Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » IŞIK HIZININ YÜZDE 90’INA ULAŞABİLSEK BAŞIMIZI NELER GELEBİLİR?..

IŞIK HIZININ YÜZDE 90’INA ULAŞABİLSEK BAŞIMIZI NELER GELEBİLİR?..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), NASA Goddard YouTube kanalından geçtiğimiz günlerde yeni bir video yayınladı.

NASA’s Guide to Near-light-speed Travel (NASA’nın Işık Hızına Yakın Hızda Seyahat Rehberi) adlı video, ışık hızına yakın bir hıza ulaştığımız takdirde nelerle karşılaşacağımızı ve uzaydaki hangi popüler(!) noktalara ne kadar sürede ulaşabileceğimizi açıklıyor.

Videonun içeriğine geçmeden önce; ışık hızı, genel olarak evrenin hız limiti şeklinde tanımlanıyor. Fizik kurallarına göre ışık hızına ulaşmak ya da geçmek mümkün değil.

Ayrıca bu konuda pek çok çalışma gerçekleştiriliyor olsa da mevcut teknolojiler ışık hızına yaklaşmamıza dahi izin vermiyor. Bu nedenle de NASA’nın videosu, ışık hızına nasıl yaklaşıldığını açıklamaktan ziyade bu gerçekleştiğinde neler olacağına odaklanıyor.

NASA, ışık hızına yaklaşabilirsek hangi yıldıza ve galaksiye ne kadar sürede varacağımızı açıkladı..

-Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya’da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar.

-Güneş Sistemi’nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya’ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.

-En yakın yıldız sistemi Proxima Centauri’ye ulaşmanız size göre 2 yıl,

-En yakın galaksi Andromeda’ya ulaşmanız 1 milyon yıl,

-En uzak galaksi GN-z11’e ulaşmanız ise 15 milyar yıl sürer.

Ancak böyle bir hızla giderken, aracınıza çarpacak en ufak hidrojen atomu bile bomba etkisi yaratabilir. Bu yüzden paramparça olmamak için bir kalkan takmak zorundasınız.

-Olur da dönmek isterseniz, Dünya’da yolda geçirdiğiniz sürenin yaklaşık iki katı kadar zaman geçmiş olur.

-NASA’nın ışık hızının yüzde 90’ına ulaştığımız hızdaki seyahat ile ilgili ilk açıklaması, zamanın genişlemesi üzerine oluyor. Bahsettiğimiz hıza ulaşıp farklı gezegenleri ziyaret ettiğinizde; zaman sizin için daha yavaş akmaya başlayacaktır. Bu nedenle gittiğiniz gezegende 3 yıl geçirdiğinizde Dünya’da 5 yıl geçmiş olacak. Böyle bir ortamda yaş problemlerini çözmek muhtemelen daha zor olacaktır…

-Işık hızına yakın bir hızda seyahat etmeye başladığınızda güneş sistemindeki en uzak gezegen dahi birkaç saat uzaklıkta bulunacağından yıldızlararası bir yolculuğa çıkmayı hayal edebiliriz. Videoya göre ışık hızına yakın bir hızda seyahat etsek dahi Güneş’e en yakın yıldız olan Proxima Centauri’ye ulaşmamız birkaç yıl sürecek.

-Yıldızlararası seyahatten de çıkıp galaksilerarası seyahate geçiş yaptığımızda en yakın galaksi olan Andromeda’ya ulaşmak milyonlarca yıl sürüyor. 32 milyar ışık yılı uzaklıktaki Samanyolu’na en uzak galaksi GN-z11’e ulaşmak ise tabii doğal olarak milyarlarca yıl sürüyor.

NASA’nın ışık hızına yakın hızdaki seyahat için oluşturduğu rehber(!) video..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com