Ana sayfa » Güncel » “ÇEVRE YOLU BERGAMA’DA BAĞLANTI YOLLARINI KESTİ, VATANDAŞI HAPSETTİ!..

“ÇEVRE YOLU BERGAMA’DA BAĞLANTI YOLLARINI KESTİ, VATANDAŞI HAPSETTİ!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’in Bergama İlçesi’nde yapımı devam eden çevre yolunun ara bağlantı yollarını kestiği iddia edildi. Bağlar Mevkii olarak adlandırılan bölgede yaşayan vatandaşlar hapsedildiklerini ileri sürdü.

Bölgenin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu mevkii de birçok hane ve çiftlik bulunuyor.Bergama-Soma Karayolu olarak da bilinen eski çevre yolu, etrafındaki yapılaşma nedeniyle trafik sıkışıklığına zemin hazırladı. Bunun üzerine Adnan Menderes Bulvarı’ndaki kamyon ve tır gibi büyük tonajlı araçların geçişini de sağlayacak çevre yolu projesi hayata geçirildi.

Göçbeyli-Ayaskent kavşak bölgesinden, Kınık-Soma çevre yoluna bağlanacak olan yol yapımı, hesapta olmayan bir sorunu gündeme getirdi. Karayolları tarafından yapımı devam eden ve toplam uzunluğu 10,3 kilometre olması planlanan Bergama Çevre Yolu, 2 bin yıl öncesine dayanan antik ara yollara sahip Bağlar Mevkii ile Bergama Kent Merkezi’ni ikiye ayırdı.

Bölgede yaşayan vatandaşlar çevre yolu tamamlanınca evlerine ve bahçelerine giden ara yolların kapandığını, bağlara geçmenin başka bir yolu kalmadığını iddia etti. Ayrıca yolun yükselmesi sonucunda yapılan su menfezlerinin, bölgede su baskınları oluşturacağı da ileri sürüldü.

DSİ’ye ait kanaletlere servis yolu yapılmadığını da dile getiren vatandaşlar 150 imza topladı. Karayolları Genel Müdürlüğüne konu iletilmesine rağmen, yapılacak bir şeyin olmadığı cevabı alındı. Bölgede birçok yerleşim olmasına rağmen alt geçit veya üst geçit planlamalarının eksikliği nedeniyle hapsedildiklerini dile getiren vatandaşlar isyan etti.

MENFEZLERLE SOKAĞI DERE HALİNE GETİRİYORLAR..

Yapılan çevre yolunun gereksinim olduğunu ancak plansız programsız yapıldığını ileri süren bağ sahibi Akın Yasa (53): “Bağlar Mevkiinde Atatürk Mahallesi’ne bağlı Müftü Sokağı var. Burası Bergama Krallığı’ndan beri var olan 2 bin yıllık kullanılan ova yolu. Bu yola dikkat ederseniz binlerce yıldır işlendiği için çukurdur.

Burada yaşayan bir sürü insan var. Bu yol onların bağlarına, arazilerine ve evlerine gidiyor. Ancak bunu gözetmeden 40 metre genişliğinde, ara bağlantı yollarını planlamadan yol yapıyorlar. Buda yetmezmiş gibi hemen bağlantı yolunun önüne su menfezi yapıyorlar. Bu ‘Biz sizin sokağınızı dere haline getiriyoruz. Burada yağacak olan yağmur sularını sizin sokağınıza salıyoruz. Evinizi su bastıracağız’ demek” dedi.

“KANALETLERİN SERVİS YOLU YOK..”

Muhatap bulamadıklarını ifade eden Yasa; “Burada ki insanlar biz mağduruz diyor, 150’ye yakın imza topluyor ancak cevap bulamıyor. Bu yolu Çin Seddi gibi yaparak, Bergama’nın 2 bin yıllık mesire alanını, bağları Bergama’dan koparıyorlar. Buradan çocuklar okula gidiyor, çöp kamyonları geçiyor, üretici ürününü taşıyor.

60-70 aile oturuyor. Ancak bu insanlar bağlara gidecek bir yol bulamıyorlar. Birde burada DSİ’nin kanaleti var. Buradaki kanaletten tarla sahipleri su alıyorlar. DSİ’de buradan su alan kişilerden para alıyor. Bu kanaletlerin yanında bir servis yolu olması lazım. Servis yolundan gelinir gidilir, bu kanaletlerin bakımı yapılır, kim ne kadar su kullanmış kontrol edilir.

Buradan DSİ’ye soruyorum; bu kanaletlerin servis yolu nerede? Çözüm buraya yan yol yapılmasında. Bu hem DSİ’nin kanaletlerinin servis yolu olur hem de buradaki insanların da ulaşım yolu olur” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE ÇÖP BİDONUNU NASIL ALACAK?

Bölgede arazisi ve evi olan Kemal Başkaya (60): “Ben nereden geçeyim. Ben karşıdan gelirim kaza yaparım. Bunun çaresinin bulunmasını istiyorum. Her arazi sahibinin, her evi olanın geçiş yolu olması lazım. Buraya sizin çöpünüzü alacağım diye belediye çöp bidonu koydu. Onu nasıl alacak?” dedi

Ercan Ataysan (85): “50 senedir ben burada yaşıyorum. Plansız, programsız başladılar bu işe. Bize geçit bırakmadılar. Yolun dibinde arazim var, arazime gelemeyeceğim. Yolum kapanıyor. Nasıl olacak bu iş ben anlamadım”

“KİMSEYE ULAŞAMADIK..”

Mutlu Budak (49): “Bu yol bizim çocukluğumuzun yolu. Hayatımız burada geçti. Bu eski üretim yolunun kapanıyor olması anlaşılabilir bir şey değil. İmza topladık ama kimseye ulaşamadık. İş birliği de yapamadık. Biz buraya nasıl geçeceğiz? Kayıkla mı geçeceğiz, helikopterle mi geleceğiz?”

Bahçelievler Muhtarı Nazmiye Ovacık (69):

“Biz çevre yolu ile ilgili sorunları 2 aydan beri karayollarına ve belediyeye iletmeye çalıştık. Bu proje yapılırken 4 ana yola alt geçit yapılacaktı. Fakat uygulamada 3 tane alt geçit yapılmış. Dolayısıyla buradaki yaşayanların birçoğu arazilerine ve evlerine ulaşamaz hale geliyor.

Bağlantı yolları ve yan yol yok. Üretici ürünlerini nasıl çıkaracak? Üstelik yapılan menfezler yoları dereye çevirecek ve ürünlere zarar verecek. Biran önce çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com