Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » NASA, YENİ NESİL ROKETİNİ YAKINDA DENEYECEK..

NASA, YENİ NESİL ROKETİNİ YAKINDA DENEYECEK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), son yıllarda yeniden Ay’a gitmek ve çeşitli uzay keşifleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarda geliştirilen araçların en dikkat çekicileri ise elbette ki roketler ve uzay araçları.

NASA’nın Space Launch System (SLS) roketleri, Ay’a ve daha uzaklara yapılacak olan yolculuklarda da kullanılacak. Yapım aşaması planlanandan aslında daha uzun süren roketleri sonunda havada görebileceğiz.

İlk deneme 2 Eylül’de..

NASA’nın SLS roketi ilk defa 2 Eylül Çarşamba günü denenecek. Utah’ta bulunan tesislerde gerçekleştirilecek olan denemeler canlı olarak da yayınlanacak. NASA’nın yapacağı çalışma ise statik ateş testi olarak adlandırılıyor.

Statik ateş testlerinde roketin iticileri çalıştırılsa da araç aslında bir yere gitmeyecek. Yere sabitlenen aracın sahip olduğu sistemlerin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek. Ayrıca roketin patlaması gibi tehlikelerin de riski en aza indirilmiş olacak.

Şimdilik NASA’nın takviminde testin ABD yerel saatiyle öğleden sonra yapılması bekleniyor olsa da açıklanmış bir saat yok. NASA’ya göre bu çalışma ekiplere potansiyel yeni malzemeleri, süreçleri ve geliştirmeleri görmeleri için fırsat yaratacak. Amaç ise Artemis III’ün ulaştığı mesafelerin de ötesine gidebilmek.

NASA, SLS’ten çok umutlu..

NASA, Space Launch System roketlerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasına bel bağlamış durumda. Sürecin defalarca aksaması, yaşanan sorunlar ve gecikmeler yetmezmiş gibi kurum bir de bütçe yetersizliği ile mücadele ediyordu. Öte yandan bu kadar yatırımdan sonra NASA projeden de vazgeçebilme lüksüne sahip değil.

En nihayetinde SLS sayesinde insanlığın Güneş Sistemi’ni keşfi için bir kıvılcım çakmayı amaçlayan NASA, daha şimdiden Ay görevi için de planlar yapmaya başlamış durumda. Ayrıca görünüşe göre ilk ziyaret edeceğimiz gezegen olarak da Mars seçildi.

NASA, diğer kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri gözlerini uzaya çevirmiş durumda. SLS’nin ilk yapması gereken ise şimdilik testler sırasında havaya uçmamak..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com