanyası ile sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz. Bu süreçte https://www.change.org/torbayasayıgeriçek imza kampanyasını da yaygınlaştıracağız.

Hem imzacısı olduğumuz kurumlar hem de bireysel olarak her birimizin bu süreci büyütmesine çok ihtiyacımız var..

Kazdağları Kardeşliği…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com