Ana sayfa » Güncel » DOLAR FIRLADI, ASGARİ ÜCRET 300 DOLARIN ALTINA DÜŞTÜ!..

DOLAR FIRLADI, ASGARİ ÜCRET 300 DOLARIN ALTINA DÜŞTÜ!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Hazine Bakanı Berat Albayrak, Türk Lirası’daki bu değer kaybını ‘rekabetçi kur’ söylemleriyle geçiştirse de asgari ücretlinin maaşı dolar karşısında eridi.

Haftanın ilk işlem gününde dolar kuru 7,83’ü, avro 9,10’u, pound ise ilk kez 10 seviyesini aştı.

Merkez Bankası’nın Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e çıkarması, Türk Lirası’nı desteklemiş ve Dolar/TL kuru 7,70’li seviyelerden 7,50’lere kadar geri çekilmişti. Ancak bu etki kısa sürdü. Dolar kuru dün 7,83’e kadar çıktı.

Kurdaki yükseliş ile ilgili Bakan Albayrak’ın ‘Maaşınız dolarla mı?’ sözleri hâlâ akıllarda. Ancak maaşını TL ile alan ücretlinin parası her gün eriyor. Dün yaşanan kur sıçramasının ardından asgari ücret 300 doların altına düştü. Ocak ayında 390 dolar olan 2 bin 324 liralık asgari ücret 296,8 dolara geriledi.

Yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 31

Son bir ayda Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7’lik bir değer kaybı yaşadı. Yılbaşından bu yana TL’deki değer kaybı yüzde 31’lere kadar çıktı.
Türk Lirası’ndaki bu hızlı değer kaybının bir nedeni de Dağlık Karabağ krizinin piyasaları etkilemesi oldu.

Haftasonu Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar ve Türkiye’nin Dağlık Karabağ krizine müdahil olması dolar kurunu yukarı doğru hareketlendirdi.

TL’deki değer kaybının başka bir nedeni ise Merkez Bankası’nın azalan döviz rezervlerinin ülkenin TL’yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş de kurdaki yükselişin başka bir nedeni olarak gösteriliyor.


Cenevre’de asgari ücret 34 bin TL

Türkiye’de asgari ücret 300 doalrın altına inerken Cenevre’de dünyanın en yüksek seviyesine çıktı. İsviçre’nin Cenevre kantonunda sandık başına giden halk, dünyanın en yüksek asgari ücreti için evet dedi.

Önceki gün yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 57,8’i Cenevre’de saatlik asgari ücretin 23 İsviçre frangına (190 Türk Lirası) yükseltilmesini kabul etti.

Yeni yasaya göre, haftalık 40 saat çalışma baz alındığında aylık asgari ücret 4 bin 100 İsviçre Frangı (33 bin 880 TL) olacak. Kiraların çok pahalı olduğu kentte 30 bin çalışan için sevindirici bir gelişme olarak görülüyor.

Öte yandan Cenevre, daha önce de 2 kez asgari ücret için referanduma gitmişti. Asgari ücret teklifi, 2011’deki referandumda yüzde 54 ret oyuyla, 2014’teki referandumda ise yüzde 66 ret oyuyla geri çevrilmişti..

Kaynak-Birgün

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com